ε είναι λίγο αστείο όμως να κόβει το τσιγάρο όταν το ΕΣΥ έχει μείνει χωρίς γιατρούς και τομογράφους, σμπρώχνοντάς μας στα ιδιωτικά. να το έκανε παλιά που κάτι έσκαγε για την υγεία, να πω ναπαναγα...
Εντάξει, με την ίδια λογική, αφού μας έχουν γαμήσει στην αντιδημοκρατικότητα, ας κόψουν και τις εκλογές, ας απαγορεύσουν και την κυκλοφορία μετά τις 6 για να μην κοροϊδευόμαστε.
Γιατί δε με θες κυρά μου; Επειδή είμαι ψαράς;
ρε στην πούτσα μου η απαγόρευση, για την υποκρισία λέω. ούτε για τη δημόσια υγεία νοιάζονται, ούτε βάζουν λεφτά που πάνε χαμένα. εργατοώρες ίσως...
Δε παραλληλίζω το κάπνισμα, παραλληλίζω την γκρίνια/απαίτηση για παρέμβαση λόγω ενόχλησης με άλλες περιπτώσεις όπου είναι προφανές ότι η ενόχληση δεν επαρκεί για την παρέμβαση προστασίας από το κράτος.
Δε δικαιολογείται, σε μία κοινωνία η οποία υποτίθεται ότι προσδοκά να είναι ελεύθερη, καμία νομοθετική παρέμβαση για την απαγόρευση μίας πράξης χωρίς να πληρούνται τουλάχιστον οι εξής δύο όροι:
α) η πράξη προκαλεί άμεση ζημία σε έννομο δικαίωμα τρίτου.
β) οι τρίτοι δεν έχουν καμία λογικώς έννομη και αναμενόμενη δυνατότητα να προστατευθούν από την πρόκληση ζημίας.
Οπότε, το μόνο λογικό κριτήριο στην όλη συζήτηση είναι αφ' ενός κατά πόσο το παθητικό κάπνισμα προκαλεί ζημιά τέτοια ώστε να δικαιολογείται η κρατική παρέμβαση, αφ' ετέρου ότι οι μη καπνιστές δεν έχουν τρόπο να προστατευθούν από την έκθεση στον καπνό (π.χ. το τελευταίο αφορά εργαζόμενους σε καταστήματα όπου οι πελάτες επιτρέπεται να καπνίζουν).
No trees were killed to send this message, but a large number of electrons were terribly inconvenienced.
wtf, το "έννομο δικαίωμα" καθορίζεται από τους νόμους, όπως πχ είναι έννομο δικαίωμά μου το να μην ενοχλούμαι κατά τη διάρκεια της νύχτας ως συνέπεια του νόμου περί κοινής ησυχίας, έτσι γίνεται και έννομο δικαίωμά μου να μην εισπνέω καπνό όταν βρίσκομαι σε κλειστούς δημόσιους χώρους με την εφαρμογή του νέου νόμου.
Ορίστε τι κάνει το τσιγάρο στον άνθρωπο, ένα πράγμα είχε ο ντέγκιαλ, την ορθολογική σκέψη, και τη χάνει κι αυτή.
Γιατί δε με θες κυρά μου; Επειδή είμαι ψαράς;
Έχω να καπνίσω εδώ και μια βδομάδα, οπότε ίσως αυτό να φταίει αν χάνω την ορθολογική μου σκέψη, αλλά η πρόταση σου είναι αντιφατική. Λες ότι το έννομο δικαίωμα καθορίζεται από τους νόμους (προφανές) και μετά ότι το να μην εισπνέεις καπνό είναι έννομο δικαίωμα, παρότι δεν ορίζεται από κανέναν προηγούμενο νόμο ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις για βάση σε έναν νέο κανονισμό.
Υπάρχει το γενικότερο έννομο δικαίωμα στην προστασία της υγείας, όμως, γι' αυτό διαρκώς αναφέρω ότι υπάρχει λογική βάση συζήτησης, στην βλάβη που προκαλεί το παθητικό κάπνισμα.
Η ενόχληση σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος να παρεμβαίνει το κράτος. Διαφορετικώς, καιρός είναι να απαγορεύσουμε σε παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών να πηγαίνουν σε εστιατόρια, γιατί δεν έχω καμία όρεξη να τα ακούω να ουρλιάζουν όσο τρώω.
No trees were killed to send this message, but a large number of electrons were terribly inconvenienced.
1) Αυτό είναι τελείως αυθαίρετο, αν προϋπόθεση για να υπάρξει ένας νέος νόμος ήταν το να υπάρχει ήδη παρόμοιος νόμος τότε δε θα είχαμε κανένα νόμο. Όλα κάποτε ξεκίνησαν να υπάγονται σε κανόνες.
2) Επίσης λάθος, γιατί έτσι αφαιρείς από έναν άλλο πολίτη (κι ας είναι κάτω από 8) το δικαίωμα να βρίσκεται σε δημόσιο χώρο. Ατυχές παράδειγμα. Το να απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιο χώρο συγκρίνεται περισσότερο πχ με το κατούρημα (ενοχλητική μυρωδιά, πιθανές -όχι σίγουρες- επιπτώσεις στην υγεία), που επίσης χαίρομαι που απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους.
Γιατί δε με θες κυρά μου; Επειδή είμαι ψαράς;
Αντιθέτως, αυθαιρεσία είναι να νομοθετείς χωρίς βάση, κριτήρια και περιορισμούς.
Δε χρειάζεται παρόμοιος νόμος, χρειάζεται κάποια βάση που να ρυθμίζει ότι είναι εύλογη η δημιουργία ενός νέου κανόνα. Π.χ. η απαγόρευση του καπνίσματος θα μπορούσε να έχει εύλογη βάση την δημόσια υγεία και την θεσμοθετημένη υποχρέωση του κράτους να προστατεύει την υγεία του ατόμου από πράξεις τρίτων.
Η ενοχλητική μυρωδιά ή το θέαμα δεν θα έπρεπε να είναι σοβαρός λόγος, γιατί δεν προκαλεί ζημία. Δε βλάπτει τη σωματική ή ψυχική μου ακεραιότητα, ούτε προκαλεί ζημία σε ιδιοκτησία μου (αν προκαλεί αλλάζει το πράγμα).
Η επίπτωση στην υγεία είναι το μόνο εύλογο κριτήριο που αναφέρεις.
Υ.Γ. Να τονίσω επίσης ότι αναφέρομαι στο τι θα έπρεπε να ισχύει. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές φορές, κακήν κακώς, νομοθετούμε πάνω σε καθωσπρεπισμούς ή αυθαίρετους ηθικούς κανόνες, όπως οι νόμοι περί ασέμνου.
No trees were killed to send this message, but a large number of electrons were terribly inconvenienced.
Εντάξει ρε παιδί μου, αν πας να νομοθετήσεις με στυγνή λογική θα κάνεις και όλες τις ώρες ώρες κοινής ησυχίας, γιατί δεν υπάρχει κάποιος αντικειμενικός κανόνας που να λέει ότι οι άνθρωποι το βράδυ πρέπει να κοιμούνται, μπορεί κάποιοι να θέλουν να κοιμούνται τη μέρα ή και να αναγκάζονται από τη δουλειά τους. Ή δε θα κάνεις καμία ώρα κοινής ησυχίας, δεν ξέρω τι ακριβώς επιπτώσεις έχουν στην υγεία οι διαταραχές του ύπνου και άλλωστε υπάρχουν και οι ωτασπίδες (αντίστοιχη λύση με το "μην πας στα μαγαζιά αν σε ενοχλεί το τσιγάρο"). Επίσης θα έπρεπε να απαγορεύσουμε τα αυτοκίνητα που συμβάλλουν στο νέφος που επιβαρύνει την υγεία των πολιτών. Γενικά, αν πας να το πιάσεις έτσι αποστειρωμένα το έχεις χάσει το μπαλάκι.
Γιατί δε με θες κυρά μου; Επειδή είμαι ψαράς;
Βασικά, πέρα από τη βλακεία που διακατέχει εσένα και τον χρήστη βικότνικ στο θέμα (μήπως να καπνίζατε λίγο, κάνει καλό στη συγκέντρωση!) η ΣΤΥΓΝΗ -και ΚΟΙΝΗ επίσης- ΛΟΓΙΚΗ λέει ότι αν είναι να θεσπίσουμε μια σάχλα όπως πχ οι ώρες κοινής ησυχίας θα το κάνουμε λαμβάνωντας υπόψιν το πότε ξεκουράζεται η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ των ανθρώπων στον κόσμο αυτό. Πράγμα το οποίο εξαρτάται με τη σειρά του από άλλους χαωτικούς και φοβερούς παράγοντες όπως το πότε ξημερώνει και το πότε νυχτώνει, τι σημαίνει νύχτα και ημέρα, πότε είναι λογικό να υπάρχει διάλειμμα εν τω μέσω της μέρας (=μεσημέρι!!!) και τέτοια ανήκουστα. Θα παρατηρήσουμε λοιπόν ότι με βάση τον εργαζόμενο τον κόσμο και όχι το πότε κοιμάται ο χρήστης φαιερμπερντ που ποστάρει στο ερ οι ώρες κοινής ησυχίας είναι πολύ λογικώς ορισμένες να είναι αυτές που είναι.
Με αντίστοιχη ΛΟΓΙΚΗ λοιπόν, σε χώρους όπου δεν διενεργείται κάποια πολύ σημαντική λειτουργία, όπως περίθαλψη ασθενών, εγκύων κλπ, δεν είναι δημόσιες υπηρεσίες που φιλοξενούν εκατοντάδες άτομα την ημέρα σε κλειστό χώρο, δεν είναι βενζινάδικα, προστατευόμενοι υδροβιότοποι, παιδικοί σταθμοί ή ιδιωτικοί χώροι τύπου σταρμπακς όπου ο ιδιώτης αποφασίζει ότι το κάπνισμα διώκεται: το κάπνισμα είναι ΑΧΡΗΣΤΟ να απαγορεύεται. Αντίθετα, σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι -όπως για παράδειγμα η πλατεία συντάγματος- και ιδιωτικοί κλειστοί χώροι, όπως για παράδειγμα το bnb χαλκίδας όπου η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ των ανθρώπων/πελατών είναι καπνιστές τότε μπορούν να εξακολουθήσουν να είναι χώροι καπνιστών (με όλες τις προδιαγραφές που αυτό απαιτεί) και κάθε μεμονωμένη ΘΕΙΤΣΑ τύπου βικοτνικ μπορεί να πάρει ΤΟ ΜΠΟΥΛΕΛΕ.
Ummmm.... και από πότε ή σε ποια ιστορική περίπτωση η νομοθεσία υπηρετεί τους νόμους της κοινής λογικής και όχι τα εκάστοτε συμφέροντα ή κόμπλεξ; Γιατί αν μιλάμε για εξορθολογισμό της νομοθεσίας περί χρήσης ουσιών με βάση τις επιπτώσεις στην υγεία και τα αποτελέσματα στην κοινωνική συμπεριφορά, θα έπρεπε το αλκοόλ να είναι παράνομο και η κάνναβη νόμιμη. Υποτίθεται ότι ο καπιταλισμός το κάνει αυτό, αλλά όσο το'χετε δει εσείς το'χει δει και ο Alan Greenspan ξερωγώ.
Το κάπνισμα κοστίζει στις οικονομίες των κρατών σε ασφαλιστικές υπηρεσίες περισσότερο από τα έσοδα που έχει από τις καπνοβιομηχανίες γι' αυτό και καταπολεμάται με κάθε μέσο. Βέβαια ο πόλεμος είναι ενάντια στον καταναλωτή και όχι στη βιομηχανία, αν ήτανε ορθολογικά σωστό και θέλανε να απαγορέψουμε το κάπνισμα με το βέλτιστο τρόπο θα έκαναν την διαδικασία παραγωγής ασύμφορη και θα τέλειωνε το πανηγύρι όλο.
Well, there's egg and bacon; egg sausage and bacon; egg and spam; egg bacon and spam; egg bacon sausage and spam; spam bacon sausage and spam; spam egg spam spam bacon and spam; spam sausage spam spam bacon spam tomato and spam;
47 σελίδες για το κάπνισμα
STOP THE MADNESS!
Rock or Nothing
Πράγματι, ο καιρός ήτο θαυμάσιος. Ένας καιρός ηδονικός και, όπως λέγουν, θείος. Ο ήλιος έλαμπε καταυγάζων και θερμαίνων τα πάντα – τον ουρανόν, την θάλασσαν, το υπερωκεάνειον, τους επιβάτας. Όλοι σχεδόν ήσαν χαρούμενοι.