Από πού ναρχίσω και που να τελειώσω. Καταρχάς, σαν ιδέα ήταν ενδιαφέρουσα και επίσης έμαθα ότι παίζουν οι Mary and the Koustoumaki αφού είδα την ταινία, οπότε δε νομίζω ότι ήμουν προκατειλημμένος.

Πάμε στα επιμέρους.

Spoiler
Είπαμε, ωραία ιδέα, αλλά για άλλη μια φορά του γάμησαν τη μάνα στην εφαρμογή.

Ένταξει, να δείξεις την κενότητα της φάσης και μπλα μπλα μπλα και λογικό η πιτσιρίκα να μιλάει σαν τον atom_smasher ("ο αδερφός μου κόπηκε. χρειαζόμαστε επιδέσμους. δεν έχουμε. να πεις στον πατέρα να πάρει. αυτά" )αφού δεν έχει επαφή με τον έξω κόσμο, αλλά ο έξω κόσμος γιατί ήταν κι αυτός έτσι; βλ. συνέταιρος του μπαμπά.

Μετά είναι και το άλλο, οκ να δείξεις πώς είναι η "εκπαίδευση" κτλ, βάλε και τη σκληρότητα και τον κυνισμό σου μέσα, ακόμα κι αν εμένα μου φάνηκε αστείο να κάθονται όλοι μαζί στο γκαζόν και να κάνουν "γουβ γουβ" ας πούμε ότι δεν ήταν, αλλά ήταν όντως υποχρεωτικό τα 85 από τα 90 λεπτά της ταινίας να είναι αυτό;

Το πιο ενοχλητικό απόλα ήταν η προσπάθεια να έχουν τα πάντα νόημα και συμβολισμούς και όλα αυτά τα ωραία, το οποίο δεν είναι κακό από μόνο του, αλλά όταν φτάνεις στο σημείο ακόμα και ο εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος δεν είχε την παραμικρή σημασία στην εξέλιξη της ταινίας και μάλλον τον έβαλαν γιατί έπρεπε να παίξει και ο γιος του Βούλγαρη, όταν λοιπόν ακόμα και αυτός έχει "ύφος" και "νιώθει" ακόμα και όταν εξηγεί τα στάδια εκπαίδευσης του κοπρόσκυλου, ε τότε αυτό γίνεται ο ορισμός του δήθεν. Όπως έλεγα και στην Ίφι, ακόμα κι αν το μόνο που έπρεπε να πει ήταν "το γαμώσκυλο σας μας έχει χέσει όλο το μαγαζί", θα το έκανε με Νόημα. Εδώ κολλάει βέβαια η γενικότερη φάση βλ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ thread.

Καλά το άλλο που κάθονταν όλοι μαζί και άκουγαν Σινάτρα (ή κάτι τέτοιο δε θυμάμαι), δε το σχολιάζω καν. ΕΠΡΕΠΕ ο παππούς να τραγουδάει σε αγγλικό στίχο για να μπορούν να καταλάβουν και οι ξένοι κριτικοί τη διαφορά των στίχων με αυτά που λέει ο μπαμπάς, φαντάσου ο παππούς να ήταν ο Βοσκόπουλος, θα μπλέκαν τα μπούτια τους με τους υπότιτλοι. Ε πόσο για το μπούτσο είναι αυτό.

Για να μη το κουράζω, αφού με ενόχλησαν σχεδόν τα πάντα οπότε δεν έχει νόημα να κάνω πλήρη ανάλυση της ταινίας, όλη αυτή η προσπάθεια να περάσεις μηνύματα μέσω της υπερβολής (όπως συνέβαινε και στο σπιρτόκουτο π.χ.) ενώ θεωρητικά δεν είναι κακή, κάθε άλλο, στην πράξη καταλήγει να είναι τόσο κενή και αστεία όσο οι βιντεοταινίες των 80's με τους χούλιγκανς και τα συνδικάτα και τους σουγκλάκους.

Πήξαμε στην κουλτούρα για την κουλτούρα, όλους αυτούς τους νεοψαγμένους τους βλέπω σαν τους βλάχους του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που προσπαθούν να γίνουν κάτι που δεν είναι.

Δε λέω, μπορεί εγώ να έχω το πρόβλημα και να χάνω κάτι από τη ΦΑΣΗ, αλλά νομίζω πως από δεν πρόκειται να ξαναδώ ποτέ μου ελληνική ταινία που παίρνει έστω και ένα βραβείο.