Παιδιά, μην ισοπεδώνετε και εσείς την σημασία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από την βολική θέαση της ιστορίας από το 2010. και μόνο το γεγονός ότι έπρεπε να περάσουν δεκάδες αιώνες μέχρι να ξεπεραστούν κάποια πράγματα (και άλλα να είναι εξίσου έγκυρα και σήμερα, όπως σε ζητήματα φιλοσοφίας) πρέπει να αναγνωρίζεται, όχι για να αισθανθούμε κάπως εμείς που τυχαίνει να ζούμε στο ίδιο μέρος δύο χιλιετηρίδες μετά, αλλά γιατί απλά give credit, where credit's due. Και ο Αριστοτέλης έκανε πειράματα, απλά έβγαζε λάθος συμπεράσματα, δεν το πέταξε έτσι για τα σώματα, έβλεπε ότι στο νερό έχει διαφορά το βάρος και έβγαλε εκεί μια άποψη, δεν θα τον πούμε και μαλάκα που δεν σκέφτηκε το κεκλιμμένο επίπεδο ή που δεν βρήκε μια αντίστοιχη Πίζα να πετάει πράματα κάτω. Στην τελική όλος ο διαφωτισμός πάνω στην αρχαιοελληνική γραμματεία πάτησε. Επίσης, τι ακυρότητα ήταν αυτή ότι ο πολιτισμός φρέναρε στην ελληνιστική περίοδο και ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός; Πλάκα κάνουμε; Δείξε μου κτήριο του 6ου αιώνα που πιάνει σε τεχνογνωσία και αισθητική την αγιά Σοφιά π.χ. για να μην πιάσω γενικώς την Πόλη.

Ανώτερο θα χαρακτήριζα το πολιτισμικό προϊόν της αρχαίας ελληνικής παιδείας σε σχέση με τους σύγχρονους πολιτισμούς όμως, όχι ανώτερο γενικά, σαν να λέμε τερμάτισε η αρχαία ελλάδα το πολιτισμικόμετρο και από τότε κυνηγάμε. Και αυτή η παιδεία ευφόρησε τότε για πολλούς λόγους που δεν είχαν να κάνουν με την ποιότητα του εγκεφάλου των κατοίκων, ούτε των γονιδίων τους, οπότε δεν βλέπω πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα ότι ο Έλληνας είναι (έστω ήταν) κάτι σούπερ σε σχέση με τους β'εθνική γείτονες. Βεβαίως αντιθέτως με τον Ντέγκιαλ, εγώ θεωρώ πολύ αξιοθαύμαστη την ενασχόληση με την ηθική και την αρετή και πιστεύω αυτό έπαιξε σπουδαίο ρόλο στα πολιτιστικά κατορθώματα, χωρίς όμως να το κάνουμε και τοτέμ του πολιτισμού, στην τελική και οι Αθηναίοι ήταν τέρμα εστέτ επιφανειακοί σε άπειρα θέματα, τον Αριστείδη τον σουτάρανε, μια χαρά τρώγανε εις βάρος άλλων πόλεων κλπ.

Having said all this, επιμένω σάιμπερ ότι κάπου διαφωνούμε, δεν βλέπω πώς έχεις στο μυαλό σου τον "Έλληνα", τον υπεράνω, πού τον είδες; Σαν να κρατάς ρομαντικά όλα τα καλά από το 2500 π.Χ. μέχρι σήμερα, αγνοώντας κάθε τι αρνητικό και να τα αθροίζεις αφηρημένα σε κάποιον "Έλληνα" του σήμερα που για κάποιο λόγο συγκεντρώνει όλα τα γαμώ επειδή είναι υπέρ της πληροφόρησης και της γνώσης, μιλάει Ελληνικά και ζει εδώ. Δηλαδή δεν στέκει πουθενά αυτό το πράγμα. Εγώ δεν είμαι κατά των εθνικών/κοινωνικών προσδιορισμών, απλά να τους χρησιμοποιούμε συνετά και σαφώς χωρίς κόμπλεξ. Άλλο εβραίος, άλλο Έλληνας, άλλο Άγγλος, άλλο Χιλιανός, άλλο Κινέζος, άλλοι πολιτισμοί, άλλη νοοτροπία, κουλτούρα, δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι όμοιοι και ευτυχώς κιόλας, ωραίο είναι αυτό. Μην μπλέκουμε το όμοιος με το ίσος και από την άλλη μην μπλέκουμε το ανόμοιος με το ανώτερος.

Σε όλους και σε κανέναν δεν απαντάω, σκόρπια γράφω, πάντως γενικά έχω την αίσθηση ότι αυτή η σύγκρουση σε σημερινό πολιτικό επίπεδο μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, πολλές φορές δεν βοηθάει καθόλου στην ψύχραιμη θεώρηση και αξιολόγηση της ιστορίας. Χωρίς να διεκδικώ δάφνες αντικειμενικότητας φυσικά, πολά από αυτά που λέω είναι συζητήσιμα, απλά νομίζω εδώ εκφράστηκαν τα άκρα, που συνήθως δεν τα λένε καλά.