Το είχα δει πριν καιρό και σκεφτόμουν και γω να ανοίξω θρέντ. Αλλά τελικά δεν άνοιξα γιατί ξέρω την αλήθεια και θα την μοιραστώ μαζί σας μιας και άνοιξε το θρέντ.

Ανεξάρτητα από την πράξη που έλαβε χώρα και κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι απάνθρωπη και κατακριτέα, το να μοιράζονται λίστες και να εκτίθενται πρόσωπα είναι βάρβαρο, πρωτόγονο, παλαιολιθικό, απολίτιστο και άλλα παρόμοια συνώνυμα.

Η ανωνυμία δεν είναι τυχαία, εξυπηρετεί αρκετούς σκοπούς εκτός της προστασίας των κατηγορουμένων, που μπορείτε να θεωρείτε ζώα (και να έχετε δίκιο) αλλά από την εποχή του χαμουραμπί όσο να ναι έχει εξελιχθεί το νομικό σύστημα.
- Κάποιος από τους κατηγορουμένους μπορεί στο μέλλον να αποδειχθεί αθώος για τον οποιοδήποτε λόγο ή να είναι κατηγορημένος άδικα μέσω ψευδομαρτυρίας πχ. Η ρετσινια που θα του κολλήσει, καθώς και η δημόσια κατακραυγή, δεν θα φύγει ποτέ.
- Ακόμα και να είναι ένοχος κάποιος, μαζί με το όνομα του εκτίθεται και όλος ο συγγενικός και φιλικός του κύκλος. Που το πιο πιθανό είναι να μην φταίει σε τίποτα.

Αυτό που με εξέπληξε όμως περισσότερο είναι στο αντίστοιχο group του facebook τα σχόλια. Δηλώσεις τύπου "βγάλτε τους δημοσια και ξεπετσιάστε τους και γεμίστε τις πληγές τους με αλάτι" δείχνουν πόσο καλλιεργημένοι και μακρυά από τον μεσαίωνα βρισκόμαστε. Ναι, καλώς η κακώς η τιμωρία έχει ακόμα σωφρονιστικό χαρακτήρα και το να βγαίνουν στη φόρα λίστες σαν αυτή, το άκρως αντίθετο εξυπηρετεί. Εκτός εάν είστε υπέρ της θανατικής ποινής ή είστε δημοκρατικοί άνθρωποι αλλά "κάποια εγκλήματα δεν συγχωρούνται". Σε αυτή την περίπτωση πείτε μας και πως ακριβώς το δημόσιο ξεκοίλιασμα των ενόχων θα διορθώσει την ψυχοσύνθεση των πληγωμένων παιδιών. Όχι, εγώ δεν είμαι ειδικός για να ξέρω τι θα την διορθώσει, ξέρω όμως αν κρίνω αντικειμενικά και όχι με βάση το συναίσθημα ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί μόνο εκδικητικά ένστικτα και η εκδίκηση δεν διόρθωσε ποτέ τίποτα.