Quote Originally Posted by Kingdom Gone View Post
Quote Originally Posted by phthoggon View Post
Ποιο το απεχθές μήνυμα και η φάση που προωθεί η ταινία? Δώστε μπάτζετ στην επιστήμη και το σπέις ρέις επειδή μόνο αυτή θα μας σώσει? (Δε διαφωνώ απαραίτητα, ρωτάω).
Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία όπου οι δάσκαλοι των παιδιών του (ένας μαύρος και μια γυναίκα, χμμμ) του λένε πως η κόρη του μιλάει για την εξερεύνηση του διαστήματος λες και έχει συμβεί ενώ η επίσημη άποψη πλέον, που διδάσκεται στα σχολεία, είναι πως αυτή δε συνέβη ποτέ και ήταν ένα προπαγανδιστικό κόλπο για να καταφέρουν να χρεοκοπήσουν την ΕΣΣΔ στην προσπάθεια της να φτιάξει "άχρηστες μηχανές". Θα πρεπε, λένε, να εστιάσουμε στο να κάνουμε τη φάση στη Γη όσον το δυνατόν καλύτερη και να μην κυνηγάμε κοστοβόρες χίμαιρες. Φυσικά ο λευκός μάτσο ρέντνεκ αγρότης-πιλότος μαχητικών Μακόναχι τους διαολοστέλνει και δίνει συγχαρητήρια στην κόρη του γιατί αυτός Γνωρίζει ότι όντως συνέβη η εξερεύνηση του διαστήματος και, ακόμα πιο σημαντικά, αυτός δεν είναι εκθηλυμένος "caretaker" της Γης, είναι ντόμπρος πιονέρος που δε φοβάται να ξεπεράσει τα όρια (αυτή η αντίθεση επανέρχεται ξανά και ξανά στην ταινία). Κι αν κάποιος μπορεί να σώσει τη Γη από την έλλειψη τροφής, είναι άνθρωποι σαν και αυτόν που με τη βοήθεια της τεχνολογάρας της Νάσα (που έχει κρυφτεί γιατί η πλέμπα δε θα μπορούσε να καταλάβει την αξία της και δε θα άφηνε να χρηματοδοτηθεί) θα πάνε σε άλλους κόσμους για να μπορέσουμε τους εποικήσουμε.

Γενικά το μήνυμα της ταινίας είναι αυτό το δίπολο: από τη μια τεχνοκρατία, μια μεταφυσική πίστη πως η τεχνολογία μπορεί και πρέπει να δώσει τις λύσεις. Στην πραγματικότητα καμία λύση δε δίνεται, απλά το πρόβλημα μετατίθεται σε έναν επόμενο χρόνο σε έναν άλλο πλανήτη, μέχρι να εξαντληθούν και εκεί οι πόροι κ.ο.κ. όπως κάνει εδώ και μερικούς αιώνες ο καπιταλισμός. Από την άλλη ένα αποικιοκρατικός ήθος του άνδρα-εξερευνητή, που δεν κωλώνει μπροστά στις αμέτρητες δυσκολίες της αποστολής του και τις θυσίες που αυτή απαιτεί και που αυτή η αποφασιστικότητα των τοποθετεί σε άλλο επίπεδο από τους Πολλούς, του δίνει ένα αξιακό πλεόνασμα αλλά ταυτόχρονα τον καθιστά τόσο μόνο, γιατί κανείς από τον όχλο δε μπορεί να καταλάβει πως αυτός τα κάνει όλα για το καλό τους. Και όταν λέμε καλό εννοούμε ένα πολύ αφηρημένο καλό, το σχέδιο είναι να εποικισθεί ο καινούργιος πλανήτης με έμβρυα που θα προκύψουν από τεχνητή γονιμοποίηση, ο σκοπός είναι να σωθεί το είδος (ως μια αφηρημένη πανανθρώπινη ενότητα) και όχι οι άνθρωποι. Ο μόνος λόγος που τελικά διασώζεται ο υπάρχων πληθυσμός της Γης είναι η αγάπη του Μακόναχι για την κόρη του, ο μόνος κοινωνικός δεσμός που εμφανίζεται στην ταινία είναι αυτός της οικογένειας. Στην πραγματικότητα, όταν αναφέρεται στον πλανήτη Γη, η ταινία δείχνει το αγρόκτημα του Μακόναχι, τελείως απομονωμένο από οποιαδήποτε άλλη μορφή ανθρώπινης παρουσίας. Όλος ο κόσμος συμπιέζεται στην οικογενειακή εστία του εξερευνητή, η οποία περιμένει από αυτόν να τη σώσει.


Φίξερ, όπως ξαναέγραψα, το ότι διαφωνώ με το νόημα της ταινίας δεν είναι ο λόγος που την κράζω, τα dark knight, που ήταν ακροδεξιά μανιφέστα (oh, noes, ακραία άποψη, συγγνώμη!), μου είχαν φανεί πολύ καλύτερα. Θα προσπαθήσεις να απεμπλέξεις αυτά τα δύο επίπεδα στο μυαλό σου αυτήν την φορά ή θα πρέπει να στο εξηγήσω και σε επόμενο ποστ; Επίσης, "νολανικός" έγραψα, όχι "νολανισμός", η κατάληξη -ικός δηλώνει μια κατηγορία πραγμάτων σχετικές με το όνομα πριν την κατάληξη, η κατάληξη -ισμός ένα σύνολο σχετικά συστηματικών πρακτικών ή ιδεών που σχετίζονται με το αντίστοιχο όνομα . Π.χ. "φιξερικές μαλακίες" θα ήταν ιδιαιτέρως δόκιμο αν αναφερόμαστε στα ποστ σου, "φιξερισμός" όχι και τόσο, εκτός κι αν έχεις κάνει κίνημα. Η ικανότητα διάκρισης των λέξεων μεταξύ τους σίγουρα θα σε βοηθήσει στη ζωή, ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή.

Σε αυτό που συμφωνώ είναι ότι ο τεχνοκρατισμός έχει στοιχεία ελιτισμού τα οποία φαίνονται και χωρίς απαραίτητα να υπάρχει απαραίτητα κάποια ακροδεξιά ατζέντα (γενικά μιλάω, για νόλαν δεν έχω δει μπάτμαν και τέτοια). Στο βασικότερο δηλαδή, η ομάδα των ηρώων που σώνει τη γη χωρίς η πλειοψηφία να έχει πάρει πρέφα (ή να είναι και αντίθετη). Πέρα από αυτό, χωρίς να διαφωνώ ριζικά μαζί σου το περιγράφεις λίγο λες και είναι ΡΑΜΠΟ, αυτά για εκθηλυμένους πχ και θεοποίηση της τεχνολογίας* είναι από αλλού και είναι άδικο να τα προσάπτεις στην ταινία. Ακόμα και σκηνή με τον μαύρο και της γυναίκα που λες έχει μία ανθρωπιά (όταν του λέει ότι δε χρειαζόμαστε μηχανικούς αλλά αγρότες, έχει την εκφορά του "σωστού" όσον αφορά τις συγκεκριμένες συνθήκες, θυμήσου ότι δεν γνωρίζουν ότι γνωρίζει η νάσα κλπ). Υπάρχει και λίγο από κλασικό πατριαρχισμό και η γυναίκα 2ος βασικός χαρακτήρας και ο 3ος μαύρος, αλλά δε μου βγάζει κάτι ακροδεξιό, κάτι σαν η ταινία που θα είχε γυρίσει ο Richard Dawkins. Δεξιούλι. Δε ντρέπομαι να πω ότι βρίσκω ενδιαφέρον σε κάποια ερωτήματα και καταστάσεις που δείχνει.

*Πώς θα μπορούσε να προκύψει ότι "θεοποιεί" την επιστήμη? Αυτό που βλέπω είναι ότι αγνοεί την κοινωνική και πολιτική πλευρά και όχι εντελώς, επειδή το όλο σέξιον περί αγάπης έχει να κάνει με μία προσπάθεια ακριβώς να το ζυγίσει λίγο, έστω και μέσα στα πλαίσια της οικογένειας. Άλλο αγνοεί, άλλο θεοποιεί, άλλωστε science fiction ταινία είναι.

Επίσης: το πιο ενδιαφέρον στις sci-fi ταινίες είναι τα... sci-fi στοιχεία, οι θεωρίες που αναφέρουν, ο τρόπος που τις δείχνουν, τα ερωτήματα που σου θέτουν και το ψάξιμο που σε ωθούν να κάνεις. Η μαύρη τρύπα σα να λέμε (πόσταρα ένα λινκ που λέει πως έφτιαξαν το πιο ρεαλιστικό visualization μέχρι τώρα, δε ξέρω εάν το διάβασε κανένας. Δεν είναι έξω από την ταινία αυτά, ούτε απλά "τα εφφεκτς".