Δεν ξέρω. Αυτά που λέει ο Μπογιόπουλος έχουν βάση και δεν είναι λόγια του αέρα.
Απ'την αλλη το να διαλυθεί η Ευρωπαική Ενωση και να δημιουργηθεί με νέες βάσεις πως ακριβώς διαφέρει απ'το να αλλάξει σταδιακά; Ναι μεν στην μία έχουμε μια ολική άρνηση του τωρινού μοντέλου που θα επιφέρει έστω πρόσκαιρη αποξένωση/απομόνωση.
Κακά τα ψέμματα η Ευρωπαική Ενωση έχει πολλές ομοιότητες με αυτό που περιγράφεται πιο πάνω. Παράλληλα όμως εχει μερικές πλευρές που αποκρύπτονται. Η Ευρωπαική Ενωση παρέχει διόδους επικοινωνίας διπλωματίας και εμπορίου που με μια βιαστική εξοδο θα χάσουμε. Για να μην λέω γενικολογίες η εξοδος της Ελλαδας αυτήν την στιγμή την αποδυναμώνει στρατηγικά συγκριτικά με τα όποια ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των γειτόνων εμμέσω ΝΑΤΟ και άλλων διπλωματικών συμμαχιών. Η εξοδος της Ελλάδας μας αποκόπτει από άμεση τροφοδότηση βασικών τεχνολογικών αγαθών όπως ενέργεια πχ, που θα κοστίσει αν δεν βρεθεί γρήγορα μια άλλη λυση (που αν εξαιρέσεις τον Τσαβες δύσκολο να βρεις κάτι που δεν προωθεί πάλι ιμπεριαλιστικά συμφέροντα). Εκτός βέβαια αν πιστεψουμε τον Βελόπουλο και πούμε όλα τα εχουμε γαμάμε.
Ακόμη, έστω και σε μικρότερο ποσοστό, υπάρχουν πολιτιστικά ωφέλη. Πέρα απ'την σχεδόν δωρέαν φοίτηση σε προπτυχιακά/μεταπτυχιακά προγράμματα υπηρξαν και υπάρχουν υπερογκες επιδοτήσεις που πήγαιναν/πηγαινουν για την εγχώρια πολιτιστική ανάπτυξη (από μουσεία, σχολεία, πανεπιστημιακά προγράμματα κτλ). Τα ίδια ισχύουν και για τον αγροτικό/ τεχνολογικό τομέα.
Θα πει κάποιος μα δεν δώσαμε κιολας γιαυτά; Αμέ. Αλλά αποτελεί άλλο ένα πλεονέκτημα αυτου του είδους η ''αλληλεγγύη'' ας μου επιτραπεί. Πρέπει όλοι να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως αξίζει να πληρώνουμε για να υπάρχει ένα αξιοπρεπές σύστημα παιδείας 2 χιλιάδες κλμ παραπέρα.
Δεν θέλω όμως να πάρω θέση για το αν πρέπει να φύγουμε ή να μείνουμε, το ερώτημα μου ειναι διαφορετικό.
Ποσο πιο ρεαλιστικό είναι να αλλάξει η Ευρωπαική ένωση αν φύγουμε εμείς, απ'το να αλλάξουμε την Ευρωπαική Ενωση από μέσα; Αν το ζήτημα ήταν ηθικό θα ελεγα πως πρέπει να φύγουμε τώρα αμέσως, αλλά είναι και πολιτικό το ρημάδι και πρέπει να βλεπεις και μια προοπτική στην α) περίπτωση.