"Δεν συζητάμε, γιατί είμαι ΟΞΥΘΥΜΟΣ."
نحن نحب فصل الربيع الجميل.
Εξαιρετικότατο το άρθρο, γαμάνε οι Ιακωβίνοι η και ερμηνεία της ταινίας ως κατεξοχήν "αμερικανική" (και καπιταλιστική κατά βάθος, βέβαια). Διαβάστε.
The loss of our home planet promises to restore the supposed greatness of humanity, which is all that matters in this film. “Greatness,” represented in this ultra-American film, can only be forged in the process of rampaging around making yourself the scourge of some new territory. As Cooper puts it, “We’re explorers, pioneers! Not” [shudder] “caretakers.”According to Turner, the “closed frontier” represents a danger to democracy and the American character. In order for Americans to stay Americans, or increase our essential American-ness, we have to keep advancing our boundaries. For many, the doctrine justified American adventures in imperialist colonizing, along with the plundering of landscapes and oceans, driving other life forms to extinction. And projecting further, once the Earth is exploited to the tipping point of disastrous overpopulation, exhaustion of resources, and general destruction, Americans plan to head out into space, “the final frontier.Aliester, δεν είναι σε τίποτα υπερβολικό το άρθρο στην ανάλυση του. Απλά φαίνεται η ιδεολογική του προέλευση. Τελευταία όλο και περισσότερα πράγματα/απόψεις μου φαίνεται ότι τελικώς αναλύονται πάνω στο απλό δίπολο "άνθρωπος πολεμιστής, ουγκ, σύγκρουση, ανταγωνισμός" και "άνθρωπος-που-μαζεύει-καρπούς, :γκέη: ισομοίρασμα, πασιφισμός", αυτό κάνει και ο συγγραφέας, όπως είχε κάνει και ο κίνγκντομ όντως, τυχαίο δε νομίζω. Άσχετα βέβαια εάν εγώ συμπαθώ και λίγο τους καουμπόις.The Nolans have dreamed up an appalling anthropocentric cosmos in which, ultimately, no living thing, no force of any significance exists but the human. That’s my idea of Hell, by the way. But the Nolans have other views that seem widely shared — celebrating humanity as it enacts American-style “dominant individualism” all alone in the empty universe.
Η ατάκα πάντως "this is impossible! no, it's necessary" μια χαρά γαμάει \m/
"we are not evacuating this house, we don't believe in you and your wrecking crew"
Μπα, απλα ανοιξαν το μπλοκακι με τον δεκαλογο του βασικου αριστεροπεριεργου και τα βρηκαν ολα μεσα ετοιμα, μη μπερδευεσαι. Ολα ΣΟΣ ηταν.
Ενδιαφερον το αρθρο, αλλα εντελως αστοχο. Σε κανενα σημειο στην ταινια δεν ενισχυεται, προωθειται, αναφερεται, υποννοειται η οποιαδηποτε εκμεταλλευση ή καταστροφη αλλων πολιτισμων ή πορων ή ακομα κι ενος πλανητη. Ολη η ταινια πραγματευεται ατοφια και ολοκληρωτικα το θεμα της εξερευνησης και οχι της υπεροχης.
Ε ναι, επειδή όλες τις εξερευνήσεις στην ανθρώπινη ιστορία τις διαδέχονταν ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων, όχι γενοκτονίες όπως στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Η "εξερεύνηση" έχει το στόχο του expansion πάντοτε σε μία κοινωνία με καπιταλιστική λογική, αυτό θέλει να σου πει το άρθρο, για αυτό οι αμερικάνοι αν και μετάνιωσαν για τις κουβέρτες στους ινδιάνους θεωρούν λογική την εξωτερική πολιτική της χώρας τους (=το ίδιο πράγμα με πολιτικά means). Κόνκουερ, γιουζ απ λόκαλ ρεσούρσεζ σε ένα φρένζυ υπερπαραγωγής, ανταγωνισμού, καταναλωτισμού, εξπλορ νιού πλέησιζ, φοργκέτ αμπάουτ ολντ ουάνς. Το τυπικό σου στράτετζυ γκέιμ. Όταν στην ταινία λοιπόν απευθύνεται ο Νόλαν σε ένα κοινό (κυρίως αμερικάνικο προφανώς) το οποίο έχει εσωτερικεύσει αυτή τη λογική και πετάει αυτό το explorers not caretakers χωρίς πολύ προβληματισμό, όταν δείχνει τους caretakers ως χαζούληδες, και κυρίως όταν αντιμετωπίζει την καταστροφή του πλανήτη ως κάτι αναπόφευκτο στην ταινία (ακριβώς επειδή θέλει να δικαιολογήσει το exploration/expansion/λίβιν ον δε έτζ γιέα που τον ενθουσιάζει) ε, ο μόνος λόγος που δε δείχνει την εκμετάλλευση/καταστροφή είναι επειδή δε του αρέσει/δε τον βολεύει. Αλλά είναι λογικό επακόλουθο ότι για μας, τον σκεπτόμενο θεατή (!) θα υπάρχει εκεί κάθε φορά.
Εδώ μιλάμε για τη χώρα ρε σεις που οι μισοί ακόμα αρνούνται την αλλαγή του κλίματος για να μην περιοριστούν οι επιχειρήσεις τους. Δεν είναι καθόλου απίθανο να to ακούμε στην πραγματικότητα σε λίγα χρόνια to "ε, εντάξει τα κάναμε σκατά τελικά, ας τα ρίξουμε στο σπέις πρόγκραμ τώρα"
"we are not evacuating this house, we don't believe in you and your wrecking crew"
Tέλειο θρεντ! Περιμένουμε την επόμενη ταινία του Νόλαν, όπου η μη αριστεροπερίεργη Επιστημονική Πρωτοπορία των Yale, MIT, Stanford, Harvard & cia, θα αναλάβει να αποβάλλει από τα πανεπιστήμια τούς θολοκουλτουριάρηδες, caretakers κριτικούς τέχνης και λοιπούς οπισθοδρομικούς "επιστημόνες" ανθρωπιστικών σπουδών, ώστε να δούμε μια άλλη απεικόνιση της επιστημονικής κοινότητας.
Spoiler
Last edited by sfinotouvlaki; 11-12-2014 at 11:25.
Σιγά μην είναι σοκαλικός, το πόλιτικς δε το διαβάζεις τα τελευταία χρόνια? Αν και η πικ τα μπέρδεψε τα πράγματα όντως.
Γενικά αφήστε τους σαρκασμούς και γράφτε μωρε κανονικά την άποψη σας. Μη φοβάστε τις μούτζες, θα ζήσετε. Ο λόγος που έχω γράψει τόσο πολύ σε αυτό το τόπικ είναι ότι η ταινία πραγματεύεται (παραπλεύρως έστω) ζητήματα στα οποία επικρατούν από τους μεγαλύτερους ιδεολογικούς διχασμούς σήμερα, το οποίο την κάνει και τελικά πιο ενδιαφέρουσα. Αυτός ο αφορισμός που γράφεται συχνά πυκνά "αα, δε το λέει αυτό η ταινία!" για να τελειώνει η συζήτηση είναι βαρετός. Άμα ρωτήσετε τον Νόλαν θα σας πει σίγουρα ότι πάνω από όλα γουστάρει να γίνονται αφορμή οι ταινίες του για συζήτηση (κλασική απάντηση σκηνοθέτη τέλος πάντων). Οι υπόλοιποι αν βαριέστε να διαβάζετε μπορείτε και να μη κλικάρετε btw.
μου ειπε ο γεροεν να το δω γιατι πραγματευεται παναθρωπινα ζητηματα και θα με κανει να σκεφτω .παρολαυτα με μια προχειρη ματια στο τρειλερ λεει οτι οι ανθρωποι εχουνε πισια αλλα δεν εχουνε φαι. αμεσως αμεσως σκεφτομαστε ατζεντα αποπληθυσμου και παραπληροφορησης της κινεζοκρατουμενης δρακονιανης στοας χονγκ. καημενος γεροεν
Last edited by χελιδόνι; 11-12-2014 at 17:23.
A, οκ, ετρόλλαρε ο σύντροφος και με εμπέρδεψε, λάθος μου. Την άποψη μου την έχω πει εγώ, τα λέει και το τζάκομπιν, αντίθετη άποψη που να μη βασίζεται σε τελείως επιφανειακή ανάγνωση της ταινίας δεν έχω ακούσει ("μα δε λέει πουθενά τη λέξη εκμετάλλευση, άρα καμία σχέση!!~"). Πες εσύ τουλάχιστον γιατί συμπαθείς καουμπόηδες.
After the Triumph of Your Birth.