ωπ, σόρρυ. Φιξξξντ.
Printable View
ωπ, σόρρυ. Φιξξξντ.
λολζ
Είδα την ταινία χθες, σήμερα σκέφτηκα να γράψω στο αγαπημένο μου φόρουμ ένα ποστ-χείμαρρο που θα προκαλούσε σεισμό στο νέο ψαγμένο ελληνικό κινηματογράφο, αλλά μετά διάβασα εδώ μέσα ότι συμμετέχουν η Μαίρη και το Κουστουμάκι και ηρέμησα.
Όλα βγάζουν νόημα πλέον. :thumbsup:
δε σ' άρεσε ρε αμνήζιακ?
Από πού ναρχίσω και που να τελειώσω. Καταρχάς, σαν ιδέα ήταν ενδιαφέρουσα και επίσης έμαθα ότι παίζουν οι Mary and the Koustoumaki αφού είδα την ταινία, οπότε δε νομίζω ότι ήμουν προκατειλημμένος.
Πάμε στα επιμέρους.
Spoiler
Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις σε κάποιον που εκφράζει μια άποψη, το να τον βάλεις να γράφει λίστες με πράγματα που γουστάρει για να δεις "πού βρίσκεται".
Δεν ξέρω, λέω το Rambo III.
Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό που λέει για τις ερμηνείες των υπολοίπων. Δηθενιά τρελή, αλλά οκ, εγώ το προσπέρασα.
ήλπιζα να μην είσαι τόσο προβλέψιμος, αλλά τι διάολο.
λίστες δε σου ζήτησα, η ερώτηση μου ήταν ειλικρινέστατη, έχω περιέργεια να δω τι ακριβώς θεωρείς ακομπλεξάριστα βαθύ και έξυπνο. μια ταινιούλα. δύο. μισό ποτάκι.
περί κυνόδοντα και γενικά ελληνικών ταινιών που θεωρούνται "κουλτούρα" (ανακατεύομαι και μόνο που το γράφω έτσι αλλά τελοσπάντων, αυτή τη γλώσσα μιλάτε!) έχω την αίσθηση ότι λόγο γλώσσας και κοινών σημείων μπορεί πολύ πιο εύκολα να μας φανεί κάτι δήθεν, αν ήταν ρώσος ο δε μπόη (μη κολλάμε στους ρώσους, με οποιαδήποτε γλώσσα δεν έχουμε μεγάλη επαφή τελοσπάντων) και έλεγε τα περί σκύλων δε νομίζω να σου καθόταν τόσο περίεργα. αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση.
Ειλικρινά βαριέμαι να σκεφτώ μια ταινιούλα.δύο.μισό ποτάκι που πληρούν τις προδιαγραφές που ζητάς, έκανα μια προσπάθεια να σκεφτώ κάποια αλλά δε βρήκα, μάλλον δε μου αρέσει καμία!
Τι σχέση έχει όμως αυτό με την άποψη μου για τον Κυνόδοντα;
να, πιστεύω γενικά (αν και διαψεύδομαι μερικές φορές ευτυχώς) ότι άνθρωποι που χρησιμοποιούν λέξεις όπως ψευτοκουλτούρα και το παίζουμε ψαγμένοι και δηθενιά με τόση ευκολία και σε τέτοια ποσότητα πολύ σπάνια έχουν να αντιπροτείνουν κάτι που θεωρούν οι ίδιοι καλό στα ίδια επίπεδα. συνήθως συμβαίνει με ανθρώπους που δε γουστάρουν 'βαθιές'/'έξυπνες' ταινίες γενικώς, που και μόνο η αίσθηση ότι πάει να πεί κάτι 'ψαγμένο' αυτό που βλέπουν τους κάνει να τσιγκλάνε. σα τον καρατζαφέρη όταν μιλάει για ψευτοκομμουνιστές ένα πράγμα. δε ξέρω αν αυτό παίζει με σένα αλλά τέτοια εντύπωση δίνεις (και ίσως να παίζει, μια που συνήθως υπερασπίζεσαι τη χρυσή μετριότητα -χωρίς αρνητική φόρτιση αυτό- όπου σταθείς κι όπου βρεθείς στο ER). απλή περιέργεια λοιπόν, τίποτ'άλλο.
κι εγώ χθες το είδα. έξυπνη ιδέα, μερικές πολύ δυνατές σκηνές, η ηθοποιία έπασχε (όχι από όλους) και αυτό για το σενάριο που είπατε ισχύει μεν αλλά δε με ενόχλησε ιδιαίτερα. ε και μια χαρά τέλος είχε...
γενικά καλή ταινία και ελπιδοφόρος σκηνοθέτης. ας μην υπερβάλλουμε όμως...
Αμνήζιακ, είσαι δηθενάκι. Ωραίο το αποπάνω ποστ(loki).
εδιτ:
είμαστε της υπερβολής, τι να κάνουμε ;p
Καλά, αν είναι μόνο περιέργεια, πετάω στο τραπέζι το Persepolis, το οποίο αν και δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον Κυνόδοντα, το βρήκα "βαθύ/έξυπνο" (σιχαίνομαι αυτούς τους όρους και μόνο που τους λέω αλλά έτσι μιλάτε!).
Όταν λέω "βρήκα τον Κυνόδοντα σκατά" το λέω γιατί βρήκα τον Κυνόδοντα σκατά και όχι επειδή έχω στο μυαλό μου άλλες 4.000 ταινίες που είναι καλύτερες και πιο "βαθιές/έξυπνες". Δε βρήκα τίποτα το βαθύ/έξυπνο στον Κυνόδοντα οπότε απαυτή την άποψη ναι, και το Rambo III πιο βαθύ/έξυπνο είναι.
Αυτές οι ψυχαναλύσεις για τις ψευτοκουλτούρες κτλ σόρρυ αλλά με αφήνουν αδιάφορο οπότε δε θα συμμετέχω στην κουβέντα, η ταινία μου φάνηκε δήθεν επειδή μου έβγαλε δηθενιά, δεν ξέρω πόσο πιο απλά να το πω, μου έβγαλε δηθενιά χωρίς να χρειαστεί να κάνω συγκριτικό τεστ με κάποια μη δήθεν. Το "δε συμμετέχω στην κουβέντα" δε το λέω με ελιτίστικο τατς ή κάτι τέτοιο, απλά δε μπορώ με τίποτα να βρω κάποιο νόημα στο να ψάξω να βρω τι έφταιξε που δε μου άρεσε ο Κυνόδοντας, μου αρκεί το "δε μου άρεσε".
Ούτε καν θέλω να μου εξηγήσετε γιατί ΔΕΝ είναι δήθεν η ταινία, είμαι σίγουρος ότι θα έχετε σοβαρούς λόγους. Το πιστεύω. Αυτά.
Εγώ νομίζω ότι ένα θεματάκι το έχεις πάντως. Ίσως να σου σκάει λίγο περίεργα το background: "έχει πάρει βραβεία στις κάννες", "είναι λαμπρή σκηνοθετική απόπειρα του νέου ελληνικου κινηματογράφου!", "τώρα θα δεις ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ φίλε μου". Γενικά αυτό το ψυχαναγκαστικό που βγαίνει σε πολύ κόσμο όταν αντιλαμβάνεται ότι θα έρθει σε επαφή με κάτι το οποίο νιώθει ότι δεν έχει συνηθίσει ή ξερωγω τι κομπλεξ κουβαλάει ο καθένας. Το αποτέλεσμα είναι πάντως να περιμένετε την ταινία στη γωνία για να ρίξετε στ' αυτιά με το παραμικρό και εν τέλει και θάβετε το -καμιά φορά- ωραίο ταινιάκι και δε γουστάρετε κι εσείς οι ίδιοι.
Σκέψου ρε αμνέζιακ οτι δε παιζει ο κουστουμάκης και δεν έχει Νόημα και Συμβολισμούς η ταινία, πες οτι βλέπεις το dark village στο mutiplex της γειτονιάς σου. Μη κομπλεξάρουμε, σινεμάς ειναι!
Συμφωνώ απόλυτα μαυτά που λες και εννοείται ότι αυτό το θεματάκι/κόμπλεξ το έχω όντως με ταινίες που διαφημίζονται καταυτό τον τρόπο, απλά στην περίπτωση του Κυνόδοντα, όπως έγραψα και στο πρώτο ποστ, αυτά τα έμαθα αφού είδα την ταινία. Την ταινία την είδα με διάθεση "ενδιαφέρουσα ακούγεται".
Και ρε μουνιά, έγραψα κατεβατό τύπου "ένα ποστ είναι χίλιες λέξεις" που εξηγούσα τι με χάλασε στην ταινία, δεν είπα "νεοψαγμένοι ψευτοκουλτουριάρηδες σας γαμάω με το Ρετιρέ μου", το διάβασε κανείς σας;
έντιτ : Σχετικά με το ψυχαναγκαστικό του πράγματος, όσο ψυχαναγκαστικό είναι αυτό, άλλο τόσο (και παραπάνω! κέρδισα!) είναι και το να σου αρέσει η ταινία γιαυτούς τους λόγους. Δεν ξέρω πώς σκέφτεται καθένας εδώ μέσα συγκεκριμένα, αλλά κάθε άνθρωπος έχει γνωρίσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του τον τύπο που "ΠΡΕΠΕΙ να του αρέσει γιατί είναι αυτό κι αυτό". Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, σίγουρα σε πολλούς θα άρεσε η ταινία πριν τη δουν ή έστω θα δυσκολεύονταν να μη τους αρέσει.
Εγώ αυτό ακριβώς το κατεβατό διάβασα και γι αυτό έχω να πω ότι την περίμενες στη γωνία, γιατί ανακαλύπτεις εκατόν οχτώ μειον της ταινίας που σε άλλες συνθήκες μάλλον θα είχες προσπεράσει ή θα το έβλεπες τελείως αλλιώς φαντάζομαι.
Αυτά γίνονται με κάνα ταρκοφσκι βασικά, του λάνθιμου πρέπει να του κάνεις και κριτική γιατί έχεις δει τριερ, χανεκε και τον βγάζεις δευτεράτζα.
Ποια γωνία ρε μαν και τι θα είχα προσπεράσει, όλα τα αρνητικά που έγραψα έχουν να κάνουν με σενάριο/ηθοποιία, σου εξήγησα με τι διάθεση την είδα την ταινία, σου ξανάπα ότι δεν είχα ιδέα για κουστουμάκια και γκομενάκια να γλύφουν το πληκτρολόγιο τους, ποιες είναι οι άλλες συνθήκες που θα με έκαναν να μου αρέσει;
Μη γίνεσαι ψυχαναγκαστικός!
Ε ξέρωγω μωρέ, εγώ πχ δεν είδα μια ταινία που υπήρχε "η προσπάθεια να έχουν τα πάντα νόημα και συμβολισμούς και όλα αυτά τα ωραία". Ούτε και όλοι οι άλλοι με τους οποίους το 'χω κουβεντιάσει μέχρι στιγμής. Εσύ φταίς που την είδες έτσι!
στους γνωστούς δήθεν.
τεσπά, νομίζω ότι έχουμε ψιλομεγαλώσει για να χαρακτηρίζουμε κάτι "δηθεν" και "ψευτοπσαγμένο". Παλιότερα, σαν παιδιά, είχαμε συνεχώς την τάση να δίνουμε τέτοιους τίτλους σε ότι δε μπορούσαμε ή δε θέλαμε να καταλάβουμε. Αντί να πούμε απλά ένα "δε μάρεσε, τι στομπούτσο είναι αυτό", πετούσαμε κάνα "μμμμμ, δηθενίλες και ψευτοπσαγμενιές" και ήμαστε καλυμμένοι και αληθινοί και straightforward και κάτοχοι της προαιώνιας και τέλειας αλήθειας. Εφηβεία.
παρεπιπτόντως, οι φήμες λένε ότι η ταινία υπήρχε ήδη πριν γυριστεί από τον Λάνθιμο, και είναι αυτή. http://www.imdb.com/title/tt0068348/
Δεν έχω προλάβει να τσεκάρω ακόμα αλλά υπάρχουν κλιπάκια στο γιουτούμπ.
Η ταινία μου άρεσε κάπως, αλλά πέρα από κάποιες ωραίες σκηνές όπως του χορού, δεν. Τι να τους κάνω τους συμβολισμούς και το βαθύτερο νοηματικό πλαίσιο του η κοινωνία σε έχει σκυλάκι, εάν η ταινία η ίδια fails to evoke, και βρίσκεται στο ίδιο συναισθηματικό στάσιμο καθ΄όλη τη διάρκειά της. Σκεφτόμουν πως αξίζει να τη δω και δεύτερη φορά μόλις τελείωσε, αλλά δεν επίσης.
Τώρα, όσον αφορά τους τσίπρες και τις μαρίες.. λολ. http://mftm.blogspot.com/2009/05/dogtooth-2009.html
@ Ικονοκλαστ και τους υπόλοιπους επιεικείς
Παίζει γενικά το εξής σενάριο: να μην έχει δει κάποιος ούτε Χάνεκε ούτε Τριερ - ή και να έχει δει πέρασαν από τα μάτια του και δεν τον άγγιξαν στο ελάχιστα, υπήρξαν απλά σπαταλημένος χρόνος - και είναι ανίκανος να διαχωρίσει την τέχνη από το kitsch. Για να μην είναι έξω από τις τάσεις λοιπόν (το μεγαλύτερο πλήγμα στο image των παιδιών με "τις έξυπνες, ψαγμένες φατσούλες" άλλωστε είναι να είναι ανενημέρωτοι) παραμένει στο επιφανειακό, στο τι λέγεται, στο τι συζητιέται, στο "τι παίζει στην πόλη και είναι hot". Όταν η κατασκευή του Hype αυτού λοιπόν είναι ένα εύκολο έργο για την εγχώρια και διεθνή industry of cool -Lifo, Athens Voice, Athinorama, "Indie" Festival - έχεις μια ομάδα ανόητων οπαδών αυτών των μηχανισμών που δεν ξέρει τι είδε, κι όμως είναι πεπεισμένη πως αυτό που είδε ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΑΤΟ. Στο τόσο φλου. Ε αυτή η μάζα άνετα δημιουργεί και εντυπώσεις και πεποιθήσεις σε μια ευρύτερη μερίδα ανθρώπων. Μέσα κι εσύ και όλοι όσοι ρίχνουν και μια ματιά σε blogs, zines, εφημερίδες, περιοδικά - ο,τι είναι στη ζώνη επιρροής των πρώτων. Και αυτό γενικά είναι πολύ πετυχημένο Marketing. Θα μου πεις επί της ταινίας δε λέω τπτ. Ναι, γιατί πιστεύω πως η ταινία δεν είναι τπτ. Είναι μια τσιχλόφουσκα με έντονο άρωμα και χρώμα που βγάζει μάτι αλλά μέσα της έχει μόνο αέρα. Την βρήκα γενικά Kitsch και ρηχή (πιο ακριβείς λέξεις δεν βρήκα).
Επειδή όμως αρκετοί εδώ μέσα έχουν δει και Χανεκε και Τριερ, και φαίνεται να την εκτιμάτε την ταινία, κι αρχίζεται να μου καταρρίπτετε την πεποίθησή μου, σας πειράζει να μου γράψετε δυο λόγια για τις κινηματογραφικές καλλιτεχνικές επιτυχίες του "Κυνόδοντα"; 'Η έστω τους άθλους που ξεπέρασε; Αν τα έχετε αναλύσει και μου διαφεύγουν κάντε και quotes.
@ ikonoklast Λοιπόν. Είδα μια ταινία που μου είχε φανεί ενδιαφέρουσα σαν ιδέα και είχα όλη την καλή διάθεση να μου αρέσει και όσο έβλεπα την ταινία (όσο την έβλεπα ε, κατά τη διάρκεια, πώς το λένε, όχι όταν πάτησα το πλέι για να ξεκινήσει) μου φάνηκε ότι προσπαθεί πολύ να κάνει τα πάντα να έχουν συμβολισμούς και νόημα χωρίς να το καταφέρνει ή έστω χωρίς να τα πιάσω εγώ (το είπα και αυτό στο κατεβατό! Χα!), μπορούμε να μείνουμε στο ότι δε μου άρεσε επειδή δε την βρήκα ωραία;
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε, θα ήθελα και εγώ να ενθουσιαστώ και να χαίρομαι που μπορώ στο μέλλον να πάω σε κάποια εκδήλωση και να συναντήσω τα ΕΙΔΩΛΑ μου από κοντά, γιατί είναι κάποιοι από μας, ζουν ανάμεσα μας, ειλικρινά δε χαίρομαι που δεν ευχαριστήθηκα αυτή τη μιάμιση ώρα της ζωής μου, θα προτιμούσα να μου αρέσει, αλλά δεν έγινε.
Λυπημένο σμάιλι.
Ναι. Έτσι εξηγείται το ότι όσο την έβλεπα ένιωσα μια ΟΡΜΗ να τον παίξω για την καθηγήτρια της γυμναστικής μου.
Είπα και στην αρχή ότι ίσως εγώ να κάνω λάθος, είπα απλά δε μάρεσε, αυτό λέω τόση ώρα, δε μου άρεσε επειδή δε μου άρεσε και όχι επειδή ήταν ψευτοψαγμένη, αυτό ήρθε μετά και επιβεβαίωσε ότι είμαι γαμάτος και είχα δίκιο, δεν ξέρω πόσο πιο λιανά να το κάνω.
Έχει γίνει ήδη αυτό περίπου δέκα φορές απο όσους γουστάρισαν την ταινία και απο όσους ημιγουστάρισαν -όπως εγώ-. Απλά τελοσπάντων υπάρχει και ο κλασικός βλάκας τύπος που όταν του τελειώσουν τα anti-lifo αντι-ψευτοκουλτούρα θα καταλήξει στο φοβερό "εγώ δε γουστάρισα, θέλει κάποιος να μου εξηγήσει γιατί;;"
Όχι ρε μαλάκα δε θέλουμε. Δε γουστάρισες, μπράβο σου. Hey, παραμένεις ΓΑΜΑΤΟΣ. Δες κάτι άλλο.
δε μίλησα καν για τις μαλακίες που έχεις τραβήξει με τη δασκάλα της γυμναστικής σου. Μίλησα για εφηβικούς χαρακτηρισμούς. Κι εφόσον τους έκανες ούτε γαμάτος είσαι, ούτε δίκιο έχεις. Χέστηκε η φοράδα.
χαχαχαχ, οκ.
θα σου έβαζα τώρα το "was it too hard to google this" αλλά βαριέμαι, πάρτο κατευθείαν. http://www.jarochos.net/portal/foros...p?topic=122403
να πω κι εγώ ότι δεν θεωρώ την ταινία αριστούργημα (αν έγραψα κάτι τέτοιο εδώ θα 'ταν απ'τον πρώτο ενθουσιασμό), θεώρησα απλά πως χρησιμοποίησε (πετυχημένα σε ένα βαθμό) κάποια μοτίβα/θεωρίες που γενικά με ενδιαφέρουν πολύ, και σε σχέση με τη γλώσσα και με την κοινωνία/σχηματισμό των ατόμων, αυτό με χαροποίησε κυρίως, και το γεγονός ότι δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί από σκηνοθέτη στην ελλάδα έτσι.
και να, είδες τι ωραία που ναι αμνήζιακ να συζητάς σαν άνθρωπος και όχι να πετάς την ειρωνειούλα ράμπο 3 κατευθείαν! και η αρχική μου ερώτηση και η επεξήγηση μετά δεν είχαν σκοπό να σε βγάλουν χαζό η ακούλτουρο btw.
αλλά να πώ ότι έχει λογικό λάθος το "δεν βρήκα την ταινία ψευτοδήθεν σε σχέση με άλλες", δε γίνεται αυτό, όλοι αυτοί οι ορισμοί από ετεροκαθορισμό και σύγκριση βγαίνουν.
γω τέτοιες κουβέντες τις χαίρομαι πάντως μπράβο.
Καλά μη το προχωρήσουμε τόσο το πράγμα, όλα είναι μπλα μπλα μπλα αντίληψη μπλα μπλα μπλα βιώματα μπλα μπλα μπλα, συμφωνώ αλλά απλά εννοούσα ότι δεν είχα στο μυαλό μου άλλες ταινίες όσο έβλεπα τον Κυνόδοντα.
(μην απαντήσεις "είχες υποσυνείδητα", είπαμε, μη το πάμε εκεί)
Για την ειρωνία, σόρρυ, δεν είχα σκοπό να είναι ειρωνικό με την φθογκονική έννοια, απλά όντως δε μπορούσα να σκεφτώ καμία ταινία και δεν έβρισκα το λόγο να το κάνω.
κι ο Van Gogh τρελό HYPE, shirime. ΓΑ-ΜΗ-ΣΕ-ΤΑ.
πφφφ, απαντάω από ψυχαναγκασμό και μόνο.
λοιπόν, δώσε βάση στις 4 τουλάχιστον πρώτες σελίδες του Thread. Γενικά αναφέρονται αβίαστα λέξεις όπως "εξαιρετική" "αριστούργημα" "τρομερή σκηνοθεσία" χωρίς μια κουβέντα παραπάνω. Σε φάση βλέπεις ένα de facto αριστούργημα και η μόνη κουβέντα που πρέπει να γίνει γύρω του είναι ΠΟΣΟ αριστούργημα είναι και πόσο το χρειαζόταν αυτό η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κλασσικά γραφικά. Ουσιαστικά τα όποια επιχειρήματα υπέρ της ταινίας αναφέρονται από τον Loki και τον HoLC. Το Thread συνεχίζει με θέματα πάνω στο πειρατικό κατέβασμα του Αριστουργήματος και τέλος πάντων έρχεται ο Ικονοκλαστ 7 σελίδες σχεδόν αερολογίας να υποστηρίξει αυτές τις αερολογίες με τα ίδια σταθμά που χρησιμοποιεί για τον Τριερ και τον Χανεκε.
Επειδή λοιπόν εγώ δεν κατάλαβα πως φτάσαμε στο σημείο να δεχτούμε σε αυτό το thread ντε και καλά την χρυσή αξία του Κυνόδοντα, κι επειδή θα'θελα τεσπα να δω και τις σκέψεις κάποιου γραμμένες, θεώρησα καλύτερο (μην με πείτε και αντιδραστικό βρε αδερφέ) να το πάω λίγο αλλού, μη γράψω κι ένα ξερό "την βρήκα άνοστη και ανούσια". Σε βοήθησα ή τσάμπα το δεύτερο κατεβατό;