1. Δεν κατάλαβα σε ποιά φάση και έπειτα το βυζάντιο θεωρείται οντοπικ, γιατί λέγαμε για αρχαιοελληνική δημοκρατία και κατ' επέκταση πολιτισμό. Αν είναι να μιλήσουμε για δημοκρατία και βυζάντιο πάντως ξεκινήστε το κι αυτό να γελάσει λίγο το χειλάκι.
2. Σε λίγο θεολογικό ύφος: Το κριτήριο "ο τρούλος μου την έχει πιο μεγάλη" είναι το απόλυτο fail για να δοκιμάσει κάποιος να προσεγγίσει την κουλτούρα και τον πολιτισμό μίας περιόδου. Οι πιο μαύρες περίοδοι στην ιστορία των θεοκρατικών καθεστώτων, από την αρχαιότητα μέχρι και το τέλος τους, κατά κανόνα σφραγίζονται με ογκωδέστατα μνημεία στον εκάστοτε θεό. Είναι πολύ λογικό, αν ο λαός είναι ψωφοδεής, αν το κύρος της εξουσίας είναι κλωνισμένο ή αν απλά χρειάζεται να πουλήσεις λίγη μούρη και τσαμπουκά στους γείτονες δεν μιλάς για πνευματικότητα και ασκητισμό, στηνείς απλώς ένα γιγάντιο τρούλο (τον πιο μεγάλο στην ευρώπη!), έναν καθεδρικό να ΣΚΙΖΕΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, απιθώνεις κοτρώνια, υψώνεις στήλες, το πας στο επικ μεταλ. Δεν ξέρω αν εσύ βρίσκεις το θεό σου στον τρούλο της αγιά σοφιάς, στα δικά μου μάτια ειδικά η ορθόδοξη πίστη έχει να επιδείξει μάλλον πιο ουσιαστικές στιγμές.
Ή μπορεί και όχι, σε κάθε περίπτωση, αν μετράει το μέγεθος και η τεχνική, πάρ' το να το 'χεις. Στα τρείς χιλιάδες χρόνια πιο πίσω:
Spoiler
edit: Το θεωρώ χαζό να ποστάρω τη γκίζα για να τις συγκρίνουμε απλά με τον ίδιο τρόπο που εσύ θεωρείς επιχείρημα για την υπεροχή του βυζαντινού πολιτισμού την ύπαρξη της αγίας σοφιάς αντίστοιχα κάποιος μπορεί να δει ότι δεν υπήρξε ποτέ κάτι σαν τα παραπάνω στον ελλαδικό χώρο. Άρα τι, ο αιγυπτιακός πολιτισμός τον έδινε αμάσητο στον αρχαιοελληνικό.