Πάνε, αυτό που δεν καταλαβαίνω στην όλη κουβέντα είναι το εξής : Όταν κάποιος λέει σε κάποιον άλλο "πήγαινε σε πορείες, κάνε ανακύκλωση, μη ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και ΝΟΥΔΟΥ, μην είσαι ρατσιστής" κτλ δεν εννοεί ότι ο κόσμος περιμένει αυτό τον ένα συγκεκριμένα για να γίνει καλύτερος, ότι στην πορεία περιμένουν με αγωνία αυτό το ένα και μοναδικό άτομο για να πετύχουν το σκοπό τους, σωστά; Ισχύει η γενική παραδοχή ότι αν το κάνουν περισσότεροι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτό γιατί δεν ισχύει στο να παίρνει μίζα ή να φοροδιαφεύγει κάποιος και ξαφνικά πάμε στο "και να μη το κάνεις εσύ θα το κάνει κάποιος άλλος, άρα δεν είναι ανήθικο να το κάνεις";

Συμφωνώ ότι δεν είναι όλα άσπρο - μαύρο, αν ήταν θα ήταν και εύκολη η λύση των προβλημάτων, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να δικαιολογείς σε κάποιους ανθρώπους το να κλέβουν και ταυτόχρονα να κατεβαίνεις σε πορείες κατά των κλεφτών πολιτικών;

Και εξηγούμαι, για να απαντήσω και σαυτό που έγραψες ότι "είμαστε εμείς σωστοί απέναντι στο κράτος και περιμένουμε να φιλοτιμηθεί", το θέμα δεν είναι να είσαι σωστός απέναντι στο κράτος, αλλά να είσαι σωστός απέναντι στον εαυτό σου κυρίως και μετά στους άλλους κι ας μην έχει και κάποιο αποτέλεσμα. Δε μπορείς να διαμαρτύρεσαι για τους κλέφτες επιχειρηματίες με τις off shore εταιρείες και ταυτόχρονα να απλώνεις το χέρι και να παίρνεις το χαρτζιλίκι για να φτιάξεις πιο γρήγορα τα χαρτιά του άλλου ή να φοροδιαφεύγεις κτλ. Στην τελική, το Κράτος από τους πολίτες παίρνει τα λεφτά του, αν φοροδιαφύγεις εσύ θα τα πάρει από μένα ή από όλους με κάποιο νέο μέτρο. Όλα αυτά φυσικά βάσει της παραδοχής που είπα στην πρώτη παράγραφο.

Η βασική μου ένσταση είναι ο διαχωρισμός "κακοί πολιτικοί - επιχειρηματίες" και "εξορισμού καλοί και θύματα πολίτες". Κι αν για τους πρώτους δεν υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες, το να αγιοποιούμε τους δεύτερους σε τι βοηθάει; Δεν είναι μέρος του προβλήματος; Πιστεύεις ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε λόγω του Κόκκαλη μόνο; Αν όλοι λοιπόν σταματούσαν να κοιτάνε την πάρτη τους και να σκέφτονται "θα τα φάω εγώ, αφού αλλιώς θα τα φάει ο επόμενος" δε θα ήταν καλύτερα τα πράγματα;

Για να τελειώνω, δεν έχω καταλάβει γιατί αποτελεί σημαντικότερη απαίτηση από έναν άνθρωπο το να κατεβαίνει στις πορείες και να διεκδικεί πράγματα από τα να σταματήσει να κλέβει το διπλανό του και γενικά να μην είναι μαλάκας;

Α, σχετικά με την κόκκινη γραμμή, είπαμε δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο, δεν είναι το ίδιο να μη κόβεις μια απόδειξη με το να κλέβεις εκατομμύρια μέσω φοροδιαφυγής, δεν προσπαθώ να περάσω το "ουουου μη κλέβετε, θα πάτε στην κόλαση", απλά είναι λίγο αφελές να πιστεύεις ότι όσοι απλοί πολίτες τρώνε λεφτά από το δημόσιο το κάνουν για να πάρουν ένα καρβέλι ψωμί στα 7 παιδιά τους, θέλω να καταλήξω ότι όλα αυτά μαζί είναι μέρος του προβλήματος, είναι η γαμημένη η νοοτροπία ότι δίπλα παραμονεύει ο κλέφτης οπότε ας τα πάρω εγώ πρώτος, εξαιτίας της οποίας καταλήγουμε όλοι κλέφτες.

Αλληλεγγύη δεν είναι μόνο να ενώσεις τη φωνή σου με τον ταλαίπωρο σε μια πορεία, αλληλεγγύη είναι και να μη τον κλέψεις για να μη πληρώσει τα σπασμένα.