Quote Originally Posted by phthoggon View Post
Στην πραγματικότητα νομίζω πως οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα για τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες θεωρίες που υπάρχουν (και για την ακρίβεια, σχεδόν για τα περισσότερα σύνθετα φαινόμενα που "συμβαίνουν" στον κόσμο) αλλά η αποδοχή τους βασίζεται περισσότερο σε πίστη προς την επιστήμη, πως αυτοί που έχουν βρει τόσα και τόσα που ισχύουν δε θα μας απογοητεύσουν τώρα. Δεν λέω ότι αλλάζει κάτι λόγω αυτού, αλλά είναι ενδιαφέρον!
Διαφωνώ, ή τουλάχιστον δεν αρμόζει ο όρος πίστη, ειδικά με την θρησκευτική του υπόνοια, όσο ο όρος εμπιστοσύνη. Παραδείγματος χάριν, έχω περιορισμένες ιατρικές γνώσεις οπότε κατ' ανάγκην βασίζομαι στη γνώση που παράγουν τρίτοι και για να μπορώ να τους εμπιστευθώ, το έργο τους τίθεται σε δημόσια κριτική ώστε να σχολιασθεί και να επικριθεί από άλλους ερευνητές (και εξ' αρχής η δημοσίευση περνά από peer review, έτσι κι αλλιώς). Έτσι, αφ' ενός μπορώ να βασιστώ στο consensus που σχηματίζεται γύρω από την επικρατέστερη άποψη, αφ' ετέρου έχω στην διάθεση μου και την κριτική ενάντια στο παραγώμενο αυτό έργο, και δεν βασίζομαι στην αυθεντία των ερευνητών.

Quote Originally Posted by Dragonlord View Post
Επίσης αν σκεφτούμε την επιστήμη ως την πίστη στην επιστημονική απόδειξη, είναι λίγο σα θρησκεία.
Δεν πρόκειται για την ίδια μορφή πίστης. Η επιστήμη είναι μία συστηματική μεθοδολογία για να μελετήσουμε τον φυσικό κόσμο και, πολύ απλά ως τώρα είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε γι' αυτή τη δουλειά. Κι αυτό δεν το βασίζουμε σε μία τυφλή πίστη, αλλά στην έμπρακτη απόδειξη ότι αυτό το εργαλείο δουλεύει πάρα πολύ καλά.

Επίσης, στις επιστήμες καλούμαστε να ασκούμε κριτική σκέψη όχι μόνο στην παραγωγή νέας γνώσης, αλλά και στην επαναξιολόγηση και των παλαιών θεωριών. Σε αντίθεση με την θρησκευτική πίστη, στην οποία αποδέχεσαι μία de facto αλήθεια.