Τόσες μέρες δεν κάνατε ένα θέμα να μιλήσετε γι'αυτό και αναλώνεστε σε παρακμιακά μπλογκς;
Για πείτε γνώμες, και για τις 2 πλευρές, brothers the battle is raging, choose your side(που λένε και οι Manowar - άλλη μια μεγάλη αλήθεια από δαύτους).
Printable View
Τόσες μέρες δεν κάνατε ένα θέμα να μιλήσετε γι'αυτό και αναλώνεστε σε παρακμιακά μπλογκς;
Για πείτε γνώμες, και για τις 2 πλευρές, brothers the battle is raging, choose your side(που λένε και οι Manowar - άλλη μια μεγάλη αλήθεια από δαύτους).
Οι φορτηγατζήδες εν μέρει δικαιολογούνται, όχι γιατί έχουν δίκιο στα αιτήματα τους (δεν έχουν κανένα), αλλά επειδή η κυβέρνηση χειρίστηκε εντελώς λάθος το θέμα, εφόσον πριν λίγους μήνες τους είχε παρουσιάσει διαφορετικό νομοσχέδιο (που διαφύλασσε εμμέσως το ολιγοπώλιο) που δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθεί η ΕΕ. Είτε έγινε από μια αφελή προσπάθεια στήριξης συντεχνιακών συμφερόντων, είτε έγινε εξεπίτηδες για να κοροϊδέψουν τους συνδικαλιστές, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δε δικαιολογείται.
Με τους ελεγκτές συμφωνώ περισσότερο επί της αρχής, εφόσον ζητούν την απομάκρυνση τους από το Δημόσιο, ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα όφελος αν γίνει προστατευόμενο ιδιωτικό μονοπώλιο.
Ναι, υπάρχει αυτό το θέμα με τις άδειες, πράγματι, ωστόσο είχαν ήδη τόσα χρόνια οφέλη από αυτές, λόγω κλειστού επαγγέλματος. Αυτό που έχει προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, για την εξυγίανση των μεταφορών, είναι το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος (χωρίς τους περιορισμούς που αισίως δεν δέχθηκε η ΕΕ).
Εγώ λέω να παραμείνει κλειστό το επάγγελμα και να πληρώνει ο σύνδεσμός τους και όχι όλοι οι πολίτες τα πρόστιμα που τρώμε από την ΕΕ για τα ολιγοπώλια που διατηρούμε.
Σωστό κι αυτό.
μια χαρα κονομες τοσα χρονια κανουν οι νταλικιερηδες
αλλα επειδη ειναι γενικα συμπαθητικη ρατσα
περιμενουμε την απελευθερωση στα ταξι να γουσταρουμε με οργισμενους κιτρινιαρηδες
Το αίτημα για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι λογικοφανές, όμως επειδή τα πάντα κρίνονται στην πράξη, πρέπει να δούμε ποιους ωφελεί. Ωφελεί τον κάθε μικρομεσαίο που "θέλει να κάνει αυτό το επάγγελμα και δεν μπορεί", όπως οδύρονται οι πρετεντέρηδες και οι καψήδες στα κανάλια, ή τις εταιρείες; Πχ, στο επάγγελμα των συμβολαιογράφων. Έστω ότι έχουμε 10 συμβολαιογράφους σε μία πόλη. Σήμερα διάβαζα ότι οι τράπεζες είναι στο περίμενε για να γίνουν συμβολαιογραφικές εταιρείες. Προφανώς ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος, γιατί έχει τεράστιο προβάδισμα η Eurobank πχ που μπορεί να κάνει και διαφήμιση στην τηλεόραση κλπ σε σχέση με κάποιον νέο νομικό που θέλει να μπει στον κλάδο. Άρα το πιθανότερο είναι να καταλήξουμε, αντί να έχουμε περισσότερους συμβολαιογράφους (που να μπορούν να επιβιώσουν), να έχουμε λιγότερους από τους 10 που είχαμε όταν ήταν κλειστό το επάγγελμα συν πέντε εταιρείες με υπαλλήλους των 800-1000 ευρώ. Πρακτικά λοιπόν προτιμώ να έχω δέκα πραγματικούς ανθρώπους με οικογένειες κλπ που θα ζουν αξιοπρεπώς (κι ας είναι περισσότερα από του μέσου υπαλλήλου τα 2-3000 που μπορεί να βγάζουν), παρά πέντε τέτοιους και πέντε με 800-1000ε το μήνα, συν αρκετά κέρδη που θα πηγαίνουν σε απρόσωπες εταιρείες - τσέπες μεγαλομετόχων. Όπως προτιμώ δέκα φαρμακεία σε μια πόλη, παρά να έχει γωνιά με φάρμακα σε κάθε σουπερμάρκετ, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να κλείνουν και αυτά που υπήρχαν (αντί να ανοίξουν νέα, όπως υποτίθεται ότι θα γίνει). Αν, βέβαια, κάποιο επάγγελμα σηκώνει περισσότερες άδειες, αν δηλαδή είναι 10 οι συμ/φοι και βγάζουν από 5000 ευρώ το μήνα ο καθένας, ας κάνουμε 20 τις άδειες για να ζουν 20 άτομα καλά από αυτό. Όχι απελευθέρωση όμως. Η απελευθέρωση θα ήταν σωστή και λογική και δίκαιη σε έναν δίκαιο και ιδανικό κόσμο, όπου δεν θα ερχόταν η μεγαλοεταιρεία να γαμήσει τα πάντα. Προτιμώ ένα έθνος αυτοαπασχολούμενων από ένα έθνος υπαλλήλων σε πολυεθνικές. Αν το να μείνουν κλειστά κάποια επαγγέλματα βοηθάει σε αυτό, ας είναι.
Το μόνο σοβαρό επιχείρημα που μπορώ να βρω υπέρ των κλειστών επαγγελμάτων είναι η διατήρηση μιας άλφα ποιότητας, όπου αυτή υπάρχει, και η οποία κινδυνεύει όταν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα "όλοι".
Από κει και πέρα, σχετικά είναι αυτά που λες, στο μη δίκαιο και ιδανικό κόσμο μας έχουμε τους μεγαλοδικηγόρους και τους μεγαλοσυμβολαιογράφους να χρεώνουν εξωφρενικές τιμές και να βγάζουν πολλά παραπάνω από 2-3000 ευρώ, για δουλειές που έχουν επιβάλλει να περνούν από τα χέρια τους λόγω της επιρροής τους. Και έτσι κι αλλιώς και τώρα οι νέοι δικηγόροι δεν έχουν καμία ελπίδα να σταθούν στα πόδια τους χωρίς πρώτα να είναι σκλάβοι των αφεντικών τους για 60 χρόνια.
Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, το πιθανότερο είναι να μην αλλάξουν και πολλά στην πράξη, τουλάχιστον όχι σύντομα, αλλά γενικά τα κλειστά επαγγέλματα δε βοήθησαν ποτέ κανέναν.
Αυτά που λες ισχύουν για τους δικηγόρους, που δεν είναι κλειστό επάγγελμα. Για το πρώτο που λες, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια περίπτωση που να πρέπει να κάνεις ένα συμβόλαιο σε συγκεκριμένο συμβολαιογράφο λόγω της επιρροής του, τουλάχιστον που να σχετίζεται με το ότι το επάγγελμα είναι κλειστό. Προφανώς και δε λέω ότι αν μείνουν κλειστά τα επαγγέλματα θα ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, το αντίθετο είπα, απλώς δε νομίζω ότι το ανεξέλεγκτο άνοιγμα είναι, στις σημερινές συνθήκες, βήμα προς αυτόν τον "ιδανικό κόσμο".
Ο συμβολαιογράφος είναι πανίσχυρο επάγγελμα και τρομάζω με την ιδέα μιας τράπεζας με δυνατότητα άδειας συμβολαιογράφου.
Για τους φορτηγατζήδες τώρα , λέμε για τους οδηγούς ή τους ιδιοκτήτες , μιας και δεν είναι στην ίδια μοίρα.
Γενικά επί της αρχής δεν διαφωνώ με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Οι ενστάσεις μου είναι ως προς την μπανανία που ζούμε και τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτά.
Σε άλλα λόγια , μελλοντικά προβλέπω οι συντεχνιακές σχέσεις που υπάρχουν τώρα να μετατρέπονται σε μονοπωλιακά παιχνίδια με πανίσχυρους παίχτες, και ότι αυτό συνεπάγεται.
Η εμπειρία δείχνει το ακριβώς αντίθετο, πως τα κλειστά επαγγέλματα οδηγούν σε ακριβές υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας. Όταν υπάρχει εγγυημένη πελατεία, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να σκοτίζεσαι με την ποιότητα των υπηρεσιών σου, αφού ο πελάτης δεν έχει σοβαρή εναλλακτική. Η ποιότητα των υπηρεσιών των κρατικών μονοπωλίων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αποτυχημένη είναι εν γένει η θεωρία της ρύθμισης της προσφοράς μίας υπηρεσίας από το κράτος, κυρίως επειδή αναπτύσσονται άλλα συμφέροντα. Παραδείγματος χάριν, όσοι ανήκουν ήδη σε ένα κλειστό επάγγελμα έχουν συμφέρον από την μη έκδοση νέων αδειών, ασχέτως από την αύξηση της ζήτησης (πότε δώθηκαν τελευταία φορά άδειες για φορτηγά ΔΧ;) ή το κράτος έχει συμφέρον από την αύξηση της προσφοράς χωρίς κατ' ανάγκην να φροντίζει για την αντίστοιχη υποδομή, π.χ. η ψηφοθηρική αύξηση των εισαχθέντων στην ανώτατη τριτοβάθμια την δεκαετία του '90, χωρίς να υπάρχει η υποδομή από τα Πανεπιστήμια να δεχθούν τέτοιον αριθμό φοιτητών ή το άνοιγμα περιφερειακών ΤΕΙ με σχολές χωρίς γνωστικό αντικείμενο, για την εξυπηρέτηση τρίτων σκοπών, όπως η στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Αναφέρεις, ως παράδειγμα στην συνέχεια, την δυνατότητα της διαφήμισης των μεγάλων εταιριών. Συγγνώμη, αλλά ποιος εμποδίζει αυτούς που θέλουν να μείνουν κατά το δυνατόν ανεξάρτητοι από το να συστήσουν συνεταιρισμό ή οποιασδήποτε άλλης μορφής επιχείρηση για να συγκεντρώσουν πόρους ώστε να διαφημιστούν ή να εγγυηθούν την ποιότητα των υπηρεσιών τους; Επίσης μπορεί κανείς να είναι δικηγόρος και παράλληλα συμβολαιογράφος, δεν είναι ανάγκη να περιμένει να ζήσει (όπως κάνουν τώρα οι συμβολαιογράφοι) απλώς βγάζοντας φωτοτυπίες συμβολαίων.
Διαφωνώ στην άποψη σου για τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η εμπειρία δείχνει ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι αποτέλεσμα κρατικών προστατευτικών πολιτικών, κι όχι της πλήρως ελεύθερης αγοράς, δηλ. όταν το κράτος φροντίζει για τον περιορισμό του ανταγωνισμού ή την βιωσιμότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, με κανόνες για τον τρόπο προσφοράς της υπηρεσίας (που ενδεχομένως αυξάνει το παραγωγικό κόστος περισσότερο για τις μικρές επιχειρήσεις), artificial barriers to entry, κλπ. Οι "μεγάλοι" δεν έχουν εξουσία από μόνοι τους, βασίζονται στην επιροή που μπορούν να ασκήσουν στο κράτος για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα τους. Χωρίς την παρέμβαση του κράτους, δεν έχουν και καμία δύναμη.
Μια χαρά κλειστό επάγγελμα είναι οι δικηγόροι, κυρίως λόγω των προκαθορισμένων αμοιβών τους, απόσο ξέρω αυτό πάνε να "απελευθερώσουν".
Για αυτό με την επιρροή, δεν εννοούσα ότι σε αναγκάζουν να πας σε συγκεκριμένο συμβολαιογράφο με το ζόρι, αλλά ότι λόγω της δύναμης τους επιβάλλουν το να απαιτούνται συμβολαιογραφικές πράξεις για πολλές δραστηριότητες οι οποίες άνετα θα μπορούσαν να τακτοποιούνται και άνευ.
Για το θέμα της διαφήμισης: Προφανώς ένας μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει το κεφάλαιο (μην μπούμε σε παραδείγματα ονομάτων) για να κάνει οτιδήποτε.
Μπορεί να αγοράσει αυτή την στιγμή την μισή αγορά και να κάνει 5 διαφημίσεις το δευτερόλεπτο στην τηλεόραση. Ο τάδε επαγγελματίας όμως, δεν έχει την οικονομική επιφάνεια να το κάνει (αν την είχε θα είχε γίνει ήδη ο παραπάνω μεγαλοεπιχειρηματίας). Αυτό σου είπε και ο ντραγκονλορντ. Δεν σου είπε ότι δεν μπορεί να μαζέψει πόρους για την εγγύηση της ποιότητας κλπ.
Και αυτό είναι και το κυρίως πρόβλημα. Θα εξαφανιστούν οι μικρότερης δυναμικότητας παίκτες.
Και για να το πάω και πιο "ρομαντικά". Ποιός ο λόγος να δωθεί η δυνατότητα σε κάποιον που απλά τα έχει να μπορεί να ανοίξει οτιδήποτε? Κάποιος για να έχει φαρμακείο, θα πρέπει να γνωρίζει το αντικείμενο. Σε καμία περίπτωση δεν λέω για κάποιους "ηλίθιους" περιορισμούς που υπάρχουν (στα φαρμακεία μου φαίνεται πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ανά περιοχή), αλλά να υπάρχει το μινιμουμ του να είσαι σχετικός με το επάγγελμα. Είσαι φαρμακοποιός, άνοιξε φαρμακείο. Είσαι φορτηγατζης, πάρε ΔΧ. Είσαι οπτικός, άνοιξε μαγαζί. Τους μόνους που συμφέρει το άνοιγμα δίχως όρους, είναι οι Μελισσανίδηδες και λοιποί, που αύριο ακόμα, θα μπορούσαν να αγοράσουν όλα τα φαρμακεία της ελλάδας και να τα κάνουν "φαρμακείο μελησσανίδης". Δηλαδή απίστευτο χουνέρι να τους περιορίζουμε σε όλα τα υπόλοιπα εκτός από 5 επαγγέλματα ξερωγω που στο κάτω κάτω δεν έχουν καν σχέση με αυτά.
Το μόνο που καταφέρνεις είναι να συμπιέσεις τους μισθούς προς τα κάτω με αυτό.
Ο μεγάλος που έχει τα φράγκα να κάνει διαφήμιση και να ρίξει τον μικρό στο μερίδιο της αγοράς, βολεύεται περισσότερο με την υπάρχουσα κατάσταση. Αν θέλει απλά σκάει τα φράγκα και αγοράζει τις υπάρχουσες άδειες του κοσμάκη σταδιακά, σιγά σιγά τις μαζεύει όλες και πλέον έχει το απόλυτο μονοπώλιο με τις ευλογίες του κράτους που στηρίζει τα κλειστά επαγγέλματα, αντί να δίνει τη δυνατότητα στον μπαρμπα-Κώστα να γίνει κι αυτός νέος φορτηγατζής. Εδώ οι συνδικαλιστάδες των φορτηγατζήδων έχουν από 15+ φορτηγά έκαστος και βάζουν οδηγούς των 600 ευρώ να γαμιούνται στη δουλειά και να τους τα ακουμπάνε.
Το μόνο που βοηθά η υπάρχουσα κατάσταση είναι η διακίνηση μαύρου χρήματος(τυχαίο που κάθε μεταφορά άδειας στα χαρτιά κοστίζει μερικά χιλιάρικα μόνο;) και η δημιουργία ενός καρτέλ που καθορίζει τις τιμές στα προϊόντα όπως θέλουν, εκ του ασφαλούς αφού δεν υπάρχουν άλλοι στο παιχνίδι πέρα από αυτούς.
Με το άνοιγμα ο πρώτος κερδισμένος θα είναι ο καταναλωτής που πλέον θα έχει επιλογή να πάρει από τον φορτηγατζή της γειτονιάς του σε υψηλές τιμές, ή από τον Μελισσανίδη σε ξεφτίλα τιμή. Τώρα αν θέλει να επιβιώσει ο φορτηγατζής της γειτονιάς καλά θα κάνει να μην προσπαθεί να βγάλει από τη μύγα ξίγκι όπως κάνουν ήδη αλλά να προσφέρει ότι προσφέρει σε ανταγωνιστικές τιμές. Σε τελική αν όντως με μόχθο και κόπο τα βγάζουν πέρα, τι σκατά τρέχουν όλοι να πουλήσουν σπίτια και πάρουν δάνεια για μια άδεια, αφού δε βγάζουν δα και τόσο κέρδος. Και όλα αυτά ενώ εδώ και χρόνια ακούγεται το άνοιγμα των επαγγελμάτων, αλλά πάνε με την κουτοπόνηρη λογική του Έλληνα πως δε γαμιέται, σιγά μη γίνει τώρα κάτι σε αυτήν τη χώρα.
Επίσης, κανείς δε σχολιάζει τα περί επίταξης, βυτιοφόρων στρατού κλπ που γίναν τις προηγούμενες μέρες;
animae, ήδη το κάλυψα αυτό. Οι μικροί επαγγελματίες μπορούν να συνεταιρίζονται με τους δικούς τους όρους, ώστε να έχουν και πόρους για διαφήμιση ή ό,τι άλλο χρειάζεται. Οι "μικρότερης δυναμικότητας παίκτες" (sic) μπορούν να επιβιώσουν αν συμπεριφερθούν λογικά και έξυπνα, δεν βρίσκω κανέναν λόγο γιατί θα έπρεπε να απαιτούμε την διατήρηση του επιχειρηματικού τους μοντέλου ως έχει ντε και καλά. Ο Χ συμβολαιογράφος μπορεί μόνος του να μην έχει το κεφάλαιο για διαφήμιση (το οποίο δεν ισχύει ακριβώς, μόνο οι τηλεοπτικές διαφημίσεις έχουν απαγορευτικό κόστος, αλλά τέσπα), αλλά μπορεί να ιδρύσει μαζί με άλλους την Ένωση Συμβολαιογράφων "Η Γρήγορη Πένα", η οποία αφ' ενός συγκεντρώνει τους πόρους για διαφήμιση, αφ' ετέρου μπορεί να αυξήσει την αξία του συμβολαιογράφου, π.χ. με την υπόσχεση ότι όλα τα μέλη της Ένωσης ακολουθούν τα Χ, Υ, Ζ διεθνή πρότυπα ποιότητας υπηρεσιών, κλπ. κλπ.
Στην παρούσα κατάσταση, δεν έχουμε μόνο αυτής της μορφής περιορισμού, της τυπικής αναγνώρισης προσόντων, ούτε είναι αυτά τα οποία θέλουν ΕΕ κ Σια να σταματήσουμε. Είναι η περιορισμένη αδειοδότηση με γεωγραφικούς περιορισμούς, τα τεχνητά κέρδη (που προκύπτουν π.χ. από την αναγκαστική λόγω νομοθεσίας συμμετοχή συμβολαιογράφου, ασχέτως αν υπάρχει πραγματική ανάγκη ή όχι), οι κρατικώς καθορισμένες ελάχιστες τιμές, κλπ.
Ιδανικά, ούτε η τυπική αναγνώριση προσόντων για την άσκηση επαγγέλματος δεν θα χρειαζόταν, αν ο καταναλωτής συμπεριφερόταν έξυπνα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Ψιτ, και στις περισσότερες αγοραπωλησίες ακινήτων δηλώνεται μόνο η αντικειμενική, να τις απαγορεύσουμε!
...τα οποία έξοδα διαφήμισης ή θα μετακυλιστούν στους πελάτες, ή θα αφαιρούνται από τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα να τον πιουν αρκετοί, καθώς με τίποτα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν μια τράπεζα, η οποία ούτως ή άλλως ξοδεύει για διαφήμιση που την κάνει αναγνωρίσιμο όνομα (πχ αν η eurobank απλώς βάλει μια ταμπέλα σε όλα της τα υποκαταστήματα που να λέει "ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΑ" ή το κοτσάρει στο τέλος των διαφημίσεών της, τότε η συγκεκριμένη υπηρεσία αποκτά αμέσως τρελή προβολή χωρίς κανένα κόστος - συν ότι είναι ήδη αναγνωρίσιμο όνομα με τεράστια πελατειακή βάση, σε αντίθεση με τη "Γρήγορη Πένα").
Όλα όσα λέμε υποθέσεις είναι, το λογικό πάντως είναι ότι θα πέσουν κάπως οι τιμές, αν όχι από τις ολιγοπωλιακές τράπεζες (που και εκεί θα γίνει λόγω μειωμένου κόστους), σίγουρα από τη Γρήγορη Πένα και ναι, υπάρχει και ο οικογενειάρχης Γρήγορος Πένας που θα ζοριστεί ή ίσως και να γαμηθεί εντελώς, αλλά υπάρχουν και οι καταναλωτές που θα βγουν κερδισμένοι (πάντα μιλώντας θεωρητικά), οπότε είναι σχετικό το ποιον θα πρέπει να υποστηρίξουμε/λυπηθούμε.
Οι καταναλωτές είναι ο συμβολαιογράφος, ο δικηγόρος, ο φορτηγατζής, ο δημόσιος υπάλληλος, ο ιδιωτικός υπάλληλος, ο φούρναρης κοκ. Με τα μέτρα της κυβέρνησης (στα οποία συμπεριλαμβάνεται το άνοιγμα των επαγγελμάτων) θίγεται το εισόδημα όλων αυτών. Οπότε τι να το κάνω το να βρίσκω λίγο φτηνότερες τιμές όταν έχει μειωθεί παράλληλα και το εισόδημά μου, ή σε πολλές περιπτώσεις εξαλειφθεί (η ανεργία θα χτυπήσει 20% σύντομα). Καλές οι φτηνές τιμές, αλλά αν έχουμε και λεφτά για ξόδεμα.
ΥΓ: Επίσης αν κρίνουμε πχ από την πλήρως απελευθερωμένη αγορά των κέντρων διασκέδασης, όπου η μπόμπα στην (πολύ) καλύτερη έχει πέντε ευρώ και στη χειρότερη αρκετά πάνω από δέκα, δε φαίνεται να λειτουργεί και πολύ η απελευθέρωση υπέρ του καταναλωτή. Ας θυμηθούμε επίσης ότι, στην απελευθερωμένη αγορά γάλακτος, είχε φτάσει πριν λίγα χρόνια να έχει πάνω από ενάμιση ευρώ το λίτρο.
Δεν ισχύει αυτό όμως. Ο δημόσιος υπάλληλος, όπως και ο ιδιωτικός, ωφελούνται από τη μείωση του εισοδήματος του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου και του φορτηγατζή, δε μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι όλοι, το εισόδημα των πρώτων μειώνεται από άλλα μέτρα, όχι από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων το οποίο συζητάμε εδώ. Οπότε σαν ιδιωτικός υπάλληλος με μειωμένο εισόδημα δεν έχω κανένα πρόβλημα να δίνω λιγότερα σε δικηγόρους.
Μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής είναι imo.
Ε ναι, απλά αυτό που λέω είναι ότι το συγκεκριμένο μέτρο ή καλύτερα η συγκεκριμένη πολιτική δεν είναι απαυτές που βγαίνουν όλοι χαμένοι, πολύς κόσμος ωφελείται και γενικά δύσκολα μπορεί κάποιος υπάλληλος ή συνταξιούχος να στενοχωρηθεί για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (εξαιρούνται προφανώς οι του χώρου).
...όπως και δύσκολα κάποιος συμβολαιογράφος θα στεναχωρηθεί για τη μείωση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αλληλεγγύη αδέρφια!
Τα απλουστεύεις πολύ τα πράγματα, μπορώ να σου βρω άπειρο κόσμο που ζημιώνεται από τη μείωση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών, από εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους, μέχρι καταναλωτές που θα πληρώνουν ακριβότερα προϊόντα ή ακόμα και ομάδες που θα χάσουν δωρεές/χορηγίες, όπου αυτές υπάρχουν, το να ζητάς αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων πλήττει όλους αυτούς τους ανθρώπους, δεν υπάρχει αλληλεγγύη σαυτό. Τι πρέπει να κάνουμε, να ζητάμε να μη γίνει τίποτα;
Ο αγαπημένος μας καπιταλισμός είναι έτσι δομημένος ώστε να εξαρτώνται οι μικροί από τους μεγάλους, αναγκαστικά όταν περιορίζεις τους μεγάλους κάνεις κακό και σε κάποιους μικρούς, δε γίνεται να μην υπάρχουν "θύματα", το θέμα είναι κατά πόσο μια πολιτική ή ένα μέτρο ευνοεί γενικότερα το κοινωνικό σύνολο και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αν δε το ευνοεί άμεσα, σίγουρα δε το ζημιώνει.
Κοινώς, σε κάθε μα κάθε περίπτωση ανεξαιρέτως, θα βρεις και τον μαλάκα της υπόθεσης, τον φτωχό πλην τίμιο που του γαμιέται το σύμπαν χωρίς να φταίει, δε μπορώ να σκεφτώ κάποιο παράδειγμα πολιτικής που θα βλάψει μόνο τους κακούς. (εξαιρείται η Επανάσταση)
Εσύ ας πούμε με τι θα ήσουν ευχαριστημένος στο συγκεκριμένο θέμα;
Στο συγκεκριμένο συγκεκριμένο θέμα, πρώτον πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους αγόρασαν άδειες τα τελευταία χρόνια, δεύτερον ή να δοθούν απλώς περισσότερες άδειες (αν θεωρείται ότι μπορούν να ζήσουν περισσότεροι αξιοπρεπώς από το συγκεκριμένο άθλημα), ή να απελευθερωθούν με κίνητρα/επιδοτήσεις προς τους μικρομεσαίους/αυτοαπασχολούμενους και αντικίνητρα για τις μεγαλοεταιρείες.
Γενικά, για το ξεπέρασμα του καπιταλισμού υπάρχουν λύσεις, πλην των παλιών κι αγαπημένων (κομμουνισμός) μπορείς πχ να διαβάσεις το Πάρεκον του Μ. Άλμπερτ, που είναι και του αιώνα μας. Αλλά και εντός καπιταλισμού μπορούν να βελτιωθούν βραχυ-μεσοπρόθεσμα τα πράγματα. Αυτό που λες, ότι δε μας συμφέρει να πειράξουμε τα κέρδη των κεφαλαιούχων, είναι πολύ σχετικό γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι, όσα κέρδη κι αν έχουν, πάντα θα προσπαθούν να μειώσουν το κόστος με απολύσεις, μειώσεις μισθών, απλήρωτες υπερωρίες κλπ κλπ. Πού σταματάς λοιπόν; Θα μπορούσε να υπάρχει ένας νόμος που να λέει ότι δεν μπορεί οι μεσάζοντες να βγάζουν περισσότερα από τους παραγωγούς, ώστε να αποφεύγεται να αγοράζουν το γάλα με 10-20 λεπτά και να το πουλάνε 1.50 ευρώ. Επίσης η φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο δε σημαίνει ότι το κέρδος γίνεται ασύμφορο γι'αυτούς. Δηλαδή αν στις μεγάλες επιχειρήσεις πέσει φόρος 50%, αυτό δε σημαίνει ότι θα αρχίσουν να κλείνουν τμήματα επειδή δεν τους συμφέρει πια να βγάζουν κέρδος, απλώς το κέρδος τους θα είναι μικρότερο. Επί του κέρδους είναι ο φόρος. Αυτός ο φόρος θα μπορούσε με τη σειρά του, σε ένα φιλολαϊκό κράτος, να γυρνάει με τη μορφή επιδοτήσεων (για την προώθηση της αυτοαπασχόλησης/ανεξαρτητοποίησης από τους κεφαλαιούχους) και παροχών (ιατρική περίθαλψη, εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα κλπ) προς τα φτωχότερα στρώματα. Δεν είναι τίποτα μαγικό.
Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το θέμα των φορτηγατζήδων, δε ξέρω τι συμβαίνει οπότε όσα έχω γράψει και θα γράψω είναι εικασίες και γενικούρες, αλλά γιατί να δοθούν αποζημιώσεις; Θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες αποζημιώσεις στους φορτηγατζήδες επειδή ανοίγει το επάγγελμα τους; Με αυτή τη λογική δε πρέπει να πάρουν αποζημιώσεις και όλοι όσοι άνοιξαν ένα μαγαζί τα τελευταία χρόνια χωρίς να μπορούν να προβλέψουν την επερχόμενη οικονομική κρίση;
Τα αντικίνητρα για τις μεγαλοεταιρείες ωραία ακούγονται, αλλά ποια είναι αυτά;
Δεν είπα ότι δε μας συμφέρει να πειράξουμε τα κέρδη των κεφαλαιούχων, το αντίθετο είπα βασικά, το έφερα σαν παράδειγμα για να τονίσω ότι και αυτό το προφανέστατα δίκαιο αίτημα έχει και κοινωνικό κόστος.
Για τα υπόλοιπα που λες, η ιστορία έχει δείξει ότι οι κεφαλαιούχοι δε λένε "τι να κάνουμε, θα βγάλω λιγότερα", δεν ικανοποιούνται με το μικρότερο κέρδος εκτός πια κι αν είναι αναπόφευκτο, αντίθετα, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα και την ελαστικότητα των απολύσεων μπορούν ευκολότερα να διατηρήσουν τα κέρδη τους ή έστω να περιορίσουν τη μείωση τους μειώνοντας τους υπαλλήλους ή τους μισθούς στο απόλυτο μίνιμουμ. Και πάλι δε το λέω αυτό για να υποστηρίξω ότι δε πρέπει να τους πειράξουμε, αλλά τα πράγματα δεν είναι απλά, δεν υπάρχουν λύσεις τύπου ¨κάνουμε αυτό, αυτό κι αυτό και πετυχαίνουμε αυτό, τέλος." , όπως είπα και πριν υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές εξαρτήσεις από τις επιχειρήσεις και από τους επιχειρηματίες τις οποίες δε μπορείς να αγνοήσεις, γι'αυτό αυτά περί αλληλεγγύης δεν έχουν και πολύ νόημα, αν θες να κάνεις κάτι για το γενικότερο καλό θα πρέπει να πονέσει πολύς κόσμος άδικα. (<--- αυτό με ανεβασμένο τόνο φωνής και επιβλητική μουσική)
1. Όχι, γιατί δεν υπήρχε μια ντε φάκτο κατάσταση σύμφωνα με την οποία έκαναν τον προγραμματισμό τους. Είναι σα να λέμε ότι, αν ένας δρόμος περάσει από το χωράφι μου (και άρα μου φάει το μισό) δεν πρέπει να με αποζημιώσει το κράτος, γιατί έπρεπε να υπολογίσω και αυτό το ρίσκο όταν το αγόρασα. Το άνοιγμα του επαγγέλματος είναι μια πράξη του κράτους που ξεκάθαρα απαξιώνει τις άδειες που κυκλοφορούσαν στην αγορά, οι οποίες κυκλοφορούσαν με αυτόν τον τρόπο πάλι με ευθύνη του κράτους. Στις παλιότερες άδειες που έχει γίνει μια κάποια απόσβεση ας μη δώσει κάποια αποζημίωση, αλλά σε κάποιον που μπορεί να έδωσε 200.000 ευρώ πριν από 2 χρόνια θεωρώντας ότι έτσι θα έχει δουλειά για όλη του τη ζωή δεν μπορείς να πεις "λολ τι να κάνουμε, πλάκα δεν έχει η ζωή;".
2. Μπορεί να κάνει φοροεκπτώσεις σε όσους είναι αυτοαπασχολούμενοι, ή να αναγκάζει τις εταιρείες να ασχολούνται μόνο με αυτό (και άρα να ξεκινούν με νέο brand name, άσχετα από το ποιος είναι από πίσω, χάνοντας την αναγνωρισιμότητα του "ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ"). Πολλά μπορούν να γίνουν, αυτά είναι τεχνικά ζητήματα που άνετα τα λύνουν οι νομικοί.
3. Σίγουρα δεν είναι απλά τα πράγματα και δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις, γι'αυτό πρέπει πάντα να ζυγίζεις τα πράγματα και να βλέπεις ποιους ωφελεί κάποια ρύθμιση. Η συγκεκριμένη, έτσι όπως προωθείται, νομίζω ότι ωφελεί κυρίως μεγαλοεταιρείες.
Για το 1, που είναι το μόνο σοβαρό(τα άλλα τα θεωρώ παρλαπιπισμούς θεωρητικού επιπέδου), απλά θα σε ρωτήσω πόσα είναι τα τελευταία χρόνια; Από το 2004 και πέρα τα θεωρείς τα τελευταία χρόνια που δεν πρόλαβαν να κάνουν απόσβεση του κόστους της άδειας; Εγώ τα θεωρώ αρκετά φαντάζομαι.
Ε απλά θα σου πω πως ο Καραμανλής δήλωνε από τότε(ίσως και νωρίτερα) πως τα επαγγέλματα θα ανοίξουν. Απλά όπως είπα και στο προηγούμενο ποστ, ήταν ο κλασσικός ο κουτοπόνηρος ο Έλληνας που σκεφτόταν τίποτα δεν αλλάζει ποτέ στο μπουρδέλο που λέμε Ελλάδα, άρα σιγά μην ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα καμία κυβέρνηση και υποθήκευε σπίτια κλπ κλπ. Και είναι ακριβώς σαν τον τύπο που τα έδιωξε όλα για να ανοίξει μαγαζί πριν μερικά χρόνια και έφαγε την κρίση στη μάπα και καταστράφηκε, μόνο που ο φορτηγατζής είχε σημάδια πως θα την φάει, σε αντίθεση με τον άλλον που την έφαγε έτσι απλά και είπε κι ευχαριστώ από πάνω.
Και τέλος, ξαναλέω πως μου κάνει εντύπωση πως δεν λέτε κουβέντα περί στρατού, επίταξης κλπ κλπ. Δηλαδή αν κάτι μου έκανε πραγματικά εντύπωση στην όλη κατάσταση ήταν ο τρόπος αντιμετώπισής της από την κυβέρνηση.
Ότι λένε Ruthless και κάποιος άλλος στο θέμα των νέων αδειών. Φτάνει πια με αυτή την γενετική πλέον κουτοπονηριά του Έλληνα και της φιλοσοφίας "ε σιγά μην γίνει, θα έχουν τρελό πολιτικό κόστος". Όλοι το ήξεραν ότι θα γίνει και, ακόμα περισσότερο ήξεραν και το μέχρι πότε maximum αλλά προχώρησαν. Λολ λοιπόν, πλάκα έχει η ζωή, λυπάμαι, αλλά η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σου γιατί γνώριζες πριν αγοράσεις.
Γιατί σου κάνει εντύπωση ο τρόπος αντιμετώπισης Ρούθλες? Είναι το μόνο τρίμηνο που το κράτος έχει πραγματικά έσοδα. Τι άλλη λύση θα μπορούσες να δωθεί κατά την άποψή σου? Άρραξε φιλλαράκι και βλέπουμε? Το πιο εντυπωσιακό για εμένα είναι που δεν υπήρξε ούτε ένας εισαγγελέας να βγάλει την απεργία αν όχι παράνομη, αν μη τι άλλο, του πούστη, καταχρηστική.
η νεοφιλελευθερη συμμορια των βρυξελλων με τα ντοπια τσιρακια τους πανε να τα γαμησουν ολα.
το μονο θετικο απο την ολη ιστορια ειναι οτι γαμιεται ο τουρισμος και ετσι υπαρχει η ελπιδα να ξυπνησουν τα ζωα και να προχωρησουν στην πρωτογενη παραγωγικοτητα η οποια ειναι ανυπαρκτη-γεγονος που μας εφερε στην αναγκη της παραπανω συμμοριας
Λολ, κάθε φορά εντυπωσιάζομαι με το πόσο ζώον είσαι. ΌΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει τα επαγγέλματα "το μόνο τρίμηνο που το κράτος έχει πραγματικά έσοδα" ε. Δεν άντεχε βρε αδερφέ η οικονομία της χώρας να είναι κλειστό το επάγγελμα του φορτηγατζή μέχρι το σεπτέμβρη, πώς να το κάνουμε.
@ρούθλες, καμία εντύπωση, καιρό το λέμε ότι έχουμε χούντα.
Στηρίζεις λοιπόν τα απομεινάρια της χούντας του Παπαδόπουλου, που μοίραζε δωρεάν το τότε καθεστώς τις άδειες σε επιλεγμένα άτομα; Στηρίζεις τους φιλοχουντικούς του '67 λοιπόν;
Εγώ αν το έπαιζα φιλελεύθερος και αριστερός θα υποστήριζα κάθε κίνηση που εξαφανίζει ότι ξέμεινε στην κοινωνία μας από τα τότε χρόνια. Συμπεριλαμβανομένων και αυτών των αδειών.
(ναι, ερώτηση παγίδα ήταν, χωρίς να στηρίζω τον τρόπο που κινήθηκε η κυβέρνηση, είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα ότι και να υποστηρίξεις :P)
Αυτό ακριβώς είπα.
btw, γι'αυτό που είπες πιο πάνω, ότι "ακούγεται" πως θα ανοίξουν τα επαγγέλματα εδώ και χρόνια: ωραία, ας περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα λέει ότι το 2015 ανοίγουν τα επαγγέλματα και να κάνει ο καθένας τα κουμάντα του.
Δηλαδή μας λες πριν γίνει οποιαδήποτε αλλαγή, ας βγαίνει ένα νομοσχέδιο που να προειδοποιεί 5 χρόνια πριν πως θα γίνει η αλλαγή, και μετά από τα 5 αυτά χρόνια ας βγει νέο νομοσχέδιο που θα επικυρώνει αυτήν την αλλαγή αν όλα πάνε καλά;
Λίγο μαλακία δε φαίνεται; Επίσης, αυτό το πράγμα δεν ακυρώνει πλήρως και παντελώς την ύπαρξη 4χρονης θητείας μια κυβέρνησης, αφού τα 4 χρόνια δεν είναι αρκετά για να περάσουν απολύτως κανένα νόμο και να κάνουν απολύτως καμία αλλαγή σε οτιδήποτε; Μήπως να κάνουμε 10χρονη τη θητεία; Ή γενικά ας αλλάξουμε και το πολίτευμα ρε αδερφέ, να έχουν χρόνο οι εκάστοτε κυβερνόντες να κάνουν τις αλλαγές που θέλουν.
Είπα ότι πρέπει να δωθούν αποζημιώσεις σε όσους αγόρασαν άδειες τα τελευταία χρόνια.
Μου είπες πως όχι, γιατί "το λένε χρόνια ότι θα γίνει".
Σου απαντώ, το ότι "το λένε" δεν είναι δέσμευση και προφανώς δεν μπορεί κανείς να κάνει προγραμματισμό με βάση το τι λέγεται (που από τα 20 γίνεται το 1), για να μιλάμε για κάτι δεσμευτικό θα έπρεπε να έχει περάσει νομοσχέδιο που θα λέει ότι θα εφαρμοστεί σε 5 χρόνια. Δε σου λέω ότι αυτή είναι η λύση. Σου εξηγώ γιατί είναι βλακεία αυτό που λες.
Και σε ρωτάμε γιατί να πληρώσω εγώ κι εσύ κι ο κάθε συνταξιούχος και νέος των 600-700 ευρώ που δεν τα βγάζει καλά καλά πέρα, τις άδειες του άλλου που τα έσκασε, άνοιξε ένα ελεύθερο επάγγελμα, δεν τα υπολόγισε καλά και η επιχείρησή του έχασε την αξία της;
Δεν είναι ότι του παίρνουν την άδεια του με το έτσι θέλω, δεν είναι ότι τον βγάζουν από την αγορά φασιστικά, είναι απλά ότι πλέον δε θα έχει μονοπώλιο και δε θα μπορεί αυτός και οι ομοιοί του να καθορίζουν σαν καρτέλ τις τιμές στα αγαθά που διακινούν, αλλά θα υπάρχει ανταγωνισμός και από άλλους. Αν ο τύπος είναι μάγκας και θέλει να έχει μια βιώσιμη επιχείρηση, θα αναγκαστεί να ρίξει τις τιμές. Αν όχι, ε θα πάρει τα @@ του. Απλά δεν θα μπορεί να βάζει καπέλο όσο γουστάρει στις τιμές των προϊόντων και να αισχροκερδεί όπως έκανε στο παρελθόν, που δεν είχε ανταγωνισμό.