Quote Originally Posted by phthoggon View Post
Ναι, θα μπορούσε να ειπωθεί ακόμη και για αυτή την ταινία, εγώ την είπα δεξιούλικη. Βασικά δε καταλαβαίνω γιατί χρησιμοποιείς το εκθηλυμένος για να προσδιορίσεις τους caretaker στην ταινία που λες, μου φαίνεται λες είναι copy paste από κριτική ορολογία φεμινισμού και σχετικών. Δε βλέπω αυτή την ταινία να παίζει καθόλου με αυτό (ούτε τους βλέπω ως μαλθακούς πχ και ο γιος του μακόναχι που προορίζεται για αγρότης είναι και αυτός καλό παιδί και ντούρος, έστω και εάν δίνεται χιντ ότι δεν είναι τόσο έξυπνος όσο η αδελφή του χεχ), ο μαύρος που του λέει έτσι είναι εξίσου μάγκας με αυτόν ας πούμε. Νομίζω ότι η ταινία παίρνει μία απόσταση ώστε να δείξει ότι πρόκειται για "διαφορετικές αντιλήψεις", έστω βέβαια ο σκηνοθέτης τοποθείται κάπου. Έστω και αν απλά εσείς κάνετε λάθος παιδιά, σα να λέμε.

Όσον αφορά το να-κάνει-αυτό-που-πρέπει και το εξερευνητές όχι caretakers, ναι, καταλαβαίνω τι εννοείς. Από την άλλη, δε συνδέονται μόνο με το λευκό κατακτητή αυτά τα περσπέκτιβ (και είναι λίγο αφελές όταν γίνεται αυτό). Πρέπει να πω ότι έστω και εάν τα βλέπω προβληματικά, δε τα απορρίπτω εντελώς. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε σοβαρή πολιτική συζήτηση και τέτοια

Σωστά δεν θέτει καθόλου το ζήτημα του γιατί φτάσαμε εκεί και πώς, απλά εννοώ ότι αυτό είναι ένα κλικ πίσω από αυτό που έγραψες ότι έχει "μεταφυσική πίστη" στην επιστήμη. Σύμφωνα με το σενάριο, δεν είναι δυνατή μία "πολιτική" λύση, αλλά μόνο μία τεχνολογική. Βέβαια θα μου πεις, είναι πιθανόν ότι έγραψε το σενάριο ακριβώς για να δείξει αυτό, λολ. Αλλά δε πιστεύω ότι είναι και απαραίτητο κάθε ταινία να έχει το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο. Κάποιες (ανθρώπινες) καταστάσεις δεν το έχουν αυτό σε πρωταρχικό επίπεδο ατ ληστ. Εάν κάνει προπαγάνδα μία ταινία ότι το επιστημονικό στοιχείο πρέπει να καθυποτάσσει το κοινωνικοπολιτικό, εκεί ναι βλέπω πρόβλημα. Δεν είναι εκεί, αλλά είναι και κάπως κοντά. Σίγουρα κάνει προπαγάνδα υπέρ μπάτζετ για τη nasa πάντως χεχ.
Καλά, δεν επιμένω για τον όρο, αν και μου φαίνεται σημαντική η έμφυλη διάσταση του σεναρίου, ας κρατήσουμε το μαλθακός και καταλαβαινόμαστε με αυτόν. Εμένα μου φαίνεται ότι γέρνει πολύ προς την απόρριψη αυτή της αντίληψης (της "μαλθακής") πάντως, ίσες αποστάσεις δεν παίρνει. Ακόμα και ο γιος π.χ. δεν καταλαβαίνει πως *πρέπει* να φύγει απ' το σπίτι και αναγκάζεται η αδερφή του να βάλει φωτιά στα χωράφια, στο τέλος κι αυτός αποδεικνύεται λίγος.

Δε ξέρω αν συνδέονται μόνο με τον λευκό κατακτητή όλα αυτά, αλλά σίγουρα η φράση "“it's like we've forgotten who we are — explorers, pioneers, not caretakers" έχει από πίσω της ένα ιστορικό βάθος αναφορών, ειδικά στις ΗΠΑ, που την καθιστά για μένα στο πλαίσιο που λέγεται αρκετά ύποπτη. Ακόμα κι αν μπορούσαμε να βρούμε μια αξιόλογη παραλλαγή του pioneering spirit πολύ αμφιβάλλω αν η ταινία πλησιάζει σε αυτό ή την ενδιαφέρει ένας τέτοιος διαχωρισμός.

Κάθε ταινία έχει ένα λανθάνων κοινωνικοπολιτικό στοιχείο, αλλά για να μη το πάμε σε τόσο βαθύ επίπεδο, νομίζω πως το όλο ζήτημα περί βιωσιμότητας του δυτικού μοντέλου (οικολογικές καταστροφές, λιώσιμο των παγόβουνων, peak oil και δεν συμμαζεύεται) έχει μπει αρκετά στην ατζέντα διεθνώς , οπότε μια ταινία που ασχολείται με αυτό το ζήτημα ως κεντρικό είναι λίγο δύσκολο να απέχει του κοινωνικοπολιτικού. Πόσο μάλλον που τα Μπάτμαν είχαν κ αυτά άμεση αναφορά στα τεκταινόμενα στην Αμερική (αυτό με τον Τζόκερ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στη χρήση βασανιστηρίων και αυτό με τον Μπέην στο occupy). Ο Νόλαν για μένα δεν είναι ούτε άσχετος ούτε αθώος, νομίζω ότι έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη για τα πράματα και την περνάει στις ταινίες.