σταμ δεν υπαρχουν ΜΗ θεοκρατικες αυτοκρατοριες
σοβιετ και ρωμη το ιδιο συνδικατο...το μπαγιοκο ειναι ο παρας
ο θεος δηλαδης
ο χριστιανος παει στην εχχλησια...ο αλλος παει και καμνει αφισοκολληση
μπομπρεκια
Printable View
σταμ δεν υπαρχουν ΜΗ θεοκρατικες αυτοκρατοριες
σοβιετ και ρωμη το ιδιο συνδικατο...το μπαγιοκο ειναι ο παρας
ο θεος δηλαδης
ο χριστιανος παει στην εχχλησια...ο αλλος παει και καμνει αφισοκολληση
μπομπρεκια
Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι για 1000 χρόνια είναι πράγματι άξιο λόγου και κριτικής το γεγονός ότι στην ζωγραφική υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά μία τεχνοτροπία. Ούτε και για το φρένο που λες σε πολλά θέματα. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν καθόλου τόσο ψυχοεκβιαστικά τα πράγματα όπως τα παρουσιάζεις αλλά αρμονικές επιλογές ολόκληρου του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των απλών ανθρώπων. Η βυζαντινή αυτοκρατορία είναι σίγουρα χαρακτηρίσιμη από την ομοιομορφία της και ότι κάθε τέχνη και έκφραση ήταν προσηλωμένη στην εξύμνηση του θείου. Δεν θα διαφωνήσω σε αυτό επίσης. Όχι αποκλειστικά, στην μουσική π.χ. υπάρχουν 200.000 έργα κοσμικής μουσικής (όχι θρησκευτικής δηλαδή) στις βιβλιοθήκες του αγίου όρους και αλλού τα οποία δεν έχουμε ακούσει και από την εκκλησιαστική που ξέρω, υπήρχε μεγάλο πάρε δώσε και με Περσία, μουσικά, στα όργανα που χρησιμοποιούσαν κλπ. Αυτό σε αντιδιαστολή με τις δεκάδες χιλιάδες των κλασσικών έργων μουσικής. Γενικά υπάρχει πολύ υλικό το οποίο δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό, και στην λογοτεχνία κλπ. Τέσπα. Ασχέτως αυτών, ναι, το βυζάντιο είναι πολύ φτωχό σε παραγωγή ρευμάτων στην τέχνη ας πούμε (σε κάθε τέχνη), οι βυζαντινοί ήταν πολύ κοντέντ με αυτό που είχαν, σαφώς επηρεασμένοι από τον χριστιανισμό που δεν καλοβλέπει τα υλιστικά και την ηδονιστική ευχαρίστηση της τέχνης και επαινεί τα πνευματικά. Είχαν τέχνη, αλλά δεν την έψαχναν ας πούμε παρακάτω. Το ψυχαναγκαστικό δεν ξέρω αν πολυσυμφωνώ.
Ότι μας έβαλε φρένο στην πρόοδο της επιστήμης όμως ή στο πόσο χάλια περνάγανε οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας, μάλλον έχω αντίθετη άποψη από τον περισσότερο κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του ακαδημαϊκού. ΟΚ. Από αυτήν την άποψη, ναι είμαι ζόμπι. Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι το βυζάντιο δεν υπήρχε στο κενό, και δεν βλέπω στους σύγχρονούς του κάτι που να του βάζουν τα γυαλιά, η επιστήμη πήρε τα πάνω της αρκετά μετά την πτώση της Πόλης και δεν μιλάμε μόνο για Δυτική Ευρώπη, και ο υπόλοιπος πλανήτης δεν έβαζε φωτιά στον δρόμο, αντιθέτως γυρνάγανε από την Πόλη και λέγανε ότι αυτή η πόλη είναι το κάτι άλλο, ειδικά σε θέματα μηχανικής. Τα πράγματα ούτως ή άλλως εξελίσσονταν πολύ πιο αργά τότε. Οπότε, οκ, το δέχομαι να το κρίνουμε ως αργό στην παραγωγή τέχνης, να πω ότι φταίει και η εκκλησία γι'αυτό με την άποψη που πέρασε στον κόσμο, αλλά έχω την αίσθηση ότι το βυζάντιο για τον πολύ κόσμο είναι μια πάνω-κάτω ελληνοκάτι έκδοση του σκοταδιστικού-εξαθλιωτικού Μεσαίωνα (που πάλι είναι πολύ μεγαλύτερο σε έκταση χρονική) και η Εκκλησία. Τελεία. Ε, δεν είναι.
φορντ αμα με βγαλεις τα ''λαικα'' του αγιου ορους εγω θα βγαλω φωτο υψηλης ευκρινειας την τρυπιδα μου
ο ρολος του ''αγιου'' ορους ειναι γνωστος στα βαθη των αιωνων οσον αφορα την παραχαξη της ιστοριας...οι αμεσοι ανταγωνιστες τους ειναι οι σουπεραδες
υπαρχει ενα κενο μεταξυ αρχαιας γελαδας και αναγεννησις....λεγετε μεσαιωνας guess what μεσαιωνας=βυζαντιο,οχι επικ μεταλ
Ε, δεν ξέρω μινμιν, κάτι CD κυκλοφόρησε ο Χάλαρης νομίζω με τα αυθεντικά όργανα πριν κάποια χρόνια, μια φορά τα άκουσα, κάτι σαν έντεχνα μου φανήκανε στο πιο έθνικ, εγώ θρας άκουγα, δεν ασχολήθηκα. Τα έχουν οι γονείς μου όμως και μπορώ να τσεκάρω κάποια στιγμή για ένα δείγμα.
Τώρα για το αν το βυζάντιο είναι το ίδιο πράγμα με τους φεουδάρχες και τις παπικές αυτοκρατορίες, με τις ιερές εξετάσεις και τις σταυροφορίες, όχι, δεν είναι το ίδιο. Ούτε οι υπήκοοι ήταν στην ίδια μοίρα, ούτε οι ίδιες αναταραχές υπήρχαν (περιμένω τα αντίστοιχα peasant revolts ε; ), γενικότερα, μια πιο υγιής αυτοκρατορία για τα δεδομένα της εποχής και επιμένω, πιο εντυπωσιακή από ότι αντιλαμβάνεται ο μέσος άνθρωπος, είτε αφορά την ιατρική, την διοικητική λειτουργία, την αρχιτεκτονική, την μηχανική, το quality of life τέλος πάντων. Γενικότερα (προς animae) το σχόλιο μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει τι είναι το βυζάντιο, σαν να πρόκειται για μια περίοδο που κράτησε ξέρωγώ έναν αιώνα και πέρασε και δεν ακούμπησε γιατί ήταν όλα σκοτάδια, χριστόδουλος επί χίλια ένα πράμα. Μπορεί και να υπερβάλλω φυσικά.
Μία διαπίστωση, επακόλουθο, συμπέρασμα είναι τα περί φρένου. Είτε αλλάξει η άποψή σου (μου) πάνω σε αυτή, είτε όχι, αυτό συνέβη, όπως συμβαίνει σε ΚΑΘΕ θεοκρατική κοινωνία. Και ναι χαίρω πολύ, το βυζάντιο ήταν ανώτερο από τους δίπλα, οκ.
Δεν είπα πάντως κάτι αβάσιμο, του στυλ "καταραμένε χριστιανισμέ μας έριξες στο μαύρο σκότος - σκέψου πώς θα ταν μία λαϊκή δημοκρατία του Βυζαντίου" κλπ. Είπα ότι οι αυτοκρατορίες είναι το επόμενο εξελεκτικό βήμα του πολιτισμού, ο συνεκτικός ιστός των κοινωνιών κλπ. Αναγκαστικά θα γίνουν οπισθοχωρήσεις, δεν είναι για να λαμβάνονται ως μαύρη κατάρα.
Ε, πρώτον δεν είναι και αυτονόητο ότι το βυζάντιο ήταν ανώτερο, εμένα μου άρεσει που λες "χαίρω πολύ", δεν είναι όμως και δεδομένη αυτή η άποψη. Περί φρένου τα είπα, με ενδιαφέρει αυτό που είπες όμως περί των εξελεκτικών βημάτων, δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Αν κατάλαβα καλά βλέπεις (βλέπετε; υπάρχει ρεύμα με όνομα; είναι γενικά αποδεκτό; κλπ) ότι ο πολιτισμός περνάει στάδια. Πού είμαστε τώρα και πού πάμε είναι η ερώτησή μου. Και το κυριώτερο, ποιοι είναι οι αντίστοιχοι μηχανισμοί της φυσικής επιλογής και των μεταλλάξεων, σε κοινωνικό επίπεδο; Χαρισματικοί άνθρωποι-ηγέτες και διανοητές που βρίσκουν έδαφος σε άθλιες συνθήκες, πρόσφορες για επιθυμία αλλαγής από τον πολύ κόσμο; (εικάζω)
Δεν τις ξέρω, πρώτη φορά τις ακούω. Από βυζαντινή μουσική μπορώ να σου πω μόνο για αυτή που διατηρείται ακόμα στην εκκλησία, η οποία βασίζεται στους αρχαίους ελληνικούς ήχους (από καμια δεκαπεντάρα μεριά-θα σε γελάσω, δεν θυμάμαι ακριβώς, υπάρχουν οι 8) και με δάνεια από την περσική μουσική (και αυτοί το ίδιο-πολύ τριβή) με λίγο από την εβραϊκή μουσική που είχαν στους ναούς. Τώρα για τα κανονάκια και τις υδραυλωτές πώς-τις-λέγανε και αυτά, δεν σκαμπάζω πολύ. Ούτε ξέρω τι έκανε ακριβώς ο Χάλαρης. Μια διάλεξή του άκουσα και από εκεί αναπαράγω για τα χιλιάδες έργα μουσικής που βρέθηκαν και ότι προσπαθούν να μετατρέψουν τις παρτιτούρες, να κατασκευάσουν τα όργανα και να τα διδάξουν και σε κόσμο, πριν τα ηχογραφήσουν. Τώρα αν είναι απατεώνας, δεν το ξέρω, σοβαρός μου φάνηκε αλλά ήμουν και 17 χρονών τότε.
Γενικά μπορεί όντως να ήταν κάτι καλύτερο από τις υπόλοιπες αυτοκρατορίες που υπήρξαν για τα δεδομένα της εποχής. Μπορεί όντως να προσέφερε καλύτερη ποιότητα ζωής. Ας τα πάρουμε αυτά ως δεδομένα λοιπόν.
Δεδομένο είναι επίσης ότι η αναγέννηση ξεκίνησε από τον 14ο αιώνα, την ίδια περίοδο δηλαδή με την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Μπορεί μεν να έδωσε κάποια στοιχεία της στην αναγέννηση, σίγουρα όμως δεν ήταν ο βασικός "τροφοδότης".
Από την άλλη, ναι, γενικά θεωρείται η περίοδος του μεσαίωνα ως μια αρθοιστικά "κακή" για την ανθρωπότητα, καθώς αντικειμενικά, σε άλλους αιώνες η ανθρώπινη νόηση έκανε τα μεγαλύτερα βήματα της. Στο ότι λοιπόν θεωρείται κακή σε αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα και ο χριστιανισμός. Το βυζάντιο λοιπόν, το έχουμε σε μια σκοτεινή περίοδο να αναπτύσεται και να έχει ασπαστεί μια θρησκεία η οποία ήταν υπαίτια για πολλά όμορφα γεγονότα.
Δεν αντιλέγω ότι μπορεί να υπήρξαν και τομείς που έγιναν κάποια βήματα ή ότι οι ανθρωποι ζούσαν καλά. Ο μέσος ανθρωπος στην αθήνα αυτή την στιγμή καλά μπορείς να θεωρήσεις ότι ζει, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία έχει ένα σπίτι να κοιμηθεί, ένα αυτοκίνητο να κινηθεί και μια δουλειά να βγάλει λεφτά. Αν μείνεις μόνο σε αυτά τα γεγονότα, βέβαια είναι τέλεια στην αθήνα. Αν το αναλύσεις όμως, τι σπίτια, τι αυτοκινητα, ποσα πληρώνεις, απο που τα βρίσκεις και τα δίνεις, τι αέρα αναπνέεις, πόσο άγχος υπάρχει, το πράσινο που αντιστοιχεί ανά κάτοικο, πόσες ώρες δουλεύεις κλπ, τότε καταλήγεις στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα.
Τι θέλω να πω με αυτό? Ε είναι η οπτική γωνία που θα κοιτάξεις ένα θέμα.
Ενας αρχαίοκαβλος, θα πεί η Αθήνα του Πλάτωνα και του Σωκράτη (του Κόκκαλη ντε) ήταν η καλύτερη δημοκρατία που έχει περάσει ποτέ. Αυτά έχει διαβάσει, αυτά θέλει να δεί, αυτά θα πεί. Είχαν όμως και γαμημενους δούλους.
Λίγο οφφ-τόπικ και κυρίως κουβέντα να γίνεται, αλλά το Βυζάντιο πέρασε μία πρώιμη μίνι-Αναγέννηση με ένα πολύ βαρβάτο κίνημα ιδεών για την εποχή του, με συζητήσεις περί συγκρότησης έθνους-κράτους γύρω από το αρχαιοελληνικό μοντέλο (τα ίδια που είπε και ο Κοραής 400 χρόνια μετά) που ξανασυναντήθηκαν στο 18ο αιώνα. Φυσικά δεν πρόλαβε να εξαχθεί πουθενά γιατί δεν εφαρμόστηκε ούτε στο ίδιο (βλέπε Οθωμανοί), αλλά δεν παύει να είναι πολύ μπροστά.
Οποιαδήποτε συγκεντρωτική μονοθεϊστική θρησκεία θα μπορούσε να είναι στη θέση του χριστιανισμού. Θα μου πεις οκ, εγώ βρίζω όλες τις θρησκείες τότε, κι εγώ θα σου πω ότι το παραπάνω είναι απόδειξη ότι η θρησκεία αυτή καθεαυτή δεν είναι παρά ένα εποικοδόμημα-όργανο κλπ του φεουδαρχικού καθεστώτος της εποχής. Σόρρυ αλλά είναι τελείως γυμνασιακό το "οι θρησκείες κατέστρεψαν τον κόσμο", λες και αν ήταν αυτοκράτορας ο Χότζα δε θα γινόταν ούτε μισός πόλεμος.
καλα ειναι προφανες γιατι προτιμήθηκε αυτη η θρησκεια.