Εσείς λέγατε για αυτά και εμείς λέγαμε για τα δικά μας, κάπου κολλάγανε, αν δεν σε απασχολεί, κάνε το δικό σου οντόπικ.
Να διαβάζεις πιο προσεκτικά τότε, διότι ο μεγάλος ο τρούλος και όλη αυτή η κουβέντα είχε πολύ συγκεκριμένη αφετηρία που δεν αφορούσε την κουτλούρα των βυζαντινών και σίγουρα όχι για να αποδείξει πόσο πιο πολύ γαμάει από άλλες κουλτούρες. Μιλούσαμε (αν πρόσεχες) για ένα άλμα από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό στον ευρωπαϊκό και το βυζάντιο είναι σαφέστατα η συνέχεια του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού όπως και να το πιάσεις. Μια απλή απόδειξη πολιτισμικού επιτεύγματος είναι και η αγιά σοφιά και όλο το παραλήρημα για τα σκοτάδια και τις πυραμίδες που πόσταρες, καθώς και τα απαραίτητα presumptions για το πού βρίσκω τον θεό μου, είναι αυτά που θα χαρακτήριζα οφτόπικ. Πάντως για να μην ακυρώσω τον κόπο σου, α. δεν βρίσκω μεγάλη (θα έλεγα ελάχιστη) ομοιότητα στα κίνητρα των πυραμίδων και της αγιά σοφιάς καθώς και στο τι ακριβώς εμπνέουν στον θεατή και β. γιατί περιορίζεις τα τεράστια επιτεύγματα και το πούλημα μούρης στα θεοκρατικά καθεστώτα; Το πούλημα μούρης ήταν κατ'εξοχήν αγώνας δρόμου μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης ας πούμε ένα τυχαίο παράδειγμα.2. Σε λίγο θεολογικό ύφος: Το κριτήριο "ο τρούλος μου την έχει πιο μεγάλη" είναι το απόλυτο fail για να δοκιμάσει κάποιος να προσεγγίσει την κουλτούρα και τον πολιτισμό μίας περιόδου.
Συνολικά πάντως, κάτι θες να μου πεις προσωπικά εσύ, ρώτα ευθέως αν θέλεις.