Quote Originally Posted by pol_pot View Post
Σε βρίσκω λιγάκι ελιτιστή.

Α και δεν ξέρω αν σου το είπανε, αλλά η αλήθεια δεν είναι μία, ο καθένας έχει τη δική του θεώρηση των πραγμάτων και ο μανιχαισμός στην τέχνη είναι σαν τα μακαρόνια με μερέντα, ψιλομαλακία δηλαδή. Ειδικά για όσους (σαν εσένα υποθέτω) υποστηρίζουν ότι κάτι παραπάνω έχουν δει και διαβάσει σ'αυτή τη γης που την πατούμε.

Βλάσφημες οι αναλογίες που δίνεις, ειδικά για αυτούς που τα γραπτά του Καζαντζάκη προσφέραν από απλά ερεθίσματα μέχρι αλλαγή φιλοσοφίας ζωής σε κάποια θέματα (guilty as charged).

Και για να μη μακρηγορώ, πες τον Μανώλη Χιώτη να τα βρούμε.
ο καζαντζάκης αναμασούσε θεωρίες και φιλοσοφίες ήδη γνωστές.δεν έγραψε τίποτα από μόνος του.από νίτσε μέχρι αραβικές προσευχές ξεσήκωσε για να μας κάνει τον φιλόσοφο.

δεν ξέρω ποιος έπρεπε να μου πει για την αλήθεια.η αλήθεια είναι πάντα μία, οι πραγματικότητες είναι πολλές.δεν έχω καμιά κάψα να παραδεχτεί κάποιος αυτό που λέω.ας μου βρει όμως με επιχειρήματα καλύτερο συγγραφέα απ΄τον ντοστογιέφσκι.

πάντως, καταλαβαίνω ότι ο καζαντζάκης αποτελεί σημαντική επιρροή για πολύ κόσμο.και δέχομαι και τους λόγους.το ίδιο συμβαίνει και με τον coelho αλλά και με πολλούς συγγραφείς που φτηνοφιλοσόφησαν στα κείμενα τους.

τέλος πάντων.συζήτηση μπορεί να γίνει ή με τις μούτζες κλείνουν τα θέματα;