Quote Originally Posted by Deggial View Post
Quote Originally Posted by FIXXXER View Post
Εσεις που καπνιζετε παρτε το χαμπαρι οτι ακομα και η συνηθως αψεγαδιαστη και ψυχρη λογικη του ρομποτ Ντεγκιαλ λυγιζει απο τον εθισμο του στον καπνο με αποτελεσμα ο τελευταιος να παραλληλιζει (μπαναλ παραδειγμα οπως λεει βεβαια κι ο ιδιος και ειναι προς τιμην του) το καπνισμα με ελευθερια εκφρασης και ιδεων. Και μετα ελατε να με πεισετε πως αυτο που πραγματικα σας ενδιαφερει ειναι να βρεθει μια δικαια λυση για το φλεγον (pun not intended) ζητημα, και οχι το πως θα βρεθει μια loophole για να μπορει ακομα και ο Smokey να απολαυσει ελευθερα τον καπνο του (...) αφου σκοτωσει τον Jacob στην καλυβα του ή οπου αλλου γουσταρει εδω που τα λεμε.
Δε παραλληλίζω το κάπνισμα, παραλληλίζω την γκρίνια/απαίτηση για παρέμβαση λόγω ενόχλησης με άλλες περιπτώσεις όπου είναι προφανές ότι η ενόχληση δεν επαρκεί για την παρέμβαση προστασίας από το κράτος.

Δε δικαιολογείται, σε μία κοινωνία η οποία υποτίθεται ότι προσδοκά να είναι ελεύθερη, καμία νομοθετική παρέμβαση για την απαγόρευση μίας πράξης χωρίς να πληρούνται τουλάχιστον οι εξής δύο όροι:
α) η πράξη προκαλεί άμεση ζημία σε έννομο δικαίωμα τρίτου.
β) οι τρίτοι δεν έχουν καμία λογικώς έννομη και αναμενόμενη δυνατότητα να προστατευθούν από την πρόκληση ζημίας.

Οπότε, το μόνο λογικό κριτήριο στην όλη συζήτηση είναι αφ' ενός κατά πόσο το παθητικό κάπνισμα προκαλεί ζημιά τέτοια ώστε να δικαιολογείται η κρατική παρέμβαση, αφ' ετέρου ότι οι μη καπνιστές δεν έχουν τρόπο να προστατευθούν από την έκθεση στον καπνό (π.χ. το τελευταίο αφορά εργαζόμενους σε καταστήματα όπου οι πελάτες επιτρέπεται να καπνίζουν).
Επειδη δεν καταλαβα πληρως το επιχειρημα σου, θες να μου πεις οτι εσυ δεν πιστευεις πως το παθητικο καπνισμα προκαλει ζημια στην υγεια καποιου ή πως ειτε προκαλει ειτε οχι, δεν εχει σημασια, γιατι δεν υπαρχει νομος που να προστετευει καποιον απο τη ζημια που προκαλειται απο το παθητικο καπνισμα? Γιατι στην πρωτη περιπτωση, δεν εχω να απαντησω κατι, απλα χαιρομαι που εχεις να καπνισεις μια βδομαδα και ελπιζω να το κρατησεις ωστε μετα να τα βλεπεις ισως πιο λογικα τα πραγματα. Στη δευτερη περιπτωση, τι να πω... τι ακριβως οριζεις "αμεση ζημια σε καποιον τριτο"? Κι εγω μπορω να παρω μια ραδιενεργη πηγη (οντως μπορω) απο το εργαστηριο που δουλευα στην Ελλαδα και να παω στο σουπερμαρκετ με αυτην στην τσεπη μου, δεν προκαλει αμεση ζημια σε κανεναν αν δεν ερθει πολυ κοντα μου, το πολυ πολυ να παθω καρκινο τον ορχεων, οποτε σιγα, και τι εγινε, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ, σωστα?