@H: Η άρνηση του χρέους προφανώς πρέπει να συνδυαστεί με άλλα μέτρα, όπως πχ την εθνικοποίηση των τραπεζών (χωρίς αντάλλαγμα, καθώς τις έχουμε ήδη αγοράσει 2 και 3 φορές με τα "πακέτα στήριξης" των χ δις κάθε τόσο). Απλώς θα άλλαζε το νόμισμα στις καταθέσεις σου, και αν είχαμε μια υποτίμηση 20%, ναι, θα έχανες ουσιαστικά 20%. Αλλά με την ακρίβεια που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, έχεις χάσει ήδη παραπάνω από αυτό - και θα συνεχίσεις να χάνεις. Πάντως για όποιον θέλει να κρατήσει λεφτά στο σπίτι, αν βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει θα βρείτε αρκετές κρυψώνες όπου δε θα βρίσκονταν πρακτικά ποτέ. Πχ κάνεις καμιά πατέντα στον πίνακα με τις ασφάλειες, ή τα βάζεις σε σακούλα και τα κολλάς κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας (βάζοντας ξανά την πρόσοψη), αυτά ήταν τα πρώτα που μου ήρθαν τώρα, γενικά υπάρχουν θέσεις, φαντασία να υπάρχει. Του Καζάκη το άρθρο είπα ότι το δίνω συγκεκριμένα για τον σταμ σε συνάρτηση με τα του κουκουέ που λέγαμε πριν, άμα θες να βρεις άρθρο του που να μένει στο οικονομικό κομμάτι υπάρχουν άπειρα, γκουγκλ.
Γιατί δε με θες κυρά μου; Επειδή είμαι ψαράς;
Λοιπόν σήμερα θα μάθω σε πολύ κόσμο τη χρήση του γκουγκλ!
http://www.tovima.gr/default.asp?pid...&dt=10/11/2010
Καλά να πάθεις που πιστεύεις ό,τι σου λέει ο κάθε μπαχαλάκιας.
Κρατικοποίηση των τραπεζών το 2010? Και μετά τι? Και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (που έτσι κι αλλιώς είναι άρρηκτα δεμένες με τις τράπεζες)?
Σύνελθε, αυτό που προτείνεις καταλήγει σε παρωχυμένα κομμουνιστικά καθεστώτα. Που δε μπορούν να εφαρμοστούν όχι μόνο στη σύγχρονη εποχή αλλά ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα (την τωρινή, με τα μύρια όσα θέματά της).
Την περιγραφή για το πως να κρύβουμε τα λεφτά στα σπίτια μας δεν την σχολιάζω. Εντελώς πολεμικές συνθήκες. Λίγο με ανατρίχιασε όταν τη διάβασα.
Ευτυχώς που έχουμε τα υπερμοντέρνα καθεστώτα του υπαρκτού καπιταλισμού και δεν είμαστε ντεμοντέ! Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τι; Κατά τα άλλα, έχεις πολύ πιο σημαντικούς λόγους να ανατριχιάζεις. Αλλά ναι, πολεμικές συνθήκες, δε διαφωνώ. Έχουμε πόλεμο, μην το γελάς μωρό μου!
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, λέω εγώ τώρα, έχουν σχεδόν πάντα ενσωματωμένα ξένα κεφάλαια (άκα δάνεια σε τράπεζες) στο δυναμικό τους αν θέλουν να λέγονται υγιείς και αναπτυσσόμενες. Συνεπώς κρατικοποίηση τραπεζών ισούται με μερική έως και πλειοψηφική κρατικοποίηση και αυτών. Και το κομμουνιστικό οικοδόμημα στήθηκε.
Νομίζω ότι τα λέω με σαφή τρόπο και αποφεύγω την κακιασμένη πουτσοειρωνία. Κάντο κι εσύ μια φορά, μπορείς.
Edit: με τον όρο πολεμικές συνθήκες επίσης αναφέρθηκα στην περιγραφή για τους τρόπους κρυψίματος χρημάτων σε πίνακες, στρώματα, ότι φανταστεί κανείς. Μη με παραφράζεις, ευχαριστώ.
Αυτές οι εταιρείες μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους και να μη χρωστάνε πιά, δε θα είναι περισσότερο κρατικές από όσο τώρα είναι "τραπεζικές". Αλλά αν είναι να έχουμε όντως σοσιαλισμό και να περάσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις σε εργατικό έλεγχο, προσωπικά στομπούτσο μου τι θα κάνει το αφεντικό που θα χάσει την επιχειρησάρα του. Αυτό που λέω όμως δεν είναι σοσιαλιστική λύση. Μπορεί να δημιουργεί προϋποθέσεις για να πάμε προς τα εκεί, αλλά σοσιαλισμός/κομμουνισμός/αναρχία/αριστεροπεριεργισμός δεν είναι.
ΥΓ: Αρχικά το είχα γράψει με πουτσοειρωνία αλλά με άγγιξε η έκκλησή σου και ανασκεύασα. Αλλά κι εσύ βρε αδερφέ μη με ρωτάς βλακείες, με προκαλείς.
από την βιογραφία ενός μεγάλου ηγέτη του κομμουνιστικού κινήματος.[...] δεν δίστασε να εθνικοποιήσει μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (Ολυμπιακή, Εμπορική), όταν οι περιστάσεις το επέβαλαν, με αποτέλεσμα κάποιοι κύκλοι των βιομηχάνων να τον κατηγορήσουν για σοσιαλμανία.
η "Εμπορική" είναι η εμπορική τράπεζα και τότε εθνικοποιήθηκαν και τα ναυπηγεία. άσσος στα "fundamentals του σοσιαλισμου-κομμουνισμου" δηλαδή ο δικός σου. επαναλαμβάνω ότι, όπως είπε και ο ντραγκονλορντ, αυτά δεν είναι ντε και καλά επαναστατικά αιτήματα, μπορούν κάλλιστα να είναι αιτήματα σοβαρού αστού πολιτικού που θέλει να σώσει το υπάρχον σύστημα από τα χειρότερα.
See that cockroach? Tomorrow morning we'll be dead and it'll be alive. It will have more contact with my wife and child than I will. I'll be nothing and it'll be alive.