Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι για 1000 χρόνια είναι πράγματι άξιο λόγου και κριτικής το γεγονός ότι στην ζωγραφική υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά μία τεχνοτροπία. Ούτε και για το φρένο που λες σε πολλά θέματα. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν καθόλου τόσο ψυχοεκβιαστικά τα πράγματα όπως τα παρουσιάζεις αλλά αρμονικές επιλογές ολόκληρου του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των απλών ανθρώπων. Η βυζαντινή αυτοκρατορία είναι σίγουρα χαρακτηρίσιμη από την ομοιομορφία της και ότι κάθε τέχνη και έκφραση ήταν προσηλωμένη στην εξύμνηση του θείου. Δεν θα διαφωνήσω σε αυτό επίσης. Όχι αποκλειστικά, στην μουσική π.χ. υπάρχουν 200.000 έργα κοσμικής μουσικής (όχι θρησκευτικής δηλαδή) στις βιβλιοθήκες του αγίου όρους και αλλού τα οποία δεν έχουμε ακούσει και από την εκκλησιαστική που ξέρω, υπήρχε μεγάλο πάρε δώσε και με Περσία, μουσικά, στα όργανα που χρησιμοποιούσαν κλπ. Αυτό σε αντιδιαστολή με τις δεκάδες χιλιάδες των κλασσικών έργων μουσικής. Γενικά υπάρχει πολύ υλικό το οποίο δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό, και στην λογοτεχνία κλπ. Τέσπα. Ασχέτως αυτών, ναι, το βυζάντιο είναι πολύ φτωχό σε παραγωγή ρευμάτων στην τέχνη ας πούμε (σε κάθε τέχνη), οι βυζαντινοί ήταν πολύ κοντέντ με αυτό που είχαν, σαφώς επηρεασμένοι από τον χριστιανισμό που δεν καλοβλέπει τα υλιστικά και την ηδονιστική ευχαρίστηση της τέχνης και επαινεί τα πνευματικά. Είχαν τέχνη, αλλά δεν την έψαχναν ας πούμε παρακάτω. Το ψυχαναγκαστικό δεν ξέρω αν πολυσυμφωνώ.

Ότι μας έβαλε φρένο στην πρόοδο της επιστήμης όμως ή στο πόσο χάλια περνάγανε οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας, μάλλον έχω αντίθετη άποψη από τον περισσότερο κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του ακαδημαϊκού. ΟΚ. Από αυτήν την άποψη, ναι είμαι ζόμπι. Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι το βυζάντιο δεν υπήρχε στο κενό, και δεν βλέπω στους σύγχρονούς του κάτι που να του βάζουν τα γυαλιά, η επιστήμη πήρε τα πάνω της αρκετά μετά την πτώση της Πόλης και δεν μιλάμε μόνο για Δυτική Ευρώπη, και ο υπόλοιπος πλανήτης δεν έβαζε φωτιά στον δρόμο, αντιθέτως γυρνάγανε από την Πόλη και λέγανε ότι αυτή η πόλη είναι το κάτι άλλο, ειδικά σε θέματα μηχανικής. Τα πράγματα ούτως ή άλλως εξελίσσονταν πολύ πιο αργά τότε. Οπότε, οκ, το δέχομαι να το κρίνουμε ως αργό στην παραγωγή τέχνης, να πω ότι φταίει και η εκκλησία γι'αυτό με την άποψη που πέρασε στον κόσμο, αλλά έχω την αίσθηση ότι το βυζάντιο για τον πολύ κόσμο είναι μια πάνω-κάτω ελληνοκάτι έκδοση του σκοταδιστικού-εξαθλιωτικού Μεσαίωνα (που πάλι είναι πολύ μεγαλύτερο σε έκταση χρονική) και η Εκκλησία. Τελεία. Ε, δεν είναι.