Αφού δεν είναι απαραίτητα χωρίς αξία, μάλλον δεν είναι άχρηστες. Σε γενικές γραμμές η φαντασία είναι πολύ χρήσιμο πράγμα. Εκεί που λασπώνει ο τραχανάς είναι ότι στην τεράστια πλειονότητα τους οι υποθέσεις τύπου: "υπάρχει/δεν υπάρχει το τάδε" ακολουθούνται από προτάσεις τύπου: "άρα πρέπει να ζήσεις όπως λέω εγώ".
Και κάπου εδώ είναι που το χάνει ο ασημούλης αφού συνδέει δεσμευτικά, χωρίς να εξηγεί το πώς και το γιατί, κανονιστική ηθική και εγγενές νόημα με την οντολογία. Στο ερώτημα του Ευθύφρωνα για το αν το καλό είναι καλό γιατί το υιοθετεί ο Θεός ή αν ο Θεός το υιοθετεί γιατί είναι καλό, απαντάει το πρώτο. Ωστόσο, το περισσότερο που μας λέει αυτό είναι ότι, απουσία Θεού, μια ηθική πρόταση δεν μπορεί να είναι εμφυώς αληθής. Πέραν αυτού, δεν μπορούμε να συμπεράνουμε την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου νόηματος ή ηθικής στη βάση της ύπαρξης οποιουδήποτε Θεού. Δεν είναι κάθε θεότητα εγγυήτρια τέτοιων δεδομένων (βλ. πρώτο κινούν). Άκυρο είναι και το συμπέρασμα ότι απουσία Θεού οι ανθρώπινες επιλογές είναι γενικώς κενές αξίας, νοήματος και ηθικής (το λες κι ο ιδιος), μπορεί η φύση τους να είναι ονοματοκρατική κι όχι πραγματοκρατική και αιώνια, μπορεί να νοηματοδοτούνται και να αξιολογούνται μέσω της ιστορικής διαδικασίας και του γίγνεσθαι κι όχι απο τη βούληση του Θεού, αλλά πάντως είναι δυνατό να νοηματοδοτηθούν.
Ναι, ηθική είναι κι αυτό, με την έννοια ότι εντάσσεται σε κάποιο ηθικό σύστημα (ethical egoism). Προφανώς, αυτός που κρίνει από τη σκοπιά κάποιου διαφορετικού ηθικού συστήματος, θα αμφισβητήσει την ηθικότητα της πράξης, ενώ αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από το ίδιο το σύστημα και το κατά πόσον πράξη και λόγος συμφωνούν.Αν έχω γυράδικο πληρώνω 3,5 ευρώ την ώρα χωρίς ένσημα ενώ χτίζω ωραιότατο σπίτι στη χαλκιδική και το δικαιολογώ αυτό στον εαυτό μου ότι οι άλλοι είναι πρόβατα κι εγώ τσακάλι και το περνάω και στα παιδιά μου, αυτό είναι ηθική;
Χωρίς θεό τη βγάζεις καθαρή γενικά σε αυτήν την περίπτωση αυτό λέω. Μιλάω για τον χριστιανικό θεό που δεν του ξεφεύγει κανείς στο τέλος δεν ξέρω για τους άλλους θεούς.
Κατά τ' άλλα, ο Χριστιανικός Θεός δεν είναι ένας, αν θέλεις πες μας ποιον Χριστιανικό Θεό εννοείς για να κάνουμε κουβέντα σε συγκεκριμένη βάση, ενώ και το ότι χωρίς Θεό τη βγάζεις καθαρή είναι ανακριβές. Αν και, ξανά, αν δεν μας πεις τι σημαίνουν το "τη βγάζω καθαρή" και "δεν τη βγαζω καθαρή (εφόσον υπάρχει Θεός)", μιλάμε στον αέρα.