Quote Originally Posted by katwrimos View Post
Quote Originally Posted by Dragonlord View Post
Ο κατώριμος λοιπόν ζει σε έναν κόσμο χωρίς μεγάλο κεφάλαιο, όπου οι συνταξιούχοι της μιας χώρας πεθαίνουν για να επιβιώσουν οι συνταξιούχοι μιας άλλης.
Χμ. Πρώτον δεν πρόκειται για έλληνα συνταξιούχο βέρσους νορβηγό συνταξιούχο, αν έπαιζε κάτι τέτοιο να είσαι σίγουρος οτι ο νορβηγός συνταξιούχος θα χάριζε τα λευτά του με χαρά. Πρόκειται για έλληνα+νορβηγο συνταξιούχο βέρσους απολυμένων. Και ούτε η γιαγιά μου, ούτε η γιαγια της γκόμενας μου έχουν υποχρέωση να ζούνε τους ανέργους απο τα κέρδη που προορίζονται για τις συντάξεις τους.

Δεύτερον, ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ, ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, αυτό που ονομάζεις μεγάλο κεφάλαιο, βρίσκεται σε λογαριασμούς στην ελβετία. Οι λογαριασμοί ελλήνων υπηκώων στις ελβετικές τράπεζες είναι τεράστιες, η μικρότερη εκτίμηση που έχω ακούσει είναι γύρω στα 70 δις ευρώ και οι μεγαλύτερες φτάνουν τις αρκετές εκατοντάδες. Το κεφάλαιο δεν επενδύει πανω απο 20-30% των λεφτών του σε εταιρίες, τα υπόλοιπα είναι καταθέσεις σε ελβετικά φράγκα ή σε αμερικάνικα/γερμανικά/γαλλικά ομόλογα. Απο αυτό το 20-30% που επενδύεται σε μετοχές εταιριών, αντε ενα 2-3% να καταλήγει στην ελλάδα - δηλαδή απο τα 50 δις που αξίζουν ΟΛΛΕΣ οι ελληνικές εταιρίες μαζί, άντε τα 10-15 δις να είναι ιδιοκτησίας μεγάλου κεφαλαίου. Τα υπόλοιπα είναι τοποθετήσεις του δημοσίου, της εκκλησίας και κυρίως νοικοκυριών (>60%), είτε άμεσα μέσω απευθείας αγοράς μετοχών η αμοιβαίων, είτε έμμεσα μέσω των συνταξιοδοτικών ταμείων και των ασφαλειών ζωής. Οπότε αν ας πούμε υποχρεώσουμε ΟΛΛΕΣ της εταιρίες να δίνουν όλα τα κέρδη τους στους υπαλλήλους τους και να μήν απολύουν ποτέ, το κεφάλαιο χάνει το 2-3% απο τα λεφτά του, τα νοικοκυριά χανουν γύρω στο 40% των λεφτών τους. Και δεν στη λέω, αυτά ειναι εξειδικευμένα πράγματα που δεν υποχρεούσαι να τα γνορίζεις, αλλα τωρα που το έμαθες σταμάτα να πετάς μαλακίες περι μεγάλου κεφαλαίου.
lolwat. Ρε μανάρι, κατάλαβε ότι εσύ το βλέπεις από τη σκοπιά του τεχνοκράτη. Στομπούτσο μου ποιο ποσοστό του μεγάλου κεφαλαίου έχει επενδυθεί σε εταιρείες και ποιο σε καταθέσεις. Πρόκειται για πλούτο που έχει αφαιρεθεί από την κοινωνία και, αν θες, ειδικά το μέρος που είναι σε καταθέσεις είναι αυτό που κάνει τη ζημιά στην κοινωνία γιατί από το υπόλοιπο κινείται η αγορά και έτσι ζει και κανας άνθρωπος. Σταμάτα να πετάς μαλακίες περί μεγάλου κεφαλαίου όταν το μόνο που σημαίνει για σένα είναι νούμερα σε papers. Νούμερο!