ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του και να αποδεχθεί τις συνέπειες. μπορεί κ εγώ π.χ. να μ'αρέσει να ακούω χεβι μεταλ και να ντύνομαι γραφικά σα να έχω ξεπηδήσει από τα 80ς. ξέρω ότι αυτή η εμφάνιση μπορεί να προκαλέσει χλευασμό από την κοινωνία ή να μειώσει/εκμηδενίσει τις πιθανότητές μου να βρω σύντροφο, ακόμη και να μειώσει τις πιθανότητες να προσληφθώ σε εργασία. το έχω αποδεχθεί και δε με νοιάζει η άποψη των άλλων. αν όλα τα παραπάνω ήταν σημαντικότερα για 'μένα από την εμφάνιση και τον τρόπο ζωής μου πιθανώς να τα άλλαζα. (ημιφανταστικό το παράδειγμα)

αντίστοιχα, μια γυναίκα μπορεί να έχει ό,τι εμφάνιση θέλει. ας αφήσει και τσιγκελωτό μουστάκι. πρέπει όμως να αποδεχθεί ότι πολύ δύσκολα θα αρέσει σε κάποιο άνδρα, τι να κάνουμε τώρα? ακόμη και στις μητριαρχικές κοινωνίες (βλέπε μινωική κρήτη) οι γυναίκες μια χαρά περιποιούνταν τον εαυτό τους. αυτά είναι πρότυπα και στερεότυπα τα οποία σε γενικές γραμμές έχουν δημιουργηθεί εδώ και χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες χρόνια. πάντα μεταβάλονται ανάλογα με τις επιταγές της εποχής, αλλά δεν είναι δα και καμιά παγκόσμια συνωμοσία εναντίον των γυναικών.

ο άνθρωπος είναι ένα είδος που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. είναι ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου ο οποίος είναι αναγκασμένος να δημιουργεί μοτίβα, πρότυπα και στερεότυπα (για εξοικονόμηση ενέργειας). για τους λόγους αυτούς προτιμάει το οικείο και αποφεύγει το διαφορετικό. αυτές οι συμπεριφορές δεν αλλάζουν. είναι σα να ζητάς από λύκο να κόψει το κρέας.