Quote Originally Posted by ubu View Post
Quote Originally Posted by Phoebus View Post
ubu ωραία. Πάταξη μεγαλοφοροδιαφυγής και προοδευτική φορολογία. Τη προοδευτική φορολογία πες ότι την ψηφίζεις στη βουλή με το έτσι θέλω. Προοδευτική, ενιαία και τιμαριθμοποιημένη και όλα τα ωραία και γουστάρουμε.

Για τη πάταξη της φοροδιαφυγής τι μπορείς να κάνεις; Πως θα αναγκάσεις τους πλούσιους να εμφανίσουν όσα πραγματικά παίρνουν ώστε να φορολογηθούν όσο πρέπει; Έχεις ιδέα τι μηχανισμούς έχουν ώστε να φοροδιαφεύγουν και κατά πόσο νόμιμοι είναι αυτοί εδώ, στην Ευρώπη και στο εξωτερικό;
Όχι, για να είμαι ειλικρινής όντως δεν γνωρίζω το τεχνικό μέρος. Αλλά έχω την εντύπωση οτι δεν είναι τόσο ζήτημα ικανότητας πάταξης της φοροδιαφυγής όσο ζήτημα θέλησης. Όλες οι κυβερνήσεις από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου θέτουν αυτόν τον στόχο αλλά ποτέ δε γίνεται τίποτα, νομίζω κατά βάση γιατί τα κόμματα εξουσίας και οι μεγαλοφοροφυγάδες είναι κώλος και βρακί. Για να το πω πιο "κνίτικα", δεν γίνεται τίποτα γιατί οι μεν είναι εκεί για να εξυπηρετούν τους δε και αντιστρόφως.
Είναι όμως ζήτημα ικανότητας κυρίως, μην είσαι αφελής. Προφανώς χρειάζεται και θέληση βέβαια, αλλά μιλάμε για διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε όλες τις αγορές ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Μέτρα που χρειάζονται βαθιά γνώση της λειτουργίας των αγορών, ειδικά σε νομικό επίπεδο παγκοσμίως. Πχ, δες πως οι ξένες εταιρίες κάνουν τα κόλπα με τους αντιπροσώπους τους επειδή δεν δεχόμαστε τα ξένα τιμολόγια τους (και πολύ σοφά κάνουμε) αλλά πληρώνουμε τα πολλαπλάσια λεφτά γιατί καταφέρνουν να μεταφέρουν τα τιμολόγια σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Ή δες τη λειτουργία των off-shore εταιριών που ιδρύουν ελληνικές επιχειρήσεις για να κρύβουν κέρδη και τζίρο καθώς η μεταφορά χρημάτων δε φορολογείται. Ή δες πως καταναλώνουμε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να παίρνουμε αποδείξεις διότι αν πάρουμε, το φορολογούμενο ποσό που θα έπρεπε να πληρώσουν λόγω εμφάνισης τζίρου το φορτώνουν ως έξτρα στη τελική τιμή (πχ παίρνεις μία μαλακία 100 ευρώ χωρίς απόδειξη, με απόδειξη όμως σου ζητάνε 150) και τελικά τον φόρο τους τον πληρώνουμε πάλι εμείς. Ή δες πως αντέδρασαν οι αγορές μόνο στην ιδέα που πετάχτηκε να φορολογηθούν οι καταθέσεις - 5 δις ευρώ έφυγαν λόγω αυτού.

Και λάβε υπόψιν ότι το υπουργείο ζήτημα να έχει 1000 ελεγκτικούς υπάλληλους. Ακόμα και έναν ανά επιχείρηση να έβαζαν, θα τελειώνανε τους ελέγχους μετά το 2030. Για κάθε λοιπόν νόμο που θα βγάζει το κράτος μας με σκοπό να πατάξει τη φοροδιαφυγή, οι φοροδιαφεύγοντες ψάχνουν το παραθυράκι που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν ΝΟΜΙΜΑ. Άσε τις παρανομίες στην άκρη, άλλου παπά ευαγγέλιο. Και αυτός ο αγώνας γίνεται συνέχεια. Όταν λέμε ως αριστερά "φορολογήστε τους πλούσιους" είναι χαζομάρα και κοντόφθαλμο και μαλακισμένο διότι ουσιαστικά λέμε "φορολογήστε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν νομικούς και οικονομικούς συμβούλους που τις βοηθούν να φοροδιαφεύγουν". 900.000 επιχειρήσεις έχουμε στην Ελλάδα, δε βγαίνει έτσι άκρη. Και με το "έτσι θέλω" φτάνεις μέχρι ένα σημείο. Θα ψηφίσεις την γαμάτη φορολογική σου κλίμακα μόνο με τη θέληση, το πρόβλημα όμως τελικά είναι να την επιβάλεις κιόλας...