καλκι δεν ξερω τι λες και βάζεις περίεργες λέξεις ενώ εγώ εχω βγάλει ενα απλο τει.
πρέπει να πω πάντως πως οταν μιλησα για παιδεία δεν μιλησα ποτέ (όπως σωστά παρατήρησες) για εθνοκεντρική ή έστω πιο σοσιαλιστικού τύπου παιδεία. αν ο αλλος ακούει την λέξη και βγάζει σπυριά γιατι έχει μάθει να σκέφτεται δογματικά και να βλέπει παντού φτιαχτούς διαχωρισμούς (ασχέτως αν το βασικότερο πολιτιστικό του στοιχείο, η γλώσσα δηλαδή, αποτελεί τον ικανότερο διαχωριστικό παράγοντα απ'ολους τους άλλους) και νομίζει πως το να έχεις μια απολύτως λογική εθνική συνείδηση ισοδυναμεί με το να έχεις λύσσα δεν φταίει ο μοιραίος μεσοαστός που θα τον βλέπει και θα απορεί.
ακομα και οι μεγαλύτεροι αναρχικοι φιλόσοφοι, μεταμοντέρνοι ή φιλελευθεροι παλαιού τύπου, μίλησαν για την σημασία μιας παιδείας καθολικής, που πάντα θα δέχεται καλοπροαίρετα την κριτική και που οι κοινωνικοί της λειτουργοί δεν θα λειτουργούν ως ρυθμιστές της αλλά ως αναπόσπαστα κομμάτια μιας διαλεκτικής που μόνο να την ωφελήσει θα μπορεί.
σε αυτήν την βάση και πρακτικά, η βία είναι counter productive. η βια πολώνει, η βια σκοτώνει, η βια κάνει τους ανθρώπους δογματικούς, φανατισμένους, βλάκες.
δεν ειμαι πασιφιστης αλλά τόσο καιρό στα στενα η βια δεν βοήθησε καμμιά ιδέα και αντίληψη εκτος ισως από μεμονωμενα περιστατικά ''διάσωσης''. όπως ακριβώς και η υπάρχουσα παιδεία. δεν πρόκειται να παραδεχτώ πως η βία (αμυντική ή για κατάληψη εξουσίας) δεν έχει λειτουργήσει ''ευεργετικά'' στην ιστορία αλλά σε αυτήν την διαμάχη, σε αυτό το δίπολο όπως λέει ο dythor δεν δυσκολευομαι να διαλεξω τον σημαντικότερο παράγοντα εξευγενισμού και πρόοδου. δεν θα πάω καν στην μέση για να δω τα καλά και τα κακά της κάθε πλευράς μη καταλήγοντας κάπου σημαντικά όπως κάνεις. δεν λειτουργεί ρε παιδί μου, τόσα χρόνια δεν αφανίσατε κανέναν και τίποτα. οι φασίστες ζουν και βασιλευουν και έχετε και εσείς (όποιοι εσείς) χαοτικά νταμάρια γιαυτον τον ίδιο λόγο. εναν ανούσιο χουλιγκανισμό. και μετα με λενε και κλισέ