Ra, για τους Therion συμφωνώ εν μέρει, γιατί ο Johnsson, σε αντίθεση με άλλους μεταλλάδες που ίσως παίρνουν φολκ και κλασικά στοιχεία μέσα από το Progressive Rock των 70ς, πιθανότατα είναι επηρεασμένος απευθείας από αυτά τα είδη. Στο μυαλό μου είχα το "Vovin" πάντως, όπου, αρκετά ανατολίτικα στοιχεία, δεν μου ακουγόντουσαν τόσο τρομαχτικά διαφορετικά από αυτά που έκανε ο Blackmore ας πούμε, με πιο rock ήχο προφανώς. Και είμαι σίγουρος ότι είχα διαβάσει κάπου από τον ίδιο ότι είναι επηρεασμένος από τους Scorpions των 70ς - συγκεκριμένα από το παίξιμο του Roth. Τέσπα, εννοείται ότι έκανα την αναφορά όχι γιατί όλοι αυτοί μου αρέσουν λιγότερο ή περισσότερο από το "Tuonela", αλλά πάνω στο θέμα της μόδας των 70ς που ίσως ήρθε στο Metal από αυτόν τον δίσκο (εκτός αν εννοείς κάποιο πολύ συγκεκριμένο ύφος, όπου δεν μπορώ να πω κάτι, ίσως ισχύει). Αυτό απλώς δεν το βλέπω - και η γενικότερη άποψή μου, από τη λίγη ενασχόληση που έχω, είναι πως πιθανότατα δεν υπάρχει μια πηγή, αλλά μάλλον πολλές παράλληλες. Ούτε βλέπω κάποιο σημείο στο οποίο εκτινάχθηκε η μόδα. Μου φαίνεται αρκετά πιο σταδιακό και ισορροπημένο το όλο πράγμα, αλλά, όπως είπα πριν, βλέποντας τόσο τα 70ς πιο ολοκληρωμένα (χωρίς να εστιάζω αποκλειστικά σε κάποιο συγκεκριμένο ύφος της περιόδου) όσο και το φάσμα του 90ς Metal. Τέσπα, αυτά!

Spoiler