Καλως, μιας και απαντησες σοβαρα, θα αναγκαστω κι εγω αν και μερικα ηταν αυτονοητα θαρρω αλλα ας τα αναφερουμε.
1. Η κακια κοπελα δεν παρουσιαζεται ως κακια στην ταινια, αλλα ως η τελεια ενσαρκωση του μαυρου κυκνου, ο οποιος συμβολιζει την λαγνεια, το απαγορευμενο, την αμαρτια. Ο Αρονοσφκυ αποσκοπει να "μιλησει" σε αυτην την πλευρα του καθενος μας με την Μιλα Κουνις και οσα αυτη πραττει, και οχι να τα κατακρινει ή να τα παρουσιασει ως κατι που δεν πρεπει να κανει καποιος. Απλα χρησιμοποιει ως μεσο τις παρανομιες και το "κλασικα απαγορευμενο" για να αναδειξει το ρολο του μαυρου κυκνου, δεν το βρισκω τοσο μεγαλο αμαρτημα, να πω την αληθεια το βρισκω αναξιο σχολιασμου ως κατι αρνητικο, ειδικα εφοσον εκπληρωνει τοσο δυνατα το σκοπο του.
2. Αντιθετα με τον Κυνοδοντα, στον οποιο ο δημιουργος εμφανως προσπαθει να σοκαρει (το αν ειναι καλο ή οχι αυτο, δεν ειναι του παροντος, και συνειδητα δε θα το κρινω εδω), σε αυτην την ταινια δεν υπαρχει καμια τετοια προσπαθεια. Απαντησα στο νουμερο 1 γιατι χρησιμοποιουνται δυνατα συμβολα οπως η χρηση ναρκωτικων, ο γυναικειος αυνανισμος, το λεσβιακο κ. ο. κ. Πιο ρεαλιστικη θα ηταν μια προσεγγιση απο τον θεατη του στυλ "χμμμ ειχε την Πορτμαν και την Κουνις και τις εβαλε να κανουν λεσβιακο, απλα γιατι αυτο πρεπει να υπαρχει σαν σκηνη σε αυτο το συμπαν και γιατι θα καυλωσει κοσμο". Φτηνο τρικ ισως, αλλα οχι αυτο για το οποιο το περασες, κατα τη γνωμη μου παλι. Περισσοτερο σοκαριστικες ηταν οι οποιεσδηποτε σκηνες με νυχια και μαχαιρωμενα προσωπα (πετυχημενα θαρρω!).
3. Αναφερθηκα παραπανω στα ναρκωτικα, ειναι μεσο προβολης της ωραιας αμαρτιας και του πειρασμου, και οχι "σοκαριστικο στοιχειο". Και ως αυτο δουλευει, συμφωνω πως αν ηθελε να το πασαρει ως Αποκαλυψη θα αποτυγχανε.
4. Κι εγω χρησιμοποιησα την Αποκαλυψη για να μαθεις!
5. Φυσικα και κανεις δε σε υποχρεωσε να σου αρεσει η ταινια, και δεν το υπονοησα πουθενα νομιζω.
6. Το Black Swan ειναι διλογια (...) μαζι με το Wrestler. Ο Αρονοφσκυ εχει δηλωσει πως ειναι εδω και χρονια παραλληλα projects στο μυαλο του, με τη βασικη ιδεα (και πολλα αλλα, και το τελος, εστω σχεδον) να ειναι η ιδια. Κατακριτεο? Ισως, κανεις δε θελει να βλεπει την ιδια ταινια. Πραγματευονται οι ταινιες σχεδον το ιδιο θεμα? Την εσωτερικη παλη του καθενος με την αποτυχια και την επιθυμια για επιτυχια και ευτυχια? Ναι. Ειναι η ιδια ταινια? Χμ, θα μπορουσε, αν ειχαν το ιδιο κλιμα. Η μια ειναι απο τις πιο μελαγχολικα, μαγευτικα και καθηλωτικα αργες ταινιες που εχω δει, και η αλλη ειναι απο τις πιο γρηγορες, αγχωτικες και νευρικες ταινιες που εχω δει. Ειναι αυτος ο μονος λογος για τον οποιον ειναι ετσι η ταινια φτιαγμενη, δηλαδη για να το διαχωρισει τοσο απο το Wrestler? Δεν ξερω.
7. Ο Σαμπρελας εκανε ενα εντελως γραφικο ποστ το οποιο και μουτζωσα γιατι διαφωνω καθετως, αλλα τον προσκυνησα για το οτι το εκανε και δεν ηθελα να το χαλασω για κανενα λογο, γι αυτο και δεν το σχολιασα. Ισως να το πινκαρα, αλλα ειχε πολλα πινκς οταν το ειδα!
Τελος, αυτα που γραφω για το Black Swan μπορει να δειχνουν πως ισως τη θεωρω αριστουργηματικη και υπερτελεια κτλ κτλ, αλλα η αληθεια ειναι πως τη θεωρω την πιο αδυναμη του Αρονοφσκυ μετα το Π, και πως γενικα εχω πολυ μεγαλυτερο σεβασμο για το Wrestler, κυριως γιατι δεν κανει τοσο μπαμ οτι ειναι Αρονοφσκυ. Πιστεψε με, αν βγαλει ταινια που δε μαρεσει, θα το πω, και σιγουρα θα γινει καποτε αφου η παρακμη ερχεται στα παντα. Απλα δε νομιζω πως εχει συμβει ακομα.