Quote Originally Posted by pol_pot View Post
Εγώ πάντως δεν υπερασπίστηκα τον Καζαντζάκη ως άνθρωπο και ούτε θεωρώ όλο του το έργο τρομερό.
πχ στο βιβλίο του για την Ισπανία ο τρόπος που περιγράφει το τι βλέπει και βιώνει και η άποψη του περί αυτών δύσκολο και να εξηγηθεί αλλά και να δικαιολογηθεί.

Η εξίσωση με "μπουζουκτσή" όμως είναι άκυρη, δήθεν και λιγάκι το ύφος (σου) του φωστήρα.

Από τη λογοτεχνία πέρασαν καμένοι, μπέκρες, ψυχικά ασταθείς, ψυχικά τίγκα ασταθείς, "μεθυσμένοι απ'το θεό, εθισμένοι στη ζωή", λάτρεις μειράκιων και κορασίδων, ανασφαλείς, αναποφάσιστοι κοκ.

Και κάποιοι από αυτούς άφησαν και έργο.

Αλίμονο αν κρίνονται μόνο από τις προσωπικές τους ατέλειες.

(Α! Και τις μούτζες δεν τις ρίχνω εγώ, εγώ είμαι μία κυρία)
το μπουζουκτσής το ανέφερα ως κάτι το ελληνικό γιατί το ποστ που έβαζε τον καζαντζάκη πάνω απ' τον ντοστογιέφσκι έκανε λόγο για ελληνική γλώσσα κλπ.για κανέναν άλλο λόγο.άλλωστε δεν έχουν κάτι κακό οι μπουζουκτσήδες.κι αν ανέφερα τον νικολόπουλο το έκανα επειδή δεν είναι ο καλύτερος έλληνας μπουζουκτσής όπως δεν είναι ο καζαντζάκης ο καλύτερος έλληνας συγγραφέας.ο παπαδιαμάντης ας πούμε είναι καλύτερος.
δεν έκρινα καμιά προσωπική ατέλεια του καζαντζάκη.τα λεγόμενα και τα γραφόμενα του έκρινα.ένιωσε λέει υποχρέωση απέναντι στον άγιο φραγκίσκο να γράψει ένα μυθιστόρημα γι αυτόν επειδή του σωσε τη ζωή...πόσες μούτζες θα είχε εδώ μέσα μια τέτοια άποψη;
όσο για τις μούτζες...δεν με απασχολούν και τόσο.το θέμα είναι να γίνεται συζήτηση που να αφορά το θέμα κι όχι το αν μας επηρέασε στα 16 μας η αναφορά στον γκρέκο.