και αυτό κύριοι λέγεται ζήλεια ψώρα γέμισε όλη η χώρα
Printable View
μην κάνεις προτζέκτ τα δικά σου στα κίνητρα των άλλων, γιατί να ζηλεύω τους Goat, καμιά θέση μου έπιασαν?
Μήπως είναι καλό να είμαστε απλά περισσότερο αυστηροί σε πράγματα που (είναι στο δρόμο έστω) να γίνουν μέηνστρημ?
Ναι θα ήμουν, όπως είμαι όταν σχολιάζω μπάντες φίλων μου ή με ένα ντέμο που ποστάρουν κάτι στο self promotion φόρουμ ξέρω γω. Δε καταλαβαίνω προς τι οι ενστάσεις, είσαστε μήπως ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ και σεις, λολ? Ομοίως όταν κάτι είναι μέρος πλέον της ποπ κουλτούρας και παράγει υπεραξία το αντιμετωπίζω διαφορετικά. έντιτ για περαιτέρω επεξήγηση λόγω θαμπςντάουν: και επίσης επειδή εκμεταλλεύεται τους μηχανισμούς προώθησης με πολλαπλάσιο τρόπο από ότι άλλα αξιόλογα πράγματα που δεν είναι ακόμα γνωστά
Πινατέρε, δεν είπα πουθενά τη λέξη "κατακλέβουν"!! Ίσα ίσα το κατακλέψιμο το θεωρώ ειλικρινές και μουσικά 100% υγιές, όπως ανέφερα. Κάθε πάντρεμα είναι μονάχα καλό, ας μην τα ξαναλέμε. Η ουσία είναι, και οκ μπορεί να λειτουργεί αυτό έτσι σε μένα που είμαι ψείρας, στην ουσιαστική κατανόηση των στοιχείων που χρησιμοποιούμε σε μία μουσική. Θα φέρω ένα παράδειγμα από τον μεγάλο Ross Daly για να γίνω πιο κατανοητός: είχε πει σε μία συνέντευξη, ότι μπορείς να πάρεις ένα kamancha (περσική λύρα) και να παίξεις τον Ερωτόκριτο και να είσαι κομπλέ. Αλλά δεν είναι έτσι, πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτή η μουσική που πιάνεις, αλλιώς δεν ακούγεται σωστά. Για κάποιους ακούγεται λίγο Ταλιμπάν αυτό, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να ακούσω μουσική που νοιώθω ότι δεν πατάει πουθενά.
Σου δίνω Group Inerane και σου εξηγώ, οι άνθρωποι βαράνε με ηλεκτρικά όργανα, όμως όλη η ρυθμολογία βγάζει αυτή την υστερία της ερήμου, οι μελωδίες είναι πεντατονικές, όπως φοριέται πολύ στην Αφρική, αλλά παιγμένες όπως πρέπει, τα τύμπανα είναι τύμπανα και όχι κρουστά, κλπ κλπ. Το άκουσμα είναι ροκ, αλλά είναι και το άλλο μαζί. Φυσικά όταν ακούσω κάτι δε θα κάνω αυτή την ανάλυση, μην τρελαθούμε, αλλά με πιάνεις.
Σταμ ένα σχόλιο και από εμένα: τα νιώθω κάπως αυτά που λες αλλά σαν επιχειρήματα δεν στέκουν και πολύ για κάποιον που γουστάρει Goat επειδή δεν υπάρχει τίποτα που να είναι "σωστό" εξ΄ορισμού, απλά "δουλεύει" όταν αντιστοιχεί στις μέχρι τώρα μουσικές σου εμπειρίες πχ για κάποιον που ακούει στόνερ και δεν έχει ακούσει ποτέ λύρα, η κιθαριστική έκδοση του ερωτόκριτου είναι πολύ "σωστότερη" απ ότι η αυθεντική. Πέρα από αυτό, αυτό που είναι συγκεκριμένο είναι ο πλούτος που έχει η κάθε παράδοση, μπορεί μία παράδοση να είναι πλουσιότερη από τη mix-everything-χωρίς-πολύ-σκέψη προσέγγιση αλλά μπορεί και να μην είναι! Σίγουρα πάντως έχει περισσότερο νόημα/σημασία το κάθε στοιχείο και με περισσότερη κόλλα μεταξύ τους ας πούμε. Πχ αυτό που πόσταρες είναι σαφέστατα πιο μίνιμαλ/γυμνό από τους Goat, αλλά έχει πιο σωθικο-συναίσθημα, αρχίδια σα να λέμε.
Συμφωνώ 100%, ήταν κάτι που ήθελα να διευκρινήσω μάλιστα, το μέχρι πού έχεις φτάσει ως ακροατής και μέχρι πού σκοπεύεις να. Και φυσικά ναι, όλες οι παραδόσεις είναι σχετικές, πολλές μίξεις μάλιστα προέκυψαν και καλύτερες.
Αντικειμενικά πάντως, μιλάμε για μια μπάντα με εντελώς κοινότυπο όνομα (δε μπορούσες να τους ψάξεις εύκολα) γύρω από το οποίο δημιουργήθηκε τεράστιο hype μετά από τρία κομμάτια ε; Μετά από ένα 7" και μια κασέτα και χωρίς να υπάρχει καμία άλλη πληροφορία γι αυτούς πέρα από αυτές που έδινε η εταιρεία τους, ούτε συνεντεύξεις ούτε τίποτα (πρώιμη νταρκθρονίλα). Για να γίνει κάτι τέτοιο κάτι πρέπει να λέει και η μουσική σου, δεν είναι ότι είχανε και καμιά πολυεθνική από πίσω να τους σπρώξει, στη ρόκετ ρικόρντινγκζ είναι. Μπορεί βέβαια να εξελιχθούν σε νυν Darkthrone μαϊντανούς αλλά θα φανεί αυτό εν καιρώ.
Επιπλέον, όπως λέει και ο πινατέρο, έχουν κάνει γκελ σε τεράστιο εύρος ακροατών, απ' το φίλο μου τον Αλεξ που είναι μοντάς και ακούει σιξτίλες μέχρι το Λεφ των Δαρνάκων κι από στονεράδες, πσυχεδελάδες μέχρι ίντυ τυπάκια που την πέφτουν στο ρέζιντεντς. Ασφαλώς και συμφωνώ περι hype μέχρι ένα σημείο, απλά αν δεν ήτανε «κάτι» και η μουσική τους, θα ήτανε αρκετός ο κόσμος που θα την έκραζε. Εγώ βλέπω να κράζουν μόνο το hype, το οποίο παρεμπιπτόντως αν θέλανε να εκμεταλλευτούν πλήρως, θα κάνανε μια τεράστια περιοδεία, αυτή τη στιγμή θα γέμιζαν όλα τα μέρη που θα έκλειναν (χωρίς να αποκλείω το ότι μπορεί να το κάνουν στο προσεχές μέλλον βέβαια).
Εγώ βρίσκω τις επιρροές τους τρομερά αφομοιωμένες, τον ήχο τους πολύ φυσικό και «ενιαίο» (δεν ξέρω αν είναι δόκιμη η έκφραση, υποθέτω ότι με πιάνεις όμως). Το να ακούς μουσικές από διαφορετικές κουλτούρες και να μπολιάζεις μ' αυτές τη μουσική σου είναι κάτι διαφορετικό απ' το να παίζεις «εναλλακτικά» μουσικές με τις οποίες έχεις μεγαλώσει και πάνω σ' αυτό θα σου δώσω κι ένα παράδειγμα: οι Toids (που από δικό σου ποστ έμαθα και γαμάνε), οι οποίοι είναι αμερικάνοι, έχουν ένα κομμάτι ονόματι Tsiftetelli. Είναι το έβδομο κομμάτι απ' το δίσκο unblocked ears του 2006. Ταξίμι από αμερικάνους; Γιατί όχι! Γαμάει; Πολύ! Στην εξέλιξη του γίνεται τσιφτετέλι και μετά κάτι σαν ποντιακό. Εμένα δε με χαλάει καθόλου αλλά κανένας μπουζουκτσής δε θα το έκανε αυτό εδώ πέρα, και κανένας λυράρης δε θα έπαιζε τσιφτετέλια ανάμεσα στα ποντιακά. Θα μπορούσε δηλαδή κανείς να πει ότι δεν έχουν πιάσει την κουλτούρα, ότι είναι διαφορετικά πράγματα, ότι δεν παντρεύονται, εμένα πάντως δε με νοιάζει εφόσον το κομμάτι έχει ροή και είναι ωραίο σα σύνθεση. Ίσα-ίσα, βρίσκω ενδιαφέρον το πως κάποιος αντιλαμβάνεται μια κουλτούρα την οποία δεν έχει ζήσει.
Και τέλος, χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο, ο Bombino έγραψε τον τελευταίο δίσκο του με το Dan Auerbach των Black Keys παραγωγό, για την εταιρεία του Auerbach. Κι οι Black Keys αν έχουν hype ε; Μainstream ξεπούλημα; Δεν ξέρω. Μας νοιάζει; Μάλλον όχι.
Group Inerane τεράστιο κόλλημα από χθες, πρότεινε ανάλογες αφρικανίλες, διψάει ο κόσμος!
γαμάνε σαφώς οι goat αλλά μιας και πιάσαμε τα αφρικάνικα, εδώ έχουμε ΤΡΟΥ σαχάρα ντέζερτ μπλουζ.
http://www.youtube.com/watch?v=SVWQD2XZyOc
Αυτό το πράγμα προσπαθώ να πω αλλά μάλλον δεν το λέω αρκετά καθαρά. Δεν έχει καμία σημασία ο random γέρος μπουζουξής πώς και γιατί θα το παιζε, αν καθόμασταν να τον ακούσουμε σε όλα δε πηγαίναμε πουθενά. Εγω λέω, θες τσιφτετέλι, έστω και σύντομο; Παίχ'το σωστά, που προϋποθέτει να το έχεις ακούσει σωστά. Αν δεν το χεις ακούσει σωστά θα είναι αρκετά άχαρο όταν προσπαθείς να το επαναλάβεις.
Ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ (κάπου πριν τα 4 λεπτά ξεκινάει κανονικά):
http://www.youtube.com/watch?v=dDuPd_Ze66M
Είναι ο ορισμός του crossover αλλαξοκώλικου, κυρίως γιατί ο Πετράκης δε θα κατσε να ρωτήσει τον κάθε κρητίκαρο πώς πρέπει παίζεται η λύρα.
Δεν καταλαβαίνω γιατί νομίζεις ότι έχω πρόβλημα με το mainstream!! Καλά έκανε και τον πήρε, ο δίσκος έχει παραγωγή μπόμπα, ίσως να την ήθελα μισό κλικ πιο βρώμικη αλλά δεν έχω κανένα παράπονο. Και αν γίνει ο Bombino πιο γνωστός και από τους Black Keys ακόμα θα χαρώ πάρα πολύ. Τα σχόλιά μου είναι πάνω στο αν η μουσική είναι "τίμια", σε πάρα πολλά εισαγωγικά.Quote:
Και τέλος, χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο, ο Bombino έγραψε τον τελευταίο δίσκο του με το Dan Auerbach των Black Keys παραγωγό, για την εταιρεία του Auerbach. Κι οι Black Keys αν έχουν hype ε; Μainstream ξεπούλημα; Δεν ξέρω. Μας νοιάζει; Μάλλον όχι.
Τί δεν είναι «τίμιο» στους Goat λοιπόν και πώς είναι στους Toids;
Για Bombino απ' το λίγο που άκουσα διαφωνώ λιγάκι αλλά θ' ακούσω όλο το δίσκο και θα σου πω.
Οι καινούριες κομματάρες live.
Επίσης, να προσθέσω κάτι: δε νομίζω πως οι τύποι πουλάνε αφρικανίλα, είναι απλά ένα ακόμη στοιχείο της μουσικής τους, μια επιρροή.
Το Stone Goat πόσο ΕΞΑΛΛΟ είναι, τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα κομμάτι;
τίμια διασκευή από τους γκαραζοπάνκηδες 7-Odds
Νέος δίσκος το φθινόπωρο. Δώκαν ένα κομμάτι.
http://www.youtube.com/watch?v=6z-CNxLeItw
https://www.youtube.com/watch?v=UUSsQmxY9js
Τους αγαπώ.