θα τους κάνω να ΑΓΑΠΗΘΟΥΝ ο ένας με τον άλλο ΧΑΖΕ.
Αφού υποβόσκει ΑΙΣΘΗΜΑ. (Για την μία πλευρά είμαστε ΣΙΓΟΥΡΟΙ, η άλλη πλευρά δεν γνωρίζουμε)
Συνέχεια, επι της οθόνης σας.
Printable View
Στο δημοτικογυμνάσιο ΠίΣΤΕΥΑ στο ποδοσφαιράκι, στο μπιλιάρδο και στο πινγκπονγκ του κατηχητικού. Για κάποια φάση πήγα να χωθώ μασονία μέσω προσκοπισμού αλλά δεν είχε τίποτα από τα παραπάνω πέρα από το ότι αποτελούσε πρώτης τάξεως δικαιολογία για να μη με σύρει η γιαγιά μου στην εκκλησία..
Σε ποιο Πάνθεο από όλα αν διάλεγες θα πιστεύεις αν επιτρέπεται;Στο Κέλτικο;Στο Βαβυλωνιακό;Στο Σκανδιναβικό;Στο πάνθεο του Λάβκραφτ;Ή μήπως στο Ελληνικό που κράτησαν και την πισινή βάζοντας τον βομό "τω αγνώστο θεώ".Συγκεκριμενοποίησε τι εννοείς ΕΣΥ πανθεϊσμό.Ειλικρινά έχω βαρεθεί και σιχαθεί να μιλάω με ανθρώπους που μιλάνε με γενικότητες τύπου "ανωτέρα δύναμη,διαγαλαξιακές άγνωστες προσωπικότητες" και δεν ξέρουν τι πιστεύουν και πάνω από όλα γιατί πιστεύουν και που τους οδηγεί αυτό που πιστεύουν.
Αφενος δεν είπα πως δηλώνω κάτι συγκεκριμένο, αφετέρου διάβασε το λινκ ρε καθυστερημένε.
ο μπαρμπα Μπακούνιν λέει να γαμήσουμε το θεό. άρα πιστεύω.
Δεν έχεις δική σου άποψη και κρίση για να επιχειρηματολογείς σε τέτοια ζητήματα;Απλώς αφήνεις ένα άρθρο να μιλήσει για εσένα;"Δε δηλώνω κάτι συκεκριμένο" από την άλλη δεν προσδιορίζεις και αυτό που τέλος πάντων ισχυρίζεσαι ότι πιστεύεις. Επεξηγηματικότητα που σπάει κρανία.Μπράβο ρε
παν-δαιμόνιο!!!!
εγω τωρα τελευταια πιστευω στην δυναμις των Κρυσταλλων
ειναι και οτι θυμηθηκα τα καυτα κεραμιδια τυλιγμενα σε πετσετα που με εβαζε η μανα μου οταν παθαινα ωτητιδα/κρυωμα οταν ημαν πιτσκο
νταξ οχι ακριβως κρυσταλλοι αλλα δε βαρεις...
τεσπα δηλωνω γενικα αθεος αλλα μαλλον εννοαω αθρησκος
νομιζω ειναι λιγο λαθος να γινεται διαχωρισμος πιστης σε κατι ''ανωτερο'' και σε κατι εσωτερικο, ο εαυτος μας πχ
εζησα την δυναμη της πιστης μεσω της μαναζμ και της περιπετειας που περασε/περναμε
ειναι ομως μια πιστη εκτος οριων και δογματων...μιλαμε για γυναικα που ειναι κωφη και προφανως δεν καταλαβαινε τι ελεγε ο αρχισατανιστης απο τον αμβωνα
απλα γαλουχηθηκε με την ιδεα ενως καποιου τυπου εκει ψηλα ο οποιος ολη μερα πινει ελεσντι και εχει εφτακοσες χιλιαδες τονους μυαλο
αυτην η γυναικα γαμησε την επιστημη λοιπον πιστευοντας...δεν ξερω με ποιο απο τα οικονισματα αγιων κατω απο το μαξιλαρι της εγινε η δουλεια
εγω παλι νομιζω οτι πιο πολυ σε εμενα και την στελλα και τον τσιτσο πιστευε και εγινε οτι εγινε παρα σε εναν ναρκωτικομανη χιππη
πιστευει κανεις εδω στο ζωντανο νερο?
αν εννοας το νερο του Καματερου, ναι.
Άλλο θέμα το αν πιστεύει κάποιος σε κάτι, και άλλο αν συμφωνεί με τον κλήρο αυτού και τον ακολουθεί (δλδ με την εκκλησία).
Σκατά και ξύλο στο 2ο για όλες τις θρησκείες, ενώ όσον αφορά το 1ο ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει (μέχρι να αποδειχτεί κάτι άλλο που να το αποκλείει ξερωγω).
πάντως: http://www.bbc.co.uk/news/technology-16424659 (μπορεί να ξαναμπήκε αλλά ποιος ψάχνει)
Apo Pantos Kakodaimonos.
Πιστεύω ότι η πίστη παράγει καλά πράγματα. Επίσης πιστεύω ότι το 2012 υπάρχουν ακόμα αρκετοί έφηβοι που αδυνατούν να δουν την εκκλησία ως το πνευματικό συμπλήρωμα του κάθε κατα τ'άλλα ολοκληρωμένου καθεστώτος, αλλά προτιμούν να το στοχοποιούν ως τον εχθρό που ευθύνεται για όλα τους τα δεινά.
Εδω που τα λεμε, η πιστη σε κατι ανωτερο ειναι εντελως παραλογη, καθως δεν υπαρχει ΤΙΠΟΤΑ εκει εξω που να αποτελει εστω ενδειξη για το οτι υπαρχει κατι ανωτερο. Δε μιλαω καν για αποδειξεις. Ο ανθρωπος εχει μεγαλη φαντασια και οτι δε μπορει να το εξηγησει, προσπαθει να το αιτιολογησει οπως μπορει. Απο κει και περα, το πιο αστειο επιχειρημα οσων προσπαθουν να διαψευσουν τη θεωρια περι Big Bang ειναι το "πως γινεται να μην υπηρχε τιποτα και ξαφνικα να υπηρχε?" ενω χρησιμοποιουν την ιδια λογικη για οτιδηποτε ανεξηγητο και απειρο :touched:
Προσωπικα δεν πιστευω πως η επιστημη θα απαντησει καποτε ΟΛΑ τα ερωτηματα του ανθρωπου, αφου οσο απαντωνται ερωτηματα, γεννιουνται αλλα, οποτε υπαρχει μια διαδικασια η οποια δεν τελειωνει. Το οτι ειναι ομως φιλοσοφικο παρα πρακτικο το ζητημα, ειναι. Γιατι μπορει να υπαρχει μια απειροελαχιστη αβεβαιοτητα σε οτιδηποτε εχει προκυψει ΜΟΝΟ απο παρατηρηση, αλλα η ουσια ειναι πως η επιστημη δουλευει με προσεγγισεις. Καθε θεωρια, καθε προσεγγιση ειναι καλυτερη απο την προηγουμενη. Το οτι ισχυει ας πουμε ο δευτερος νομος του Νευτωνα δεν ειναι για κανενα λογο αμφισβητησιμο, απλα επιδεχεται βελτιωσης. Μπορει ο μαθηματικος τυπος που δινει την περιφημη εξισωση του Einstein να μην ειναι E = mc^2, αλλα μπορει να ειναι E=0.999999999999999999999999999999999999999999999999mc^2. Αυτο δεν αλλαζει την "ισχυ" του πρωτου νομου, απλα τη βελτιωνει. Και στην τελικη, αν θελεις μια ΚΑΘΟΛΙΚΗ θεωρια που να μπορει να απαντησει τα παντα για ολο το παρατηρησιμο συμπαν και η οποια να μη βασιζεται σε παρατηρηση, πειραμα, επαληθευση και εξαγωγη συμπερασματος, ε τραβα γαμησου (φιλικα παντα :P) και κανε φιλοσοφια ξερω γω, τι ασχολεισαι???
Οτι ειπα πιο πανω. Η επιστημη οδηγει σε απαντησεις, και οι απαντησεις βελτιωνονται και γινονται πιο ακριβεις οσο περνανε τα χρονια. Και μαλιστα με εκθετικους ρυθμους. Αν υπαρξει καποια μερα ομως μια θεωρια η οποια να επαληθευεται πειραματικα απο ΚΑΘΕ ΓΑΜΗΜΕΝΟ συστημα στο οποιο εχει δοκιμαστει σε ολο το συμπαν, τοτε δε μπορεις ουτε εσυ ουτε κανενας να πει οτι υπαρχει αβεβαιοτητα, παρα μονο για την αμπελοφιλοσοφια της φασης και για την αντιδραση. Μπορει να μην υπαρχει σιγουρια για οτι θα δωθουν απαντησεις για τα ΠΑΝΤΑ μεσω της επιστημης καποια στιγμη, αλλα ειναι η καλυτερη μας πιθανοτητα, γιατι μεσω θρησκειας οι απαντησεις που θα παρουμε θα ειναι ΜΗΔΕΝ.
Πίνκαρα Phantom, Deggial και Fixxxxxxxxxxer. Πολύ πολύ χονδρικά, δέχομαι ως ανώτατες δυνάμεις στο σύμπαν τη φύση (inb4 "μα αυτό ακριβώς είναι ο θεός Μας" /puke) και τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Θεωρώ αστείο και σιχαμένο το χριστιανισμό, αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα με πιστούς πάσης θρησκείας - εφόσον τους κάνει καλύτερους ανθρώπους το ενθαρρύνω κιόλας - όσο δε μου σπάνε τ'αρχίδια.
Επίσης, πιο ανησυχητικό από ανθρώπους που ερμηνεύουν τις χριστιανικές γραφές κυριολεκτικά, είναι άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να μας πείσουν για τη συμβολικότητα και διαχρονικότητά τους.
Ο «ανθρώπινος εγκέφαλος» γιατί είναι διαχωρισμένη «ανώτατη δύναμη» από τη «φύση»;
Γιατί όχι ο κύκλος του νερού ή ένα σύμπλεγμα κοραλλιογενών υφάλων ή ένα random ηλιακό σύστημα;
Επειδή άνθρωπος != φύση.
Γιατί;
Πμ αν θες πραγματικά να μάθεις και δεν ανεβάζεις-ποστκάουντ/το-παίζεις-εξυπνάκιας-στον-μπλίτζερ απλά.
Spoiler
Εφ' όσον δε θα μου απαντήσεις, με γλιτώνεις από το να το στείλω. Από την άλλη γιατί να «βρωμίσει» ένα θρεντ όπου απλώς αναπτύσσεις την άποψη σου, είναι μια ΒΡΩΜΙΚΗ άποψη;
Ο τρόπος που ορίζουμε οντότητες και τις διαχωρίζουμε από άλλες είναι από μόνο του μια δουλειά πιο πολύπλοκη από ότι αρχικά φαίνεται. Παρ' όλα αυτά στο συγκεκριμένο, είναι πολύ εύλογο κάποιος να σε ρωτάει γιατί διαλέγεις να ξεχωρίσεις τον άνθρωπο σαν οντότητα από τη φύση. Κάποιος μπορεί να σου πει ότι υπάρχουν πιο ευφυή συστήματα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπως για παράδειγμα αυτά που ανέφερα, ένα ολόκληρο ηλιακό σύστημα για παράδειγμα. Ίσως υπάρχουν και γενετικές δομές με παραπλήσιο ρόλο αυτού του ανθρώπινου εγκεφάλου, σε άλλα όντα, που δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και να είναι πιο εξελιγμένα γενετικά. Αυτό εκτοπίζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σαν «ανώτατη δύναμη» δύο φορές, μια γιατί δεν γνωρίζει αυτά τα όντα και μια γιατί χάνει στη μάχη από αυτά. Αυτό δημιουργεί επίσης ένα παράδοξο, αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το που βρίσκεται στην κατάταξη «ανώτατων δυνάμεων», τότε γιατί να είναι «ανώτατη δύναμη» έτσι κι αλλιώς; Αν ο μπλίτζερ δε θέλει να υποστηρίξει την ηλιθιότητα που πόσταρε σαν προσωπική του κοσμοθεωρία, τότε γιατί να ποστάρει έτσι κι αλλιώς;
There is an emptiness at the very core of our Souls. A fundamental incompleteness that has haunted all beigns since the very first thought. This void is the cause of anxiety and fear. On a primal level, man has always been aware of the darkness that resides at the core of his mind. We have seeked to escape from this void and the fear causes, and all man's accomplishes were made in the hope filling it. Mankind cannot live alone.
Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται οποιοδήποτε τέχνασμα του ανθρώπου να 'καθοδηγήσει' τα αδύναμα μυαλά εν ονόματι Θρησκεία. Καθώς όλοι μας αντιλαμβανόμαστε αυτό το κενό μέσα μας, η πιο προφανής λύση που εμφανίζεται στη ζωή μας είναι ο Χριστούλης και η Παναγία/ο Βούδας/ο Αλλάχ.
Η Θρησκεία λειτουργεί ως μια Όαση, εξαγνίζοντας κάθε Φόβο και Ενοχή που δημιουργείται στις δύσκολες ζωές μας. Καλύπτει τη μεγαλύτερη ανάγκη του ανθρώπου, πιστεύοντας σε κάτι που δεν υπάρχει, ένα πειστικό παραμύθι που ζει στο μυαλό όλων των θρησκόληπτων ανθρώπων. Ενα ανύπαρκτο Ανώτερο Ων εξασφαλίζει σιγουρία και αγάπη σε τόσα εκατομμύρια ψυχές, απο τη μοναχική γιαγιά του χωριού μέχρι και 'αμαρτωλούς' νονούς της νύχτας.
Είναι το μεγαλύτερο Placebo effect που μπορεί να υποστεί άνθρωπος.
fixxxer μ'αρέσει γενικά που νομίζετε πως προμοτάρω την πνευματικότητα και αμφισβητώ την επιστήμη. βγαίνουν διασκεδαστικές προκαταλήψεις. με το να μου λες φιλικά τράβα γαμήσου και ασχολήσου με την φιλοσοφία σου λέω κι εγώ τράβα γαμήσου που ακόμα δεν κατάλαβες πως με αυτήν ασχολούμαι (και το τόπικ). η τελευταια σου παράγραφος γαμαέι γιατί απαντάει με έναν πολύ πεζό (και μη επαρκή) τρόπο στην πίστη σου περί υπαρξεως (κάποια στιγμή ένα σύστημα θα επαληθευτεί και θα επαναλαμβάνεται γιατί είναι σύστημα τελικά με κανόνες και τέτοια) και με οδηγεί στο να σε θεωρώ έναν βλαμένο φονταμενταλονατουραλιστή (φιλικά) που σου κανε πολτο το μυαλό το φυσικό που εβγαλες.
καλημέρα!
Καλή σου μέρα τέκνον μου, η Παναγιά να σε φωτίζει.
Κλισέ αλλά δεν άντεξα
Spoiler
Πολυ προσωπικα το πηρες αλλα δεν απαντησες στο δια ταυτα, αρα κερδισα. Παρτα. http://4.bp.blogspot.com/_iIfBsGsES9...parogatos2.jpg
Επισης, δεν ειπα οτι ΘΑ επαληθευτει, ειπα ΑΝ. Αν διαβαζεις σωστα, τα λεμε μετα.
Ικονοκλαστ, τι εννοεις οτι ενα ηλιακο συστημα ειναι πιο πολυπλοκο απο τον ανθρωπινο εγκεφαλο.
Μην είμαστε αγενείς, χρονιάρες μέρες. Είπα ότι σίγουρα υπάρχουν πιο ευφυή συστήματα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ίσως υπάρχουν και πιο ευφυείς γενετικές δομές παραπλήσιες του ανθρωπίνου εγκεφάλου.
Και τα δύο μπορείς να το προσπεράσεις αρκεί να μου λύσεις την απορία: γιατί λες ότι ο άνθρωπος δεν είναι απλώς μέρος της φύσης;
Πεθαίνω όταν το παίζεις σοβαρός. Ποια είναι αυτά τα πιο ευφυή συστήματα που ΣΙΓΟΥΡΑ υπάρχουν?
Δε σου απάντησα αρχικά, γιατί - πολύ σωστά - υπέθεσα ότι δε θες να μάθεις, αλλά απλά με τρολλάρεις. Μετά αποφάσισα να σου απαντήσω, αφού με τόσο κόπο έγραψες μια ολόκληρη παράγραφο, αλλά μέχρι να φτάσω στις εξυπνάδες του τέλους, είχα μετανιώσει ήδη. Σαφώς δεν πρόκειται για την κοσμοθεωρία μου, δε θα κάτσω να αναλύσω εδώ και απλά ανέφερα ΧΟΝΔΡΙΚΑ τις αντιλήψεις μου περί θεών και θρησκειών.
"Φύση", λοιπόν, θεωρώ (ναι, εγώ) οτιδήποτε μη τεχνητό περιβάλλει τον άνθρωπο. Έχει ως κέντρο τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά δεν τον περιέχει.
Σου είπα ήδη για τα πιο ευφυή συστήματα. Πριν με ρωτήσεις τι θεωρώ «πιο ευφυές» σκέψου ότι εγώ δε σε ρώτησα τι θεωρείς «ανώτερη δύναμη». Κάνε μια σύμβαση ότι λέμε το ίδιο γιατί βαριέμαι.
Σε ολόκληρη την εξελικτική πορεία του σύμπαντος ο «άνθρωπος» ( ποιό είδος απ' όλα; ) είναι ένα συγκριτικά ασήμαντο είδος και για το ρόλο του και για τον χρόνο ύπαρξής του. Γιατί διαλέγεις τον άνθρωπο και όχι πχ έναν κάβουρα ή μια ακακία ή το νερό; Δεν νομίζεις ότι είναι λίγο... χαζό αυτό;
edit: φιψερ, στη φυσική δεν έχετε κριτήρια και τάξεις πολυπλοκότητας συστημάτων; Ε, κάτι τέτοιο.
Ε σίγουρα ο κάβουρας και η ακακία θα έχουν τις δικές τους λέξεις για το περιβάλλον τους.
Σωστό. Και ο μπλιτζερ κάβουρας ίσως θεωρεί ανώτατες δυνάμεις του σύμπαντος τη φύση και τον καβουροεγκέφαλο.
Πιστεύω ναι. Βασικά είμαι σαν χριστιανός αλλά με απαραίτητη παραδοχή ότι ο θεός δεν μπορεί να υπάρχει, αν υπήρχε δηλαδή δεν θα ήμουν μαζί του. Επειδή δεν υπάρχει όμως, του προσεύχομαι σχεδόν με κάθε διαισθητική, ενστικτώδης, θυμική ροπή που μου έρχεται και τάμα του σχεδόν κάθε παράλογη πράξη που κάνω. Η χρησιμότητα του παραλόγου είναι ότι οδηγεί στο δέος, το δέος στην ελπίδα.
http://i394.photobucket.com/albums/p...s/kokkalis.jpg
ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΣΟΥ:pink:
μην κολλάς στη "σιγουριά" ότι η επιστήμη θα απαντήσει όλα τα ερωτήματα, γιατί κανείς μας δεν το υποστηρίζει αυτό. όλοι λέμε ότι "πιθανόν να απαντήσει" ή "υπο τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα απαντήσει". ακριβώς αυτό κάνει η επιστήμη. δίνει χώρο για νέες πιο σωστές θεωρίες που αντικαθιστούν τις παρωχημένες, αντίθετα με το δόγμα της θρησκείας. προσωπικά πιστεύω ότι, βάσει πιθανοτήτων, αν είχαμε άπειρο χρόνο στη διάθεσή μας και συνεχώς κατάλληλες εξελικτικές συνθήκες, θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε την ακριβή ερμηνεία της πραγματικότητας.
μπορεί να υπάρχουν άλλα όντα με ανώτερη νοημοσύνη από εμάς ή να υπάρχει μια άλλη μορφή νοημοσύνης που δεν μπορεί καν να συλλάβει ο εγκέφαλός μας που να έχει πλησιάσει περισσότερο στις απαντήσεις που ψάχνουμε. αν κάποιοι θέλουν αυτό να το λένε "θεό", μπορούν να το κάνουν ελεύθερα, αλλά με την ίδια λογική άλλο τόσο "θεοί" είναι οι άνθρωποι στα μάτια των σκύλων π.χ.
Pluralitas non est ponenda sine necessitate
βασικά
https://upload.wikimedia.org/wikiped...nicorn.svg.png
Το κατάλληλο τραγούδι, στο κατάλληλο τόπικ.
If you've ever question beliefs that you hold you're not alone
But you oughtta realize that every myth is a metaphor
in the case of Christianity
and Judaism there exist the belief
that spiritual matters are enslaved to history
The Buddhists believe that the functional aspects override the myth
while other religions use the literal core to build foundations with
See half the world sees the myth as fact
while it's seen as a lie by the other half and
the simple truth is that it's none of that and
somehow no matter what the world keeps turning
Somehow we get by without ever learning
Science and religion
are not mutually exclusive
In fact for better understanding
we take the facts of science and apply them
And if both factors keep evolving
then we continue getting information
but closing off possibilities
makes it hard to see the bigger picture
Consider the case of the women
whose faith helped her make it through
when she was raped and cut up left for dead
in a trunk her beliefs held true
It doesn't matter if it's real or not cause
some things are better left without a doubt and
if it works then it gets the job done
Somehow no matter what the world keeps turning
καλά τα λένε οι πανκς αλλά συμφωνείς;
φίξξξερ, βαριέμαι να εξηγήσω πως το αν και το θα στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουν καμμία σχέση με αυτά που γράφω και πως δεν έχω να απαντήσω τπτ στο 'τα μεγαλα κλισέ εγκεν' ποστ σου οπότε παραιτούμαι και σου δίνω την νικη. πριν σκαλίσεις στον τάφο μου ο Νευτωνας σου έδωσε πούτσα,, αναλογίσου πως και αυτός, όπως και πολλοί άλλοι ''επιστήμονες'' επίκαιροι και μη, μεγάλοι ή μικροί, είχαν έχουν θεολογικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο και ανεπτυγμένη πνευματικότητα που δεν περιοριζεται απ'τα επιστημονικά τεκταινόμενα. Ο συγκεκριμένος ήταν Αγγλικανός αλλά μπορείς να το δικαιολογήσεις λέγοντας πως η μοντέρνα επιστήμη τότε έπαιρνε μπρος και είχαμε πολλά να δούμε. Μικρή σημασία όλα αυτά πάντως, εδώ παίζει και να νομίζεις πως βγάζω μελέτες θέρμανσης φορώντας μπλουζάκι What would jesus do!
edit : α και raven αν και βλέπω απόπειρα μετριοπάθειας σου υπενθυμίζω
Quote:
ξέρω ότι υπάρχουν άπειρα φαινόμενα που δεν μπορεί να τα κατανοήσει ο ανθρώπινος νους ή να φαντάζουν υπερφυσικά, αλλά είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά και απλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε.