Originally Posted by
Κωλαράκι Τορνευτό

Originally Posted by
carheart
Απλά δεν έπιασα πλήρως αυτό το "για συγκεκριμένες εφαρμογές έχουμε και συγκεκριμένους κλάδους", ενώ κατα τα άλλα μιλάμε για μια κβαντική ερμηνεία που δεν επιδέχεται ενοποίησης, ενοποίηση που μολαταύτα είναι το Ζητούμενο. Μπερδεύτηκα.
(έχω υπάρξει θρασύδειλο αρχίδι στο αθλέτιξ μιαδυό φορές σε σένα, το παραδέχομαι, στο αθλέτιξ όμως μόνο)
Α σορρυ, δεν εννοουσα σε κανενα σημειο της κουβεντας οτι η Κβαντομηχανικη (ή οποιοσδηποτε αλλος κλαδος) "δεν ισχυει" μακροσκοπικα ή μικροσκοπικα ή δεν ξερω γω τι αλλο. Παντου ισχυει εννοειται. Οπως και βαρυτητα. Κτλ. Απλα για να κατσεις να μελετησεις εναν γαλαξια ας πουμε, δε θα το πιασεις κβαντομηχανικα το θεμα. Τουλαχιστον οχι στην αρχη. Για να μελετησεις Μαυρες Τρυπες, ναι, πρεπει να πιασεις τον εκφυλισμο νετρονιων και το ποτε σπαει αυτος. Και πολλα αλλα. Το ζητουμενο ειναι να εχουμε φυσικα καποτε μια Καθολικη Θεωρια, και δεν εννοω μια που να εγκρινει και ο Πάπας (χο χο χο, ας δικαιολογησω τουλαχιστον τις μουτζες). Αλλα μπορει και να μη γινεται να εχουμε μια τετοια θεωρια, πως να το κανουμε τωρα? Δε θα κατσω να υπερασπιστω την String Theory (που θεωρω εντελως λανθασμενη προσωπικα, αλλα οπως ειπα, πρεπει να διαβασω λιγο περισσοτερα πραγματα για να εκφερω πιο σωστη αποψη) μονο και μονο επειδη ειναι βολικη, σεξυ, ομορφη και καθολικη. Το συμπαν ειναι πολυσυνθετο και περιεργο, και ταυτοχρονα δομημενο και συνεπες.
ΥΓ. Και εκατο να μου χεις ριξει, δε με νοιαζει. Τις περισσοτερες πιθανοτατα να τις αξιζω κιολας (καλα σε γαμαει η μπαρτσελονα). Το θεμα ειναι οτι σκανε μουτζες σε αχρωματιστα ποστς, ειτε ειναι δικα μου ειτε καποιου αλλου, και αυτο ειναι εκνευριστικο. Εχω ριξει κι εγω τις θρασυδειλες μουτζες μου κατα συρροη, αλλα ποτε σε "ουδετερο ποστ", το θεωρω προσβολη σε ενα διαλογο απο τους ελαχιστους που κρατανε το φορουμ ζωντανο (ασχετα αν γραφονται παπαριες, καλυτερα απο το να μην γραφεται τιποτα)
Οκ, μικροπαρεξήγηση. Απλά επειδή ξεφύγαμε λίγο από τα όσα συζητούν οι άλλοι (αν και θεωρώ πως η σωστή κατεύθυνση της κουβέντας βρίσκεται στην γενική άρση της συνεκτικότητας), θα πω το εξής: Η κουβέντα εδώ, από όσο έχω καταφέρει να την ακολουθήσω, διότι σε σημεία έχει εξειδικευτεί πέρα από τις γνώσεις μου, και δεν θέλω να λέω γνώμες πάνω σε γεγονότα, δεν έχει να κάνει τόσο με κοσμολογία, αλλά περισσότερο με φυσική ανθρωπολογία.
Ωστόσο στις ρίζες τις κοσμολογίας βρίσκονται και οι ειδικές απαντήσεις της ανθρωπολογίας, αν μπορούμε να τις ψάξουμε κάπου. Και η κοσμολογία έχει να κάνει και με την ανθρώπινη διαίσθηση περί κλασικής ή κβαντικής συμπεριφοράς. Ένα κβαντικό σύστημα είναι για πάντα κβαντικό, όσο κλασικά και αν το αντιλαμβανόμαστε. Και από ένα τέτοιο σύστημα είναι αναπόφευκτο να προκύπτουν μαζικές/συλλογικές ιδιότητες, προέκταση των οποίων είναι τα γονίδια των ανθρώπων. Οπότε, ίσως η γέννηση της συνείδησης, που τόσο συζητούμε εδώ, να έχει να κάνει με το πότε άρχισε να αντιλαμβάνεται την κβαντική συμπεριφορά του σύμπαντος. Όπως και να ορίζεις την συνείδηση, ακόμα και αν δεν την ορίζεις, εξελίσσεται. Γιατί έχει άμεση αλληλεπίδραση με την εξέλιξη του Σύμπαντος, το οποίο από μια κβαντική απροσδιοριστία "κατέληξε" σε κάτι κλασικότερο, όπως πχ οι νόμοι κίνησης των πλανητών και των γαλαξιών. Αν έπρεπε να "μετρηθεί" κάπως η συνείδηση, δεν θα έπρεπε να γίνει κάπως σαν παρατηρούμενο μέγεθος;
Η τελευταία πρόταση του Deggial δεν είναι κάτι νέο. Η σύγχρονη ιδέα περί επιστήμης επιτάσσει σχεδόν να μαντέψεις το μοντέλο όπου θα σου δώσει τα αποτελέσματα που θες να σου δώσει