Για το πρώτο, μιλάμε για τους "σκούρους" που έχουν συγγενείς σε άλλες χώρες ή θέλουν να πάνε επειδή εδώ δεν υπάρχουν δουλειές (γι'αυτό και συνωστίζονται στα λιμάνια και τους έχουν βρει άπειρες φορές κρυμμένους σε νταλίκες για ιταλία), οι αλβανοί πχ εννοείται ότι καλά είναι εδώ, είναι και δίπλα στην πατρίδα τους, έχουν εγκατασταθεί όταν έπαιζαν δουλειές, δεν μπορείς να πάρεις στατιστικά για τους μετανάστες που ήρθαν το 90 και να κρίνεις από αυτά το πώς θα συμπεριφερθούν οι μετανάστες του 2010 αν νομιμοποιηθούν.
Για το δεύτερο, νομίζω ότι καθορίζεις υπερβολικά το τι είναι "σωστό" και "νορμάλ" από το τι λέει "ο πολύς ο κόσμος". Δεν είπε κανείς ότι το 60% γουστάρει αριστερά και έχει πειστεί. Αυτό δε σημαίνει πως, όταν πιστεύεις κάτι, θα αρχίσεις να το αλλάζεις επειδή δεν "πουλάει". Εντάξει, και τα ριάλιτι πουλάνε περισσότερο, σίγουρα θα παρακολουθούσε περισσότερος κόσμος το τι λένε αυτοί του σύριζα αν έμπαιναν τσίπρας αλαβάνος λαφαζάνης και κουβέλης στο big brother, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουν; (όχι ότι διαφέρει και πολύ η κατάσταση αλλά λέμε)
Ναι, θέλουμε μια σύγχρονη και γειωμένη με την κοινωνία αριστερά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να λέμε για τη δράση της χρυσής αυγής με τις πλάτες της αστυνομίας επειδή "αυτά δεν τα συζητάει ο κόσμος". Στην τελική, αυτή είναι και μία χρησιμότητα της αριστεράς, να δείχνει πράγματα που δεν θα δείξουν τα μμε και που γι'αυτό (κυρίως) δεν τα γνωρίζει και δεν τα συζητάει ο κόσμος, να δώσει τροφή για προβληματισμούς εκεί που δεν υπάρχουν. Μην ετεροκαθορίζεσαι. Αν δηλαδή το συζήταγε ο μπάρμπας στο μανάβικο θα ήταν ξαφνικά "έγκυρο" θέμα συζήτησης και υπαρκτό πρόβλημα, ενώ τώρα δεν είναι;
Όσο για το "αν είναι όλοι αυτοί ρατσιστές". Δεν ξέρω, όταν έχεις ρατσιστικές απόψεις είσαι ρατσιστής; Αν ναι, τότε είναι. Αυτοί οι "ρατσιστές" δεν είναι από κάποιον άλλο πλανήτη, δεν έχουν κέρατα και το 666 στο κούτελο, "απλοί άνθρωποι σαν εσένα κι εμένα" είναι. Ξαναφέρνω το παράδειγμα της Γερμανίας. Όλοι αυτοί που ψήφισαν τον Χίτλερ ρατσιστές ήταν; Όχι δα!
Είναι κρίμα πάντως να το συζητάμε το τελευταίο όταν υπάρχουν τόσο γλαφυρές περιγραφές:
ΥΓ: On topic: