Δραγον, θα έτρωγα άνθρωπο αν ήταν νεκρός απο φυσικά αίτια και στην παρέα μου δεν υπήρχε πρόβλημα να τον μαγειρέψουμε. Έχω διαβάσει ότι το ανθρώπινο συκώτι είναι εξαιρετικά νόστιμο, ίσως το δοκίμαζα με λίγο δροσερό κιάντι!
Δεν θα τον δολοφονούσα για να τον φάω και αυτό συμβαίνει κυρίως για το προφανές, οι ηθικές αναστολές μου (όπως φαντάζομαι και του καθενός που δεν είναι γεννημένος δολοφόνος και έχει μεγαλώσει σε μια δυτική κοινωνία μη-καννιβάλων) είναι τέτοιες που δεν το επιτρέπουν. Ίσως να είχα και μια δυσκολία να έσφαζα με τα χέρια μου ένα αρνί ή μια κότα, δεν το έχω κάνει ποτέ, παρότι έχω φάει μερικά. Ίσως επίσης αν ήμουν ινδουϊστής ή μουσουλμάνος να είχα θέμα και με τα μοσχάρια smth και τα γουρούνια, ενώ τώρα έχω φάει και απο τα δύο. Όμως εγώ δεν επιχειρώ να φτιάξω έναν γενικό κανόνα "ενάντια στο κρέας", δεν διαχωρίζω το τι θα φάω με κριτήριο του τι συνείδηση έχει, κυρίως με ενδιαφέρει το τι σημασία έχει για μένα το ζωντανό που σφαγιάζεται. Θα έτρωγα λοιπόν μια άγνωστη (!!) γάτα στην κίνα ή όπου αλλού αλλά δεν θα έτρωγα τη γάτα μου που την αγαπάω, θα έτρωγα επίσης άλογα, πιθήκους, τίγρεις και λίγρεις αρκεί να μην έχω μια κάποια συναισθηματική (!!) σχέση μαζί τους. Ίσως έκλεβα τα σαλιγκάρια του neverdie για να μπουν στο τηγάνι με λίγο λαδάκι και δεντρολίβανο αλλά θα τον ρωτούσα πρώτα γιατί μπορεί να τον ενοχλήσει!
Εν ολίγοις ενώ αγαπώ αρκετά τα ζώα και δεν μου αρέσει η ιδέα της εκτροφής και σφαγής τύπου kfc ή δεν μου πολυαρέσει να "φτιάχνουν" πάπιες για ένα καλό φουα-γκρα, θα τα έτρωγα όλα αν υπήρχαν οι κατάλληλες προυποθέσεις. Oι οποίες όμως για μένα διαφέρουν απο περίπτωση σε περίπτωση και σίγουρα δεν μπορούν να μπούν σε έναν γενικό ηθικό κανόνα που λέει τι είναι "σωστό" και τι όχι να τρώγεται. Αν υπήρχε τέτοιος κανόνας δεδομένου ότι σας νοιάζει τόσο πολύ εσάς τους vegans θα περίμενα να μην είναι αφηρημένος όπως λες, γι΄αυτό και ρωτάω. Ειδικά στην περίπτωση που κάποιος είναι χορτοφάγος για ιδεολογικούς λόγους και όχι πχ για θρησκευτικούς κλπ (για τους οποίους είναι κάπως πιο λογικό για μένα). Τρώς πχ αυγά και δεν τρως κότες, θα έτρωγες όμως νεογέννητα αρνάκια; Θα έτρωγες ένα κατσικάκι που έπεσε απο μια πλαγιά και πέθανε; Αν ο κανόνας είναι ασαφής είναι γιατί νομίζω ότι όλο αυτό το πλαίσιο "είμαι vegan ένα χρόνο και είμαι καλά, οι εξετάσεις μου γαμάνε, τρώω αυτα κι αυτά και παίρνω πρωτείνες" είναι πιο πολύ σαν μια προσωπική ασκητική στάση (που γούστο και καπέλο του καθενός) παρά σαν μια ιδεολογική-πολιτική πράξη. Γιατί αν είναι ιδεολογική-πολιτική πράξη και είναι σωστή δεν θα έπρεπε να καλείς και μας να την ακολουθήσουμε;