Quote Originally Posted by animae View Post
Δεδομένο είναι επίσης ότι η αναγέννηση ξεκίνησε από τον 14ο αιώνα, την ίδια περίοδο δηλαδή με την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Μπορεί μεν να έδωσε κάποια στοιχεία της στην αναγέννηση, σίγουρα όμως δεν ήταν ο βασικός "τροφοδότης".
Λίγο οφφ-τόπικ και κυρίως κουβέντα να γίνεται, αλλά το Βυζάντιο πέρασε μία πρώιμη μίνι-Αναγέννηση με ένα πολύ βαρβάτο κίνημα ιδεών για την εποχή του, με συζητήσεις περί συγκρότησης έθνους-κράτους γύρω από το αρχαιοελληνικό μοντέλο (τα ίδια που είπε και ο Κοραής 400 χρόνια μετά) που ξανασυναντήθηκαν στο 18ο αιώνα. Φυσικά δεν πρόλαβε να εξαχθεί πουθενά γιατί δεν εφαρμόστηκε ούτε στο ίδιο (βλέπε Οθωμανοί), αλλά δεν παύει να είναι πολύ μπροστά.

Quote Originally Posted by animae View Post
Από την άλλη, ναι, γενικά θεωρείται η περίοδος του μεσαίωνα ως μια αρθοιστικά "κακή" για την ανθρωπότητα, καθώς αντικειμενικά, σε άλλους αιώνες η ανθρώπινη νόηση έκανε τα μεγαλύτερα βήματα της. Στο ότι λοιπόν θεωρείται κακή σε αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα και ο χριστιανισμός. Το βυζάντιο λοιπόν, το έχουμε σε μια σκοτεινή περίοδο να αναπτύσεται και να έχει ασπαστεί μια θρησκεία η οποία ήταν υπαίτια για πολλά όμορφα γεγονότα.
Οποιαδήποτε συγκεντρωτική μονοθεϊστική θρησκεία θα μπορούσε να είναι στη θέση του χριστιανισμού. Θα μου πεις οκ, εγώ βρίζω όλες τις θρησκείες τότε, κι εγώ θα σου πω ότι το παραπάνω είναι απόδειξη ότι η θρησκεία αυτή καθεαυτή δεν είναι παρά ένα εποικοδόμημα-όργανο κλπ του φεουδαρχικού καθεστώτος της εποχής. Σόρρυ αλλά είναι τελείως γυμνασιακό το "οι θρησκείες κατέστρεψαν τον κόσμο", λες και αν ήταν αυτοκράτορας ο Χότζα δε θα γινόταν ούτε μισός πόλεμος.