Φθόγκε, πέρα από ορισμούς της τέχνης και συναφείς βλακείες που θα βιαστούν να αποθεώσουν ή να μηδενίσουν ένα Michael Jackson πολύ γρήγορα, η ουσία -για μένα- έγκειται στην διαφορετικότητα της έννοιας pop star ανά τις δεκαετίες που αυτή έχει νόημα. Τώρα έχεις δεκάδες σκυλοπουτάνες Ριχάνες και κέητ πέρρης και μπρίτνης και ρουβάδες και το κάθε εκάστοτε μαλακιστήρι-προϊόν marketing, τότε είχες έναν Prince και έναν Michael Jackson να γράφουν οι ίδιοι τα τραγούδια τους και να επιμελούνται το σύνολο της τέχνης που παρουσίαζαν. Πάντα υπήρχαν "εμπορικά θέλω", αυτό όμως δεν μειώνει στο ελάχιστο την αξία της μουσικής. Ορισμένες φορές. Είναι απίστευτα δύσκολο να γράψεις κομμάτια που θα τα τραγουδάνε Όλοι για Πάντα. Ισχύει πως δεν αποτελεί κανέναν (και επουδενί) ορισμό τέχνης αυτό, αλλά το λες αξιωματικά υπερδύσκολο. Οι παραγωγές των "Bad" και "Thriller" καθώς και οι ενορχηστρώσεις τους, είναι αντικειμενικά από άλλο πλανήτη. Οι συνθέσεις τους είναι Μεγάλες για το ποιόν της pop μουσικής που εκπροσωπούν και ξαναορίζουν. Η φωνή του Jackson πάλι, ήταν τρομερή και μεγάλη και χαρακτηριστική, και όταν ακούμε "Bad" και "Thriller" (αναφέρω αυτά, επειδή αυτά τον πήγαν εκεί πολύ ψηλά) ξέρουμε πως ακούμε ΜJ, αντιλαμβανόμαστε την μοναδικότητά τους. Αλλά σχετικώς με αυτό που είπα πριν, ενώ για μένα το να είσαι pop star σήμερα ειλικρινά δεν σημαίνει κάτι, τότε σήμαινε πολλά. Διότι τότε, ακόμα και αν περιοριστούμε στον Jackson και στον Prince (τους οποίους και θεωρώ την κορυφή της -τότε- pop), γράφτηκαν τραγουδάρες που θα μείνουν στο προσκήνιο για χρόνια πολλά, και αυτό δεν συμβαίνει σήμερα, όπου ο όρος έχει δικαίως υποτιμηθεί. Τότε υπήρχε ψυχή, και ναι, υπήρχε και εμπορικότητα. Πάντα υπήρχε και θα υπάρχει τέτοια. Και στον Elvis υπήρχε, και στον Johnny Cash υπήρχε (ο οποίος διετέλεσε και μεγαλύτερος καλλιτέχνης όλων των τεχνών), και στον Roy Orbison, και στον Hank Williams, και στον Bob Dylan, και, και, και.
Και για να προλάβω "ορισμούς τέχνης" και "ελιτισμούς". Δεν θα εμπλακώ με αυτά. Απλά θα πω πως ο Michael Jackson έκανε κάτι μεγάλο, και μαζικά μεγάλο μάλιστα, και πως αυτό για μένα, δεδομένου του πόσο μου αρέσει, αρκετά ως πολύ, είναι ικανό και αναγκαίο για να τον τοποθετήσω σε ένα κάποιο επίπεδο στην υποκειμενική μου στάθμη σημαντικότητος.
Ο καθένας έχει τη δική του.
Cheers κιόλας, μην κατεβάζω μόνος.