Page 10 of 25 FirstFirst ... 8910111220 ... LastLast
Results 136 to 150 of 363

Thread: Κρεατοφαγία (split από Earthlings)

Δράκος ikonoklast's Avatar

Διάβασα λίγο το θρεντ. Εγώ δεν καταλαβαίνω αυτο το ηθικό κονσεπτ των vegans που είναι vegans γιατί δεν θέλουν σφαγή ζώων. Αρχικά δεν το καταλαβαίνω λόγω της χαζομάρας του ως προς το αποτέλεσμα, δηλάδη το να μην τρώς εσύ κρέας δεν οδηγεί με κάποιο τρόπο στο να σφαγιάζονται λιγότερα ζώα/με καλύτερους όρους - είναι σαν τις εκστρατείες για σβηστά φώτα για να σώσουμε το περιβάλλον. Έπειτα δεν καταλαβαίνω το ίδιο το ηθικό πλαίσιο. Σε ένα παραδοσιακό αγρόκτημα όπου μια οικογένεια ζει μαζί με τα γουρουνάκια, τις κοτούλες, τα αρνάκια, τα μοσχαράκια κλπ, πού εντοπίζεται το κάτι ηθικά επιλήψιμο στο να σφαζονται και να τρώγονται κάποια από αυτά κάποιες φορές μέσα στο χρόνο, όπως γίνεται άλλωστε κάποιες χιλιετίες τώρα;

Μετά υπάρχει και η προαιώνια απορία σχετικά με τους vegans που ποτέ δεν απαντήθηκε: Τι θεωρείται "κρέας"; Αν δεν τρώτε κατσίκια και τρώτε ντομάτες, τι μεσολαβεί ενδιάμεσα και που μπαίνει το όριο; Στα μπεκατσώνια, στην αθερίνα, στους χοχλιούς μπουμπουριστούς;

bi-curious The Good Son's Avatar

Quote Originally Posted by ikonoklast View Post
    Διάβασα λίγο το θρεντ. Εγώ δεν καταλαβαίνω αυτο το ηθικό κονσεπτ των vegans που είναι vegans γιατί δεν θέλουν σφαγή ζώων. Αρχικά δεν το καταλαβαίνω λόγω της χαζομάρας του ως προς το αποτέλεσμα, δηλάδη το να μην τρώς εσύ κρέας δεν οδηγεί με κάποιο τρόπο στο να σφαγιάζονται λιγότερα ζώα/με καλύτερους όρους - είναι σαν τις εκστρατείες για σβηστά φώτα για να σώσουμε το περιβάλλον.
    Δεν νομίζω οτι γίνεται για την πάταξη του φαινομένου. Απλά δεν αισθάνονται καλά με το να τρώνε κάτι που σφαγιάστηκε (!!!). Περισσότερο ατομικό μου φαίνεται το θέμα.

Έπειτα δεν καταλαβαίνω το ίδιο το ηθικό πλαίσιο. Σε ένα παραδοσιακό αγρόκτημα όπου μια οικογένεια ζει μαζί με τα γουρουνάκια, τις κοτούλες, τα αρνάκια, τα μοσχαράκια κλπ, πού εντοπίζεται το κάτι ηθικά επιλήψιμο στο να σφαζονται και να τρώγονται κάποια από αυτά κάποιες φορές μέσα στο χρόνο, όπως γίνεται άλλωστε κάποιες χιλιετίες τώρα;
    Την ίδια ερώτηση έκαμα και 'γω πρόσφατα σε κάποιον salad eatin homosexual (βασικά γκομενάκι ήταν). Plus άτι ρε φίλε ζώα θα σφαγιάζονται (!!!) και από άλλα ζώα. Και στην τελική βιολογία έχεις κάνει από το γυμνάσιο κιόλας και έχεις μάθει για την πυραμίδα της τροφικής αλυσίδας και οτι ο άνθρωπας είναι ψηλά σε αυτήν.
    Η απάντηση είναι ότι ο άνθρωπος έχει διαμορφώσει νου ο οποίος του επιτρέπει να τραφεί χωρίς να σφαγιάζει (!!!) όντα. Επίσης μέσω της σόγιας, που στην συζήτηση που είχα αναφέρονταν συχνά και μου κανε εντύπωση που δεν είδα να αναφέρεται εδώ, μπορεί να επιτύχει αρκετά καλή προσομοίωση της σαρκικής απόλαυσης (στην τροφή ντε!!). Το ειρωνικό είναι ότι το γεγονός που συνέβαλλε στην διαμόρφωση του ανθρώπινου νου, ότι άρχισε να τρέφεται με κρέας!
    Στην τελική, vegans explain these:

Μετά υπάρχει και η προαιώνια απορία σχετικά με τους vegans που ποτέ δεν απαντήθηκε: Τι θεωρείται "κρέας"; Αν δεν τρώτε κατσίκια και τρώτε ντομάτες, τι μεσολαβεί ενδιάμεσα και που μπαίνει το όριο; Στα μπεκατσώνια, στην αθερίνα, στους χοχλιούς μπουμπουριστούς;
    Αυτό εξαρτάται από το λέβελ πουστιάς του εκάστοτε vegan.

Πάντως όσο καθυστερημένο και να θεωρώ το όλο vegan σκηνικό, δεν έχω πρόβλημα με άτομα τα οποία είναι επίλογή τους είτε γιατί δεν τους αρέσει σαν γεύση ή έχουν ηθικές αναστολές που κρατάν για τον εαυτό τους. Το πρόβλημα είναι οι εκάστοτε τύποι με τα πανώ και τα bulletins που ζαλίζουν αρχίδια με το θέμα.
    Στην τελική είναι επιλογή του καθενός να θέλει να γίνει έτσι:

Ikonoklast, εγώ μπορεί να βάζω το όριο στις ντομάτες και όχι στα κατσίκια, εσύ που δεν καταλαβαίνεις από αυτά τα αυθαίρετα επιλεγμένα όρια γιατί βάζεις το όριο στα κατσίκια και δεν τρως και ανθρώπους;
    Γιατί δε με θες κυρά μου; Επειδή είμαι ψαράς;

You are my detonator. Phantom Duck's Avatar

...για λόγους αυτοσυντήρησης.......... όπως σκοτώνεις το μυρμήγκι που περπατάει πάνω σου και όχι τον άνθρωπο που σου σπάει τ' αρχίδια... όπως ο γύπας θα γαμήσει τον ποντικό αλλά όχι τον άλλον γύπα........

Αυτοσυντήρηση από ποια άποψη; Για τη διαιώνιση του είδους ή για να μη σε πάνε μέσα;

δε νομίζω ότι θα σκότωνα σε τέτοιες περιπτώσεις που σκοτώνω ζουζούνια ή ακόμα και ένα σκύλο ξέρω γω, ακόμα κι αν δεν μπορούσαν να με πάνε μέσα.

Στα λόγια μου έρχεσαι. Πιο δύσκολα σκοτώνω άνθρωπο από ζώο, πιο δύσκολα σκοτώνω ζώο από φυτό. Άρα αφού μπορώ να ζήσω καλά κάνοντας αυτό με το οποίο αισθάνομαι λιγότερο άσχημα, χρησιμοποιώ φυτά (και γαλακτοκομικά, αυγά κλπ) για την τροφή μου και όχι ζώα.

δεν έρχομαι στα λόγια σου, σφάζω οποιοδήποτε κοτόπουλο/γουρούνι/γελάδι θες με λιγότερες τύψεις απ' όσες όταν κόψω μια ωραία ντομάτα.

Good for you!!!

Δράκος ikonoklast's Avatar

Δραγον, θα έτρωγα άνθρωπο αν ήταν νεκρός απο φυσικά αίτια και στην παρέα μου δεν υπήρχε πρόβλημα να τον μαγειρέψουμε. Έχω διαβάσει ότι το ανθρώπινο συκώτι είναι εξαιρετικά νόστιμο, ίσως το δοκίμαζα με λίγο δροσερό κιάντι!

Δεν θα τον δολοφονούσα για να τον φάω και αυτό συμβαίνει κυρίως για το προφανές, οι ηθικές αναστολές μου (όπως φαντάζομαι και του καθενός που δεν είναι γεννημένος δολοφόνος και έχει μεγαλώσει σε μια δυτική κοινωνία μη-καννιβάλων) είναι τέτοιες που δεν το επιτρέπουν. Ίσως να είχα και μια δυσκολία να έσφαζα με τα χέρια μου ένα αρνί ή μια κότα, δεν το έχω κάνει ποτέ, παρότι έχω φάει μερικά. Ίσως επίσης αν ήμουν ινδουϊστής ή μουσουλμάνος να είχα θέμα και με τα μοσχάρια smth και τα γουρούνια, ενώ τώρα έχω φάει και απο τα δύο. Όμως εγώ δεν επιχειρώ να φτιάξω έναν γενικό κανόνα "ενάντια στο κρέας", δεν διαχωρίζω το τι θα φάω με κριτήριο του τι συνείδηση έχει, κυρίως με ενδιαφέρει το τι σημασία έχει για μένα το ζωντανό που σφαγιάζεται. Θα έτρωγα λοιπόν μια άγνωστη (!!) γάτα στην κίνα ή όπου αλλού αλλά δεν θα έτρωγα τη γάτα μου που την αγαπάω, θα έτρωγα επίσης άλογα, πιθήκους, τίγρεις και λίγρεις αρκεί να μην έχω μια κάποια συναισθηματική (!!) σχέση μαζί τους. Ίσως έκλεβα τα σαλιγκάρια του neverdie για να μπουν στο τηγάνι με λίγο λαδάκι και δεντρολίβανο αλλά θα τον ρωτούσα πρώτα γιατί μπορεί να τον ενοχλήσει!

Εν ολίγοις ενώ αγαπώ αρκετά τα ζώα και δεν μου αρέσει η ιδέα της εκτροφής και σφαγής τύπου kfc ή δεν μου πολυαρέσει να "φτιάχνουν" πάπιες για ένα καλό φουα-γκρα, θα τα έτρωγα όλα αν υπήρχαν οι κατάλληλες προυποθέσεις. Oι οποίες όμως για μένα διαφέρουν απο περίπτωση σε περίπτωση και σίγουρα δεν μπορούν να μπούν σε έναν γενικό ηθικό κανόνα που λέει τι είναι "σωστό" και τι όχι να τρώγεται. Αν υπήρχε τέτοιος κανόνας δεδομένου ότι σας νοιάζει τόσο πολύ εσάς τους vegans θα περίμενα να μην είναι αφηρημένος όπως λες, γι΄αυτό και ρωτάω. Ειδικά στην περίπτωση που κάποιος είναι χορτοφάγος για ιδεολογικούς λόγους και όχι πχ για θρησκευτικούς κλπ (για τους οποίους είναι κάπως πιο λογικό για μένα). Τρώς πχ αυγά και δεν τρως κότες, θα έτρωγες όμως νεογέννητα αρνάκια; Θα έτρωγες ένα κατσικάκι που έπεσε απο μια πλαγιά και πέθανε; Αν ο κανόνας είναι ασαφής είναι γιατί νομίζω ότι όλο αυτό το πλαίσιο "είμαι vegan ένα χρόνο και είμαι καλά, οι εξετάσεις μου γαμάνε, τρώω αυτα κι αυτά και παίρνω πρωτείνες" είναι πιο πολύ σαν μια προσωπική ασκητική στάση (που γούστο και καπέλο του καθενός) παρά σαν μια ιδεολογική-πολιτική πράξη. Γιατί αν είναι ιδεολογική-πολιτική πράξη και είναι σωστή δεν θα έπρεπε να καλείς και μας να την ακολουθήσουμε;
    Last edited by ikonoklast; 27-10-2009 at 23:20.

Πολύ το ψάχνεις ενώ είναι απλούστατο το θέμα:
    Δεν θα τον δολοφονούσα για να τον φάω και αυτό συμβαίνει κυρίως για το προφανές, οι ηθικές αναστολές μου (όπως φαντάζομαι και του καθενός που δεν είναι γεννημένος δολοφόνος και έχει μεγαλώσει σε μια δυτική κοινωνία μη-καννιβάλων) είναι τέτοιες που δεν το επιτρέπουν.
    Ε, με κάλυψες, οι δικές μου ηθικές αναστολές είναι τέτοιες που με αποτρέπουν από το να τρώω ζώα. Κυρίως επειδή δε μου αρέσει να σφαγιάζονται. Όσο για το κατσικάκι που πέθανε και ρώτησες αν θα το έτρωγα, μπα, με απωθεί πλέον το κρέας. Πώς με απωθούσαν τα σαλιγκάρια, τα μύδια και τα σκατά πριν γίνω χορτοφάγος; Έτσι.
    Ιδεολογική πράξη είναι. Τα καλέσματα δεν τα συνηθίζω, αλλά και μόνο το ότι γράφω γι'αυτό μπορείς να το πεις κάλεσμα για να ακολουθήσετε κι εσείς (αν συμφωνείτε και έχετε τις ίδιες ηθικές αναστολές με μένα!). Και για πολιτικά θέματα γράφω, όπως δε γράφω "γίνετε αριστεροί! γίνετε ελευθεριακοί!" έτσι δε σκοπεύω να γράψω "γίνετε χορτοφάγοι", έχει κάποιο νόημα; Μοιράζομαι απόψεις και αν θέλει κάποιος τις ασπάζεται, δεν καταπιέζουμε κανέναν!

A rock, an island Drumsick's Avatar

Get a room επιτέλους.

Αυτός το άρχισε!

nihil pop metamelia3's Avatar

εχει πλακα αλλα οσο πιο συνειδητοποιημενος πολιτης προσπαθει να γινει ο ντραγκονλορντ τοσο πιο πολυ αποτυγχανει.
    this is radio freedom.

Mary Ann Cotton enitharmon's Avatar

ουτε για το ντραγκον με νοιαζει ουτε τη χορτοφαγία του, αλλα απο κοινωνικης αποψεως, πως ακριβως εχει αποτυχει τωρα;
    Vielen Dank für alles was mal war