Results 1 to 15 of 32

Thread: Πορνεία: σεξ εργάτριες ή σεξ σκλάβες;

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Senior Member

Quote Originally Posted by Kingdom Gone View Post
    1. Ναι, αυτό λέω, πως το επιχείρημα είναι (ξαναλέω, δε συμφωνώ, απλά λέω πως υπάρχει ένα σοβαρό επιχείρημα πίσω από αυτό) πως η εργασία ανήκει στη δημόσια σφαίρα και ο έρωτας στην ιδιωτική, και άρα, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη την ιστορική διαδικασία καταμερισμού της εργασίας, μια αλλοτρίωση είναι αναμενόμενη στην πρώτη. Είναι ένα αναγκαίο κακό ας πούμε. Η ακόμα πιο ισχυρή μορφή του επιχειρήματος είναι πως αλλοτρίωση=έκθεση στη δημόσια σφαίρα αυτών που ανήκουν στην ιδιωτική. Σε αυτήν την περίπτωση ισχύει αυτό το 'εξ ορισμού δεν υπάρχει αλλοτρίωση της εργασίας' αφού η εργασία είναι έκθεση στη δημόσια σφαίρα αυτών που της ανήκουν εξ αρχής. Και ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι λήψη του ζητουμένου, αντίθετα βασίζεται σε κάποιου είδους θεώρηση για την ανθρώπινη φύση.
    Παίζει να το γράψεις στην τυπική του μορφή, προκείμενες 1,2,ν -> συμπέρασμα, γιατί τώρα υπάρχουν προκείμενες που απλώς υπονοούνται και δεν είμαι σίγουρος ούτε καν με ποιον ορισμό της δημόσιας/ιδιωτικής σφαίρας δουλεύουμε ώστε η έκθεση στην πρώτη να αλλοτριώνει αναγκαστικά.

2. Δεν μου είναι σαφές ποιο είναι το επιχείρημα σου εδώ: το ότι ο καλλιτέχνης παίρνει χρήματα πως είναι και σημάδι οπισθοδρόμησης και ακύρωση της ιδιαιτερότητας ου σεξ;
    Χοντρικά ναι, αλλά εφόσον κι εδώ υπεισέρχεται το πάνω επιχείρημα και οι ορισμοί ιδιωτικής-δημόσιας σφαίρας, νομίζω είναι καλύτερα να το δούμε αφού ξεκαθαρίσουμε το πάνω.

3. Δεν το έχω σκεφτεί αυτό διεξοδικά, πάντως δε νομίζω πως ιδιωτικότητα και ατομικότητα ταυτίζονται. Και επίσης η ανταλλαγή (χρηματική τουλάχιστον) αφορά εξορισμού την κοινωνία και το κράτος,
    Ιδιωτική υπόθεση με την άποψη ότι αφορά στο άτομο και τις προσωπικές του επιλογές.
    Με αυτό το σκεπτικό όμως, οτιδήποτε κάνει κάποιος αφορά εξ ορισμού την κοινωνία και το κράτος γιατί δεν βρίσκεται ποτέ εκτός του πλαισίου τους.

4. Πάλι μπερδεύτηκα. Δε μιλούσες για αγορά εργασίας αλλά μιλούσες για 'πολλές ερωτικές σχέσεις ουσιαστικά καθιστούν το ερωτικό σχέση ανταλλακτική, οπότε θα έπρεπε να απαγορευτούν κι αυτές ' ως παραδείγματα αλλοτριωμένων σχέσεων. Τώρα αναφέρεις αυτούς τους pick up artists, που μπορεί να είναι μαλάκες, αλλά δε πιάνω πως συνδέονται με τον έρωτα ως ανταλλακτική σχέση. Δεν έχω διαβάσει και πολύ περί αυτών πέρα από το άρθρο που έβαλες βέβαια.
    Αν θες, αντικατέστησε το "ανταλλακτική"* και δες το κάπως έτσι: οι πολλαπλές, εφήμερες, ερωτικές σχέσεις, έχουν ουσιαστικά τα ίδια αποτελέσματα πάνω στους εμπλεκόμενους, με αυτά που έχει και η αντιμετώπισή της ως επαγγελματικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, αποτρέπουν το άτομο από το να σχηματίσει σχέσεις οικειότητας, δέσμευσης, συντροφικότητας, αγάπης κ.λπ. Ουσιαστικά λέω πως αυτή η δεύτερη κατηγορία ενστάσεων βασίζεται σε ηθικές προκείμενες που αφορούν στο πώς πρέπει να είναι το σεξ και οι ερωτικές σχέσεις γενικότερα και ισχυρίζομαι πως τα αρνητικά αποτελέσματα που εντοπίζονται στην περίπτωση της σεξεργασίας, και έχουν να κάνουν με την υπονόμευση του πραγματικού ρόλου και σκοπού των ερωτικών επαφών, εντοπίζονται και σε δραστηριότητες που δεν μετατρέπουν το σεξ σε (τυπική) επαγγελματική ασχολία. Οπότε, εμμέσως, αυτό μας λέει πως όσοι ζητούν την απαγόρευση της σεξεργασίας λόγω των αρνητικών της συνεπειών, θα πρέπει να υποστηρίζουν και την απαγόρευση και των άλλων δραστηριοτήτων που έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

*Η περίπτωση του Simmons και λοιπών, νομίζω μπορεί να δειχθεί ως περίπτωση όπου το σεξ χρησιμοποιείται ανταλλακτικά. Τύπου... "εσύ μου κάθεσαι κι μπορείς να λές ότι έχεις πάει με τον μπασίστα των Kiss". Οι pick-up artists είναι διαφορετική, πιο μισογυνίστικη περίπτωση, αλλά αυτό που έχουν κοινό είναι πως οδηγεί στις αρνητικές συνέπειες και στη διαστρέβλωση του ρόλου των ερωτικών επαφών που έγραψα παραπάνω.
    Last edited by sfinotouvlaki; 13-04-2016 at 10:29.