Last edited by HAVOC; 23-09-2010 at 20:35.
Πράγματι, ο καιρός ήτο θαυμάσιος. Ένας καιρός ηδονικός και, όπως λέγουν, θείος. Ο ήλιος έλαμπε καταυγάζων και θερμαίνων τα πάντα – τον ουρανόν, την θάλασσαν, το υπερωκεάνειον, τους επιβάτας. Όλοι σχεδόν ήσαν χαρούμενοι.
Επειδη δεν καταλαβα πληρως το επιχειρημα σου, θες να μου πεις οτι εσυ δεν πιστευεις πως το παθητικο καπνισμα προκαλει ζημια στην υγεια καποιου ή πως ειτε προκαλει ειτε οχι, δεν εχει σημασια, γιατι δεν υπαρχει νομος που να προστετευει καποιον απο τη ζημια που προκαλειται απο το παθητικο καπνισμα? Γιατι στην πρωτη περιπτωση, δεν εχω να απαντησω κατι, απλα χαιρομαι που εχεις να καπνισεις μια βδομαδα και ελπιζω να το κρατησεις ωστε μετα να τα βλεπεις ισως πιο λογικα τα πραγματα. Στη δευτερη περιπτωση, τι να πω... τι ακριβως οριζεις "αμεση ζημια σε καποιον τριτο"? Κι εγω μπορω να παρω μια ραδιενεργη πηγη (οντως μπορω) απο το εργαστηριο που δουλευα στην Ελλαδα και να παω στο σουπερμαρκετ με αυτην στην τσεπη μου, δεν προκαλει αμεση ζημια σε κανεναν αν δεν ερθει πολυ κοντα μου, το πολυ πολυ να παθω καρκινο τον ορχεων, οποτε σιγα, και τι εγινε, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ, σωστα?
Eθισμενος παθητικος καπνιστης υπαρχει?
Πράγματι, ο καιρός ήτο θαυμάσιος. Ένας καιρός ηδονικός και, όπως λέγουν, θείος. Ο ήλιος έλαμπε καταυγάζων και θερμαίνων τα πάντα – τον ουρανόν, την θάλασσαν, το υπερωκεάνειον, τους επιβάτας. Όλοι σχεδόν ήσαν χαρούμενοι.
Για το δεύτερο σκέλος, απάντησα ήδη. Η παρέμβαση του κράτους θα έπρεπε να είναι θεμιτή μόνο αν προστατεύει έννομο δικαίωμα, ή, αν προτιμάς, αν προστατεύει κάποια ελευθερία ενός ατόμου. Όπως η υγεία, στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Από την άλλη, αν κάποιος ενοχλείται από την οποιαδήποτε συμπεριφορά άλλου ατόμου, χωρίς όμως αυτή να του προκαλεί ζημία, ε, σκασίλα μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναμιγνύεται το κράτος.
Αν το παθητικό κάπνισμα προκαλεί ζημιά δεν είναι θέμα πίστης, είναι πόρισμα επιστημονικής παρατήρησης. Γνωρίζουμε ότι το παθητικό κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Από εκεί και πέρα, ιδανικά δεν θα χρειαζόταν καμία τέτοιας μορφής απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, στον βαθμό όπου δεν υπάρχει αναγκαστική έκθεση στον καπνό. Θα μπορούσαν, παραδείγματος χάριν, όσοι ανησυχούν για το παθητικό κάπνισμα, να προτιμούν καφετέριες, εστιατόρια, κλπ που, με δική τους πρωτοβουλία, απαγορεύουν το κάπνισμα για να αντλήσουν τέτοιους πελάτες. Ή να προτιμούν μπαράκια με καλό εξαερισμό. Αν γνωρίζετε ότι ένα κατάστημα δεν έχει καλό εξαερισμό και μέχρι να φύγετε θα μυρίζει μέχρι και το σώβρακο σας καπνίλα, ε, συγγνώμη, αλλά εσείς φταίτε που πηγαίνετε εκεί ενώ το ξέρατε, δε χρειάζεται να γκρινιάζετε στον μπαμπά-κράτος για να σας προστατεύσει από την βλακεία σας.
Υπάρχει μόνο ένα σημείο το οποίο είναι, στην πραγματικότητα, προβληματικό, η έκθεση των υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν τα ίδια περιθώρεια επιλογής, δεδομένης της εξάρτησης από τον εργοδότη. Σε αντίθεση με τον πελάτη που μπορεί να επιλέξει μαγαζιά μη-καπνιστών, ο υπάλληλος δεν έχει την πρακτικά την ίδια ελευθερία να επιλέξει επαγγελματικό περιβάλλον.
Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που μπορώ να ανεχθώ την απαγόρευση, και δεν είναι και πολύ καλός λόγος, γιατί αντίστοιχα κάποιοι καταλήγουν να επιλέγουν επαγγέλματα τα οποία είναι πολύ χειρότερα για την υγεία τους.
No trees were killed to send this message, but a large number of electrons were terribly inconvenienced.
α) Η διαρκής έκθεση σε θόρυβο προκαλεί ζημία στην ψυχική υγεία (υπερένταση, στρες, διαταραχές ύπνου), καθώς και προβλήματα ακοής.
β) Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν μπορείς να την αποφύγεις, π.χ. αν ο γείτονας βάζει δυνατά μουσική προφανώς δε γίνεται να απαιτεί να μετακομίσω.
Παρ' όλα αυτά, όμως, δεν έχουμε καταλήξει στην απαγόρευση της μουσικής, αλλά σε πολύ πιο συμβιβαστικές λύσεις.
No trees were killed to send this message, but a large number of electrons were terribly inconvenienced.
Συμβιβαστική λύση είναι και το να απαγορεύεται το κάπνισμα σε κάποιους χώρους.
Θα μπορούσαν οι ίδιοι οι ιδιώτες να το κανονίσουν αυτό, χωρίς την παρέμβαση του κράτους. Εάν υπάρχει πράγματι η αντίστοιχη ζήτηση για χώρους μη καπνιστών, θα ήταν επιχειρηματικά έξυπνο να λειτουργούν καφετέριες, εστιατόρια, κλπ. στα οποία να απαγορεύεται το κάπνισμα.
Ακόμη κι αν θεωρήσουμε θεμιτή την κρατική παρέμβαση, τότε η απαίτηση για το 50%+ του χώρου ενός καταστήματος να είναι μη καπνιστών, όπως με τον παλιό νόμο, δε θα επαρκούσε;
ομολογώ οτι σε κάτι τέτοιες φάσεις, προτιμώ απλά τις μαλακίες που λέει ο ικόνοκλαστ.
Throughout the times of perplexity and illusion
We've got some last Gods left, worth keeping
That go by such names as Kindness and Honesty.
I want us to hold swords again
As in the years of the old tales.
But this time, to fight for Dignity and Solidarity.
Against the waves of darkness and death
I'm walking with Eternal Brightness in my eyes.
![]()
Γιατί δε με θες κυρά μου; Επειδή είμαι ψαράς;
Και?
Ε και τίποτα νεώτερο, άραξα σπίτι χτες βράδυ, απογευματάκι μπορεί να πάω πάτρα, παλεύω στο μεταξύ με κάτι partitions στο σκληρό και φοβάμαι μην έχω κάνει μαλακία και σβήστηκε τίποτα, αυτά. Εσύ;
Γιατί δε με θες κυρά μου; Επειδή είμαι ψαράς;