Ως απουσία σεξουαλικής έλξης την αντιλαμβάνομαι, η οποία δεν είναι αποτελεί απαραίτητα παθολογική κατάσταση.
Printable View
Ως απουσία σεξουαλικής έλξης την αντιλαμβάνομαι, η οποία δεν είναι αποτελεί απαραίτητα παθολογική κατάσταση.
egw tin apousia seksoualikis elksis tin antilamvanomai sa simptwma. mporei auto to simptwma kathauto na min exei pathologiko xaraktira, diladi na min ipoferei kapoios ap auto sigkekrimena, alla de mporw na fantastw auto to simptwma eksw apo mia varia psixiki diataraxi, pou auti einai telika pou exei ton pathologiko xaraktira, afou einai megali i pithanotita kapoio ap ta simptwmata autis tis diataraxis na kanei to atomo na ipoferei (na pathei kapoia stigmi kathathlipsi as poume)
de nomizw oti einai tixaio oti i noumero ena katigoria anthrwpwn pou den niwthoun tin anagki na kanoun seks einai oi sxizofreneis
pros theou de lew oti oi feromenoi aseksoualikoi einai sxizofreneis, apla anaferw to paradeigma gia na stiriksw ti thesi mou oti o aseksoualikos de ginetai na einai "kata t alla ok"
Γιατί όμως; Εκεί που εσύ βλέπεις το φυσιολογικό, εγώ βλέπω απλώς το συνηθέστερο (και ίσως αυτό που αντιπροσωπεύει εμένα).
Πώς θα ονομάζες την απουσία σεξουαλικής έλξης; Δέχεσαι έστω ότι μπορεί να υπάρχει επαφή (και διέγερση) χωρίς απαραίτητα να υπάρχει έλξη;
Εγώ ωστόσο δεν είπα αυτό. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που λειτουργεί η σεξουαλική διέγερση. Τα άλλα που γράφεις είναι αξιακές κρίσεις και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να αντιληφθείς τα πράγματα έξω από τη δική σου εμπειρία. Ναι, εγώ δεν θα απολαύσω το σεξ στην ολότητά του κι εσύ που θεωρητικά έχεις τη δυνατότητα να το απολαύσεις στην ολότητά του, το πιθανότερο είναι ότι μια ζωή θα βασανίζεσαι γιατί ποτέ δεν θα έχεις αυτό που θέλεις. Τουλάχιστον αυτό ισχύει για την πλειονότητα. Αν υποθέσουμε πως πίσω από το "σεξ στην ολότητά του" κρύβεται η ευχαρίστηση και πίσω από την ευχαρίστηση κάποιο είδος ευτυχίας, τότε πάλι δεν έχει μεγάλη διαφορά γιατί η ευτυχία σε μεγάλο βαθμό κατασκευάζεται. http://www.youtube.com/watch?v=4q1dgn_C0AU
Ο τυφλός ποτέ δεν θα έχει την ευχαρίστηση του βιώματος των χρωμάτων που έχω εγώ, αλλά κι εγώ δεν θα έχω ποτέ την ευχαρίστηση να βιώσω τις υπόλοιπες αισθήσεις με τον τρόπο που τις βιώνει αυτός. Το αυτό ισχύει και στον σεξουαλικό τομέα, μόνο που υπάρχει προσπάθεια άρνησης ότι αυτά τα πράγματα είναι δυναμικά κι ο καθένας τα αξιολογεί με βάσει τα δικά του υποκειμενικά και αυθαίρετα κριτήρια που τον κάνουν να νιώθει καλύτερα. Το βίντεο που έβαλα εξηγεί πώς δουλεύει το πράγμα.
Η σεξουαλικότητα δεν είναι πρόσωπο για να τις αξίζει να τη ζήσουμε κάπως συγκεκριμένα, ισχύει ό,τι είπα παραπάνω. Εξ ορισμού, τι είναι παθολογικό;
Αν θες να τα στηρίξεις κάπου όλα αυτά, οκ, αλλά εμένα δεν μου φαίνονται καθόλου έτσι. Ποιο πιθανό θεωρώ να εμφανίσει κατάθλιψη ένας μη-ετεροφυλόφιλος λόγω της αντιμετώπισής του από την κοινωνία παρά γιατί ο προσανατολισμός του είναι άμεσα συνδεδεμένος με κάποια βαριά ψυχική ασθένεια!
sfinotouvlaki gia tin pathologia sou apantisa parapanw
o tiflos den einai fisiologikos giati ta matia pou exei gia na vlepei den douleuoun
o aseksoualikos (de thelw na to xontrinw pali me ti fisiologikotita alla de mporw na to apofigw) den einai fisiologikos giati tin epithimia pou exei gia na kanei seks den tin antilamvanetai, de leitourgei i epithimia tou as poume
tin epithimia gia seks tin pairnw san emfiti, opws i ikanotita na vlepeis me ta matia sou, ara fisiologiki
Περισσότερο από την άλλη μεριά γέρνω, αλλά υποθέτω κι αυτό μεμπτό είναι! Τι άλλο πιστεύεις ότι είμαι;
εντιτ: πιτσαδώρε, οκ. για την τυφλότητα μπορώ να πω ότι το καταλαβαίνω (αν και θεωρώ ότι τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η ορολογία παραμένουν, ωστόσο σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με το σεξ), το άλλο απλώς δεν το αντιλαμβάνομαι.
k telospantwn to vlepw to point sou oti ola einai sxetika klp, to dexomai, alla ena eidos koinis apodoxis tha prepei na iparxei gia na sinnenoountai oi anthrwpoi de mporoume na to apofigoume. autes oi koines apodoxes peri fisiologikotitas exoun k vlaveres sinepeies opws stin palioteri xrisi tou orou diastrofi gia tous gkeh, alla einai aparaitites gia tin epikoinwnia nomizw. eksallou oi idees tis koinwnias allazoun diarkws opote ti sizitame. kourastika
κύριοι, μη προσπαθείτε να δώσετε εξήγηση με ψυχιατρικούς όρους.η ψυχιατρική-η ψυχανάλυση- είναι η μεγαλύτερη απάτη που κατασκεύασε ο άνθρωπος(το σύστημα εξουσίας στην ουσία), που κορυφώθηκε στον φρόυντ και τα κατασκευασμένα του κλινικά περιστατικά, για να ελέγξει τις μάζες
όταν διαχωρίσεις καταστάσεις, τις κατατάξεις, και τις μοιράσεις σε ανθρώπους ως εκ γενετής χαρακτηριστικά ή ακόμα και ως επίκτητα αποκλείοντας κάποια άλλα, είναι λογικό ο άνθρωπος-απ τη φύση του φτιαγμένος ν ανήκει κάπου- να ορμήσει προς μια απ αυτές.σκεφτείτε ότι ο όρος ομοφυλοφιλία δεν υπήρχε στην αρχαία ελλάδα, σε μια εποχή που οι σεξουαλικές πρακτικές ήταν περισσότερο ελευθεριάζουσες απ' τις σημερινές.όταν ονομάζεις τα πράγματα με κάποιο τρόπο, αυτός ο τρόπος τα συνεχίζει από κει και πέρα, γιατί η γλώσσα είναι ο τρόπος που σκέφτεσαι κι ο τρόπος που πράττεις.
θέλω να πω τελικά ότι αν η κοινωνία (στην ουσία η άρχουσα τάξη) θέλει να δημιουργήσει τέρατα ή ανωμαλίες (ή ξεχωριστές ομάδες πληθυσμών για να τις εκμεταλλευτεί με τον τρόπο που την συμφέρει), μπορεί να το κάνει εύκολα, ονοματίζοντας κάποιες πρακτικές ή τάσεις με όρους ψυχιατρικούς, βάζοντας ταμπέλες σε ανθρώπους και καθιστώντας τις ταμπέλες αυτές κύρια χαρακτηριστικά τους,δίνοντας κι από πάνω μπούσουλα συμπεριφοράς
ο άνθρωπος τα περιέχει όλα.όλες τις τάσεις.ανάλογα τις συνθήκες μπορεί κάποια να επικρατήσει.μια υγιή κοινωνία, αυτόνομη, φτιάχνει τις συνθήκες που ευνοούν τις τάσεις που θα της επιτρέψουν να πετύχει αυτό που διάλεξε να είναι.
μακριά από ψυχίατρους, αυτό έιναι το τελικό συμπέρασμα.δεν βοηθάνε πουθενά και λένε όλο ανοησίες που βαραίνουν τα μυαλά των ανθρώπων.χίλες φορές παπάδες παρά ψυχίατροι :D
Ρε φίλε, άλλο πράγμα η Ψυχιατρική άλλο η Ψυχολογία/Ψυχανάλυση. Άκου εκεί η Ψυχιατρική η μεγαλύτερη απάτη! Η Ψυχολογία/Ψυχανάλυση σαφώς αλλά όχι η Ψυχιατρική!
http://i133.photobucket.com/albums/q...ps78aa064d.jpg
Όσο για τον αν υπήρχε ο όρος ομοφυλοφιλία στην αρχαιότητα δεν γνωρίζω, η λέξη ΚΙΝΑΙΔΟΣ όμως υπήρχε.
ρε φίλε, έχεις πάει ποτέ σε ψυχίατρο;ψυχανάλυση σου κάνει.δεν υπάρχει ψυχογράφος(όργανο εννοω) που θα σε περάσει ακτίνες και θα βρει το "πρόβλημα" σου.σε ρωτάει...συζητάτε...και στο τέλος σου δίνει μια σακούλα φάρμακα, επειδή ο φρόυντ είχε πει ότι όταν ξίνεις τη μύτη σου είναι επειδή ο πούτσος σου γέρνει προς τ αριστερά.η κλινική ψυχιατρική είναι η μεγαλύτερη βαναυσότητα που χει εφαρμοστεί ποτέ.καλύτερα εξορκισμοί.
η λέξη κίναιδος ή αρσενοκοίτης ήταν γι αυτόν που 'πεφτε με τα μούτρα στη συγκεκριμένη πράξη.οι αρχαίοι έλληνες χαρακτήριζαν αρνητικά όσους ξεπερνούσαν το μέτρο.
Απο μωρό παιδί μπαινοβγαίνω σε ψυχιατρικές κλινικές, ο πατέρας μου είναι Ψυχίατρος βλέπεις. Αν εσύ συνεχίζεις να θεωρείς την Ψυχιατρική απάτη και όχι ιατρική, που σημαίνει πως κάνεις αυτό που δείχνει η φώτο του ποστ μου, τότε δε χρειάζεται να το συζητώ άλλο.
Όσο για το κίναιδος.....Ο κίναιδος είναι ο παθητικός ομοφυλόφιλος.
μπαινοβγαίνεις για θεραπεία ή μπαινοβγαίνεις επειδή είναι η δουλειά του πατέρα σου;
ιατρική απάτη είναι.τα παπαδίστικα των αιώνων επιστημονοποιήθηκαν (δεν γινόταν αλλιώς) μέσα απ' τις ψυχαναλυτικές θεωρίες του φρόυντ (κατά κύριο λόγο) κι έγιναν κλινικές πρακτικές για να ελέγχουν τις μάζες και να διώκουν το μη αποδεκτό. κλινικές όπου δένουν, φιμώνουν, αφήνουν νηστικούς και τελικά κακοποιούν ανθρώπους με ροπή προς το διαφορετικό.(πραγματικά είναι αυτά.συμβαίνουν το 2013 σε ψυχιατρικές κλινικές).κι ας αφήσουμε τα βαριά περιστατικά που χρειάζονται κλινική θεραπεία.ας πάμε στα χιλιάδες καθημερινά περιστατικά όπου άνθρωποι με αγχωτικές διαταραχές και καταθλίψεις πηγαίνουν σε ψυχιάτρους.τι γίνεται εκεί πέρα;πάνω σε ποια θεωρία γίνεται η ψυχοθεραπεία;με ποια πρακτική;θα σε πω εγώ.με φούμαρα κι ανοησίες.
πως εξετάζει ο πατέρας σου τους ψυχικά ασθενείς;
Δε μπαίνω καν στον κόπο.
Art, δεν θες να μπεις τουλάχιστον στον κόπο να γράψεις επιγραμματικά τι καλό έχει η ψυχιατρική (σε αντίθεση μάλιστα με την ψυχολογία!); Ή τη γνώμη σου για την κριτική που άσκησαν για παράδειγμα οι popper, deleuze, foucault κ.α. όσον αφορά την επιστημονικότητα της ψυχιατρικής, τις πρακτικές της και τις πολιτικές προεκτάσεις που είχε μέχρι σήμερα;
άκου για να μαθαίνεις λοιπόν.η λέξη "ψυχή" δεν σημαίνει τίποτα.είναι μια φλου έννοια.στην πραγματικότητα μιλάμε για εγκεφαλικές λειτουργίες και χιλιάδες ουσίες που εκκρίνονται στον εγκέφαλο και μέσω των νευρών, κουμαντάρουν αυτό που λέγεται άνθρωπος.διαφορετικά θα κάναμε ψυχανάλυση και στις γάτες και στα ποντίκια.χρειάζεται μία ελάχιστη μάζα εγκεφάλου για να υπάρξει αυτό που λέγεται ψυχή.ως έννοια δηλαδή, εξαρχής, η ψυχιατρική είναι μια απάτη, καθώς δεν υπάρχει καμιά ψυχή για να γιατρευτεί.ας μένανε στον όρο νευρολογία.ο εγκέφαλος λοιπόν λειτουργεί εξαιτίας ερεθισμάτων.επειδή λοιπόν ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στα διάφορα ερεθίσματα, υπάρχουν διαφορετικές συμπεριφορές.το άγχος(που είναι η αιτία του μεγαλύτερου ποσοστού των ψυχικών νοσημάτων) είναι η καταπίεση του ανθρώπου απ το σύστημα, την οικογένεια, την γκόμενα, τους φίλους.καταπίεση που συμβαίνει λόγω διαφορετικών συμπεριφορών.πρέπει όλοι να φερμάρονται σε κάποια στάνταρ(εκτός κι αν είσαι ο πικάσο και δεν έχεις ανάγκη κανέναν).και πως το γιατρεύει αυτό η μεγάλη επιστήμη της ψυχιατρικής;είτε ωθώντας το άτομο να πράξει σύμφωνα με τους κανόνες του συστήματος, είτε δίνοντας του φάρμακα που καταστέλλουν τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.έλα όμως που αυτό ο άνθρωπος το ήξερε 3000 χρόνια πριν την μεγάλη επιστήμη.όταν ένιωθε πιεσμένος ή στεναχωρημένος, έπινε αλκοόλ, το οποίο είναι καταστολέας του κνσ και προσπαθούσε στις ώρες της νηφαλιότητας να βρει διεξόδους που θα τον έκαναν να αλλάξει τη ζωή του.αυτό λοιπόν , έγινε δόγμα.έγινε η μεγάλη επιστήμη της ψυχιατρικής και οι βενζοδιαζεπίνες γίνανε το αλκοόλ με συνταγή.κάτσε ναρκωμένος για να μην αντιδράς.και τις ώρες της ψυχανάλυσης άκου τις μπούρδες του ψυχιάτρου σχετικά με το πως θα μπορούσες να κινηθείς για να μη νιώθεις άγχος, την πίεση δηλαδή του συστήματος.πως;πείθοντας σε ότι το άγχος σου προέρχεται από ανοησίες του τύπου (δεν σε βύζαινε πολύ η μάνα σου μικρό-κάτι βαθύτερες κουταμάρες που δεν μπορείς να τις αλλάξεις) κι όλα θ αλλάξουν τώρα που το ξέρεις, αρκεί να μην κάνεις του κεφαλιού σου.
μην απαξιείς τις εμπειρίες.είναι η μόνη αλήθεια που χει ο κόσμος.
Δύο μικρές παρατηρήσεις ψιλοάσχετες με την τροπή της κουβέντας αλλά έπρεπε να τις αναφέρω:
Αυτό είναι καθαρή εικασία. Μπορεί να ισχύει, αλλά δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα όπως τι είναι συνείδηση. Άρα η μηχανιστική εξήγηση δεν έχει αποδειχθεί.Quote:
άκου για να μαθαίνεις λοιπόν.η λέξη "ψυχή" δεν σημαίνει τίποτα.είναι μια φλου έννοια.στην πραγματικότητα μιλάμε για εγκεφαλικές λειτουργίες και χιλιάδες ουσίες που εκκρίνονται στον εγκέφαλο και μέσω των νευρών, κουμαντάρουν αυτό που λέγεται άνθρωπος
Εμπειριστής είσαι ρε λάντυ; Αρα γιατί δεν μου απαντούσες χθες για την ηθική υπόσταση του ζητήματος και μου έφερνες ταξικά σχήματα και αναλύσεις μαρξικού τύπου;Quote:
μην απαξιείς τις εμπειρίες.είναι η μόνη αλήθεια που χει ο κόσμος.
Κακως, γιατι ηταν αισχρο ποστ και επρεπε να μεινει. Με εκραζες ουσιαστικα επειδη δεν αντιμετωπιζω το θεμα της συζητησης με τον ιδιο τροπο με σενα, ουσιαστικα απαξιωνοντας οτιδηποτε γραφω επειδη δεν εχω τρια διδακτορικα στην κοινωνιολογια και καμποσες εργατοωρες μελετης φιλοσοφιας και ηθικης του 17ου αιωνα στο βιογραφικο μου. Το διαβασα αλλα ημουν για υπνο, οποτε σκεφτηκα πως θα σου απαντουσα κατι σημερα, αλλα τι να απαντησω σε κατι τετοιο? Υπαρχουν πολλες οπτικες σε αυτον τον κοσμο για το οτιδηποτε, και καθε μερα μαθαινουμε και αντιμετωπιζουμε καινουριες οσο μιλαμε με αλλο κοσμο, το βρισκω πολυ περιοριστικο να εχεις μονο μια οπτικη για το καθε θεμα. Αλλα ενταξει, δεν πειραζει, το σφηνοτουβλακι προσπαθει να μου μαθει πως οριζεται η ελληνικη λεξη διαστροφη, γραφοντας μου μια παραγραφο για την αγγλικη λεξη perversion, και λεγοντας μου ποσο αρνητικη χροια εχει. Σε λιγο θα μου πει πως την λεξη διαστροφη την καθιερωσε ο Εμανουελ Cunt. Σε γενικες γραμμες, ο Πιτσαδορος τα ειπε εξαιρετικα. Αλλα τα ειχα γραψει απο το πρωτο μου ποστ, "ΕΡ εισαι", ολα επιτρεπονται, δεν υπαρχει φυσιολογικο και μη φυσιολογικο, και αλλα τετοια.
Τι εννοείς ο πιτσαδόρος τα έγραψε εξαιρετικά; Δεν έχει καμία σχέση αυτό που είπε αυτός με αυτό που είπες εσύ.
Οχι αισχρότερο από εσένα που με ειπες να παω να γαμηθώ βέβαια.
Το πρόβλημα δεν ειναι τα ακαδημαικά κριτηρια με τα οποία θα μπεις στην κουβέντα, ούτε η διαφορετικότητα απόψεων -έλεος ρε πούστη μου, έλεος-, αλλά περισσότερο η απαξιωτική τάση που έδειξες εξαρχής. Ξεκινάς να γράφεις πως (paraphrase) ''εντάξει εδώ στο ER θα μας πείτε πως όλα επιτρέπονται και δεν υπάρχει διαστροφή''. Έγραψες μάλιστα με αρκετά υποτιμητικό τόνο πως δεν θα ήθελες να με δεις να σου λεω σε 20 χρόνια πως γαμιέμαι με άλογο και βλέπω τη γυναίκα μου να του παίρνει πίπες, λες και έχουν όλ' αυτά σχέση με το βασικό ερώτημα που είναι ποιο είναι το πρόβλημα με αυτού του είδους το ταμπού;
Και επειδή είσαι επιστήμονας, μου φαίνεται ακόμα τρομακτικότερη αυτή η προσέγγιση. Η επίκληση περί φυσιολογικού είναι εντελώς επιφανειακή :
Θεωρητικά, τον 13ο αιώνα δεν ήταν φυσιολογικό να είσαι ομοφυλόφιλος, να κάνεις προγαμιαίο σεξ ή γενικά πίπες. Ο μόνος τρόπος να δικαιολογηθεί μια στάση, εφόσον δεν δεχτούμε θρησκευτικές ερμηνείες στο ορθό της συμπεριφοράς μας, είναι να αναρωτηθούμε αν οι πράξεις μας είναι σωστές ή λάθος και αν αυτές οι έννοιες έχουν σημασία. Αν το υπερασπιζόσουν με σχετικιστικούς όρους, θα έλεγα ''ναι, αλλά...'' και θα συνεχιζόταν η κουβέντα. Αλλά δεν έκανες κάτι τέτοιο, τα ξέρεις όλα οπότε δεν χρειάστηκε να προσεγγίσεις το θέμα με ενδιαφέρον ή κριτική διάθεση και να αναρωτηθείς και εσύ ο ίδιος. Έμεινες στο ''ιου''.Quote:
''Normality (also known as normalcy) is the state of being normal. Behaviour can be normal for an individual (intrapersonal normality) when it is consistent with the most common behaviour''
Α δηλαδη δε μπορω πλεον να συμφωνω με καποιον χρηστη αν δε λεμε ακριβως τα ιδια??? Ρε τι μαθαινει κανεις σημερα.
Λεκε, αν πηρες σοβαρα το ποστ μου που σου ειπα να πας να γαμηθεις μαζι με αλλες δυο προσβολες επιπεδου γυμνασιου, αντε λυκειου το πολυ, δεν εχω κατι αλλο να σου πω. Το γραψα κιολας δηλαδη πως ηταν σαρκαστικο το ποστ, οχι τιποτα αλλο. Διαφωνω fundamentally με τον ολο τροπο που προσεγγιζεις το θεμα, οποτε για ποιο ακριβως να αναρωτηθω και να εχω κριτικη σκεψη? Βλεπω την οπτικη σου, την κατανοω πληρως, και διαφωνω μαζι της. Συγγνωμη κιολας. Ολα οσα γραφεις για παραδειγματα και χαριν υπερβολης αποδεικνυουν το οτι δεν καταλαβαινεις καν πως αντιμετωπιζω εγω το θεμα της κανονικοτητας, και δεν εχω το χρονο, ουτε τη διαθεση που εχεις εσυ, να κανω ακαδημαικη κουβεντα σε βαθος στο οφ τοπικ θρεντ του ηαρ. Αν ημασταν καπου εξω θα το συζητουσαμε παραπανω. Παλι μου λες για κοινωνικα και θρησκευτικα και ηθικολογικα, λες και εδειξα εγω σε οποιοδηποτε σημειο της κουβεντας (ή οποιασδηποτε αλλης κουβεντας εβερ) οτι δινω καποια βαση στο τι πιστευει η κοινωνια και η θρησκεια για θεματα σεξ και θεματα κανονικοτητας. Ε βαριεμαι.
Η αλήθεια είναι πως δεν έχεις κάτσει να εξηγήσεις σοβαρά τι εννοείς, φαίνεται να έχουν τις ίδιες διαφωνίες και άλλοι μαζί σου.
Αλλά ρε φίλε γιατί κάθεσαι και δυναμιτίζεις την κουβέντα αφού βλέπεις ότι ο άλλος (εγώ) έχει όρεξη να το αναπτύξει σοβαρά το θέμα; 12 είσαι;
και τι σχέση έχει η ψυχή με τη συνείδηση;σου είπα ότι για να παραχθεί αυτό που λέμε ανθρώπινη ψυχή και οι λειτουργίες της χρειάζεται μια ελάχιστη μάζα εγκεφάλου.δεν είναι ίδια η ψυχή της γάτας με του ανθρώπου.κι αυτό επειδή δεν είναι ίδιος ο εγκέφαλος.μόνο εγκέφαλος υπάρχει.το λέει κι ο εμπεδοκλής κι ο δημόκριτος και το δέχεται ο αριστοτέλης στο περι ψυχής.
η συνείδηση είναι εκ γενετής παραίσθηση.να, ο σαντράρ το χει λύσει το ζήτημα..:-D
μηχανιστική εξήγηση της έννοιας ψυχής(αυτή που η ψυχιατρική λέει ως τέτοια) έχει αποδειχθεί
εμπειριστής είμαι στα των ψυχιάτρων.κι έχω δει κι ωραίες καταστάσεις σε κλινικές.πιστεύω ότι οι φυλακές οι κανονικές είναι πιο ανθρώπινες.
τι εννοείς παραίσθηση η συνείδηση; θεωρείς δλδ ότι η πέτρα, η αμοιβάδα, το χταπόδι και ο άνθρωπος έχουν τις ίδιες ικανότητες συλλογής ερεθισμάτων και επιλογής τρόπου αντίδρασης σ' αυτά;
θεωρείς δλδ ότι η πέτρα μπορεί να κρίνει αν είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει άμμος και πράττει ανάλογα, ή ότι ο άνθρωπος ΝΟΜΙΖΕΙ ότι επιλέγει και έχει τον έλεγχο των πράξεών του αλλά στην πραγματικότητα δεν τον έχει;
το δεύτερο.ο σαντράρ το λέει, όχι εγώ.γι αυτόν προφανώς είχε λυθεί το θέμα της συνειδήσεως.το ανέφερα επειδή ο λεκές είπε πως δεν έχει απαντηθεί το ζήτημα.το πρόβλημα είναι ότι ζητάτε μόνο επιστημονικές απαντήσεις.η αλήθεια δεν προσεγγίζεται μόνο με τη λογική.η λογική είναι μάλλον ένα εργαλείο διαχείρησης παρά αποκάλυψης
χεστήκαμε ποιος το λέει, δεμπα να το λέει και ο Ισαάκ Νεύτων, άμα είναι παπαριά είναι παπαριά
για την περί συνειδήσεως μπούρδα:
όλα ανάγονται στο πρόβλημα του 3ου ανθρώπου. το οποίο δε λύνεται ποτέ. εγώ δεν πιστεύω ότι η συνείδησή μας μας δίνει μία πιστή εικόνα του κόσμου ή του εαυτού ή ότι έχει κάποια έννοια αντικειμενικής ύπαρξης καθεαυτής, ή ότι αυτομάτως συνείδηση σημαίνει ελεύθερη βούληση και ευθύνη των πράξεων. Είναι μία έννοια που συγκεντρώνει πολλές βιολογικές λειτουργίες, οι οποίες αν φτάσουν πάνω από κάποιο κατώφλι πολυπλοκότητας μπορούν να τη δημιουργήσουν ως αναδυόμενη ιδιότητα, με διαφορετικά επίπεδα και διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας από ζώο σε ζώο κι από είδος σε είδος. Το αν η συνείδησή μου με κάνει να νομίζω ότι επιλέγω ανάμεσα σε δύο ενδεχόμενα ή αν με κάνει να δικαιολογώ την επιλογή που έχω ήδη κάνει έχει πάρα πολύ μικρή σημασία, γιατί απ' όσο ξέρουμε μέχρι τώρα τουλάχιστον, ένα ποδήλατο πιχί δεν έχει καν αυτήν την πολυτέλεια, όσο πετάλι του κάνεις πετάλι αυτό θα πάει θέλει δε θέλει. εγώ την πολυτέλεια του να χωρίζω αιτίες και αποτελέσματα και τον εαυτό μου από το περιβάλλον την έχω, άσχετα αν είναι a priori ή a posteriori.
για την περί λογικής μπούρδα
και για πες μας δηλαδή, ποιος είναι αυτός που σου απέδειξε ότι η λογική δεν είναι το απόλυτο μέσο για την ανακάλυψη των πάντων; μήπως.... η ίδια η λογική που θέτει όρια στον εαυτό της;
το νοητικό πείραμα με την τσαγέρα στο διάστημα του ράσελ θα μας βοηθήσει
η λογική δεν μπορεί να αποδείξει αν η τσαγέρα υπάρχει ή όχι
εσένα η τσαγέρα μπορεί να σε εμπνέει να είναι το νόημα της ζωής σου, η αλήθεια των πάντων σου ρε παιδί μου. ψάχνοντας την τσαγέρα σου στο διάστημα μπορεί να σε οδηγήσει να βρεις το νόημα της ζωής (σου), τη χαμένη δεύτερη κάλτσα από το αγαπημένο σου ζευγάρι και το πυθαγόρειο θεώρημα
όταν όμως πας να συνεννοηθείς με κάποιον άνθρωπο και κάπως διαφωνείτε ή κάπως δεν καταλαβαίνει, ή κάπως πρέπει να τον πείσεις, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τσαγέρα.
γιατί εσύ θα λες υπάρχει κι αυτός θα λέει δεν υπάρχει και θα τελματώσει η συζήτηση και γενικά σκατά
ή γιατί θα είναι ένας άλλος που δεν ψάχνει τσαγέρα αλλά ψάχνει καφετιέρα ξερωγώ και τους βάζεις αυτούς δίπλα δίπλα και λέει ο ένας όχι τσαγέρα είναι όχι καφετιέρα είναι και πάλι σκατά.
μπορεί η λογική να είναι ατελής περιγραφή της πραγματικότητας, αλλά λέει τουλάχιστον αυτά που μπορούν να ειπωθούν για τον κόσμο με βεβαιότητα.
πώς να το κάνουμε, σε έναν ευκλείδιο χώρο το τρίγωνο έχει 180 μοίρες πάει και τελείωσε
και τώρα θυμήθηκα και την τρίτη παπαριά, ότι η λογική είναι επαναδιατύπωση και δεν οδηγεί σε αποκάλυψη
τι πάει να πει αποκάλυψη; η θεωρία δλδ του Bohr για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένουν που οδήγησε στην ανακάλυψη των κβαντικών φαινομένων και τη δημιουργία της θεωρίας των κβάντα τι ήταν, δεν ήταν λογική;
δεν ήταν ο θρίαμβος της λογικής πάνω στην ανθρώπινη διαίσθηση για το τι είναι δυνατό στον κόσμο; δεν ήταν το αναπόδραστο συμπέρασμα που έπρεπε να αρνηθείς αυτά που η εμπειρία και η συνείδησή σου σου λέγανε και να το αποδεχτείς αν θέλεις να'σαι συνεπής με την πραγματικότητα;
το πρόβλημα με τη φιλοσοφία τη φιλολογία και αυτά τα γκέη είναι ότι τρώτε τη σκόνη των φυσικών που σας έχουν πατήσει κάτω στην εξήγηση του κόσμου και στο τι είναι αυτό που μπορεί να ειπωθεί για τον κόσμο και τον άνθρωπο εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα
αν θέλει κανείς σοβαρά να φιλοσοφήσει με τέτοια πράγματα και δε σκαμπάζει από φυσική καλύτερα να τα παρατήσει γιατί θα γίνει ρεζίλι
το ότι απέδειξε λογικά κάτι ο μπορ δεν σημαίνει ότι έφτασε λογικά μέχρι εκεί.αλλά μπορεί και να έφτασε.δεν το ξέρουμε.το πως αποκαλύφθηκε η αλήθεια με το πως αυτή η αλήθεια αποδείχτηκε, είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα.πως μπορείς να φτάσεις λογικά στο συμπέρασμα ότι η γη είναι επίπεδη και πως λογικά στο ότι είναι στρογγυλή;παπάρια φτάνεις λογικά είτε στο ένα είτε στο άλλο.φτάνεις μέσω της φαντασίας (το κυριότερο χαρακτηρτιστικό του ανθρώπου) κι ύστερα προσπαθείς λογικά να το αποδείξεις.
τι εννοείς ποιος απέδειξε ότι η λογική δεν είναι η ανακάλυψη των πάντων;η τέχνη το απέδειξε.κι ο αρχαικός κόσμος που προ σωκράτη προσέγγιζε την αλήθεια με την ενόραση κι όχι με τη διαλεκτική.θεωρίες και θεωρίες επιστημονικές έχουν καταρριφθεί και καταρίπτονται καθημερινά, αυτό αποδεικνύει ότι η ικανότητα του ανθρώπου να γνωρίσει και να προσεγγίσει την αλήθεια μέσω της διαλεκτικής, είναι περιορισμένη.ακόμα και στα μαθηματικά κάνουμε λόγω για αξιώματα.πράγματα που δεν έχουν απόδειξη.ακόμα κι η πιο επαναστατική θεωρία , αυτή της σχετικότητας, ονομάστηκε σχετικότητα.η αλήθεια, σου είπε ο αινστάιν , είναι σχετική όταν απλά την παρατηρείς.στην ουσία δεν πρόκειται για αλήθεια αλλά για πραγματικότητα.η μόνη αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος φτιάχνει πραγματικότητες.την αλήθεια, πρέπει και να την νιώσεις.
δεν είπα ότι η λογική είναι επαναδιατύπωση.είπα ότι είναι εργαλείο διαχείρισης περισσότερο και συνεννόησης μεταξύ ανθρώπων.χρειάζεται κοινές παραδοχές.λογικά είναι όλα τα όντα.κι η γάτα σκάβει, χέζει, τα σκεπάζει.το λέει η λογική της κι όχι η φαντασία που δεν διαθέτει.
τώρα όσον αφορά την φράση του σαντράρ, πως είναι παπαριά όταν παρακάτω την δικαιώνεις;το παράδειγμα με το ποδήλατο είναι αστείο.γιατί δε μιλάς για τη συνειδηση μιας γάτας;κι από ποιες καταστάσεις ξεφεύγει ή σε ποιες καταστάσεις πηγαίνει ο άνθρωπος εφαρμόζοντας ότι η συνείδηση του του επιβάλλει;στις ίδιες ακριβώς.αφού το τι θα πρεπε να κάνει ο κάθε άνθρωπος είναι συνδεδεμένο με τη γνώση του εαυτού του, πράγμα εντελώς αδύνατο.ποιον εαυτό σου χωρίζεις τελικά;αυτόν που είσαι;αυτόν που νομίζεις ότι είσαι;ή αυτόν που οι άλλοι βλέπουν σε σένα;δεν έχει καμιά αξία η συνείδηση λοιπόν για τον σαντράρ.
αυτά.
οι φυσικοί έχουν εξηγήσει τα γύρω γύρω.κανένα ανθρώπινο ζήτημα.την ελευθερία της ύπαρξης πχ.θα μας την εξηγήσει ποιος;είναι πολλά τα ζητήματα...δεν είναι μόνο αν ο κύκλος έχει 360 μοίρες και πόσο έιναι το π.και 500 μοίρες να είχε ο κύκλος, ο άνθρωπος θα ένιωθε πάντα ανίκανος να επιλέξει αν θέλει να γεννηθεί κι ανίκανος να αποφασίσει ότι δεν θέλει να πεθάνει και να μην πεθαίνει
εδώ που τα λέμε πάντως ψιλοδιαφωνώ μαζί σου πως χρειάζεσαι 3 πτυχιά κοινωνιολογίας. και ένα φτάνει. επίσης, γενικά και αόριστα, η κατασκευή της κοινωνικής πραγματικότητας δημιουργεί τέτοια αντιθέσεις. Αλλά τα παιδιά το πήγαν πολύ βαθειά και καλύτερα να το συνεχίσουν γιατί εγώ είμαι απλά φελλός που γουστάρω να χαζεύω γκόμενες με σκύλους μόνο.
έχω γράψει και μία απόδειξη για την εικασία του Γκόλντμπαχ, αλλά είναι ζωγραφιά και δε χωράει εδώ στο περιθώριο
-ο Φερμά σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου η τέχνη αποδεικνύει πράγματα
έδιτ, για να απαντήσω στο μόνο κάπως ουσιαστικό του ποστ
εσύ λες ότι επειδή η συνείδηση είναι παραίσθηση, η ψυχιατρική είναι για τον πούτσο
εγώ σου είπα και που είναι παραίσθηση χεστήκαμε, αφού με τη λογική μπορούμε να πάμε και πιο κάτω απ' το συνειδητό και να συνειδητοποιήσουμε τις ασυνείδητες λειτουργίες της βιοχημείας του εγκεφάλου και να κάνουμε κάτι
πες ότι δηλαδή ότι κάποτε αποκαλύπτουμε τον πλήρη ηλεκτρο-χημικό-υπολογιστικό μηχανισμό που οδηγεί πιχί στον αυτισμό ή σε μερικές περιπτώσεις αυτισμού ή κάτι παρόμοιο τελοσπάντων. και πες ρε παιδί μου ότι έχουμε φτιάξει τις μικρομηχανές μας που θα πάνει και θα φέρουν το κατάλληλο φάρμακο ακριβώς εκεί που πρέπει και πουθενά αλλού. δε θα ήταν γαμάτο κάτι τέτοιο;
ε τα βήματα από την τωρινή κατάσταση στη μελλοντική κατάσταση εγώ και όλος ο υπόλοιπος κόσμος θέλουμε να τα λέμε ψυχιατρική, τώρα άμα μου μιλάς για την εφαρμογή της ψυχιατρικής σε ένα κόσμο σαν το δικό μας, ε τι να σου πω, δίκιο έχεις, αλλά μην κατηγορείς τη διαδιασία της ανακάλυψης των πραγμάτων που έχουν να κάνουν με το μυαλό, δεν έχει ευθύνη αυτή. να κατηγορείς τους ψυχιάτρους, τον καπιταλισμό και τον οξαποδώ το καταλαβαίνω, η επιστημονική μέθοδος που εφαρμόζουν (όταν το κάνουν) πώς μπορεί να φταίει;
όχι ρε.δεν συνέδεσα την φράση του σαντράρ με την άποψη μου ότι η ψυχιατρική είναι για τον πούτσο.ίσως το έκανα ασυνείδητα:D
κοίτα να δεις.οι απόψεις του φρόυντ, ήταν απόψεις.σκέψεις δηλαδή στο πως μπορεί να εξηγηθούν διάφορες συμπεριφορές.αλλά επειδή ο κόσμος έχει φάει τον παπά της επιστήμης, κάπως έπρεπε να τις περάσουν στον κόσμο ως αλήθειες.έβγαλε τη θεωρία του πρώτα και για να την στηρίξει κατασκεύασε κάποιες κλινικές περιπτώσεις για να την περάσει ως κάτι επιστημονικά τεκμηριωμένο.(ασχέτως αν τις αναθεώρησε 2 και 3 φορές).ο κόσμος όμως, νομίζει ότι η θεωρία του φρόυντ είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, άρα αλήθεια.έτσι δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός (μια ομάδα-το ψυχαναλιτικό κίνημα- που προμοτάρησε τις θεωρίες του φρόυντ και λειτούργησε σαν γκάνγκστερ εναντίον οποιουδήποτε διαφωνούσε) με το άλλοθι της επιστημονικότητας όπου οι εκάστωτε συμπεριφορές χαρακτηρίστηκαν έτσι ή αλλιώς και κατέληξε στην κλινική ψυχιατρική όπου άνθρωποι βασανίστηκαν και βασανίζονται ακόμα.
η τέχνη σαφώς και αποδεικνύει πράγματα.έλα σε επαφή μαζί της και θα μάθεις.όλοι οι φυσικοί στο τέλος της ζωής τους το γυρνάνε στην τέχνη, απογοητευμένοι απ τον περιορισμό που τους θέτει η λογική:D
και κάτι συμπληρωματικό.γιατί νομίζεις ότι ο μπορ, ο πλανκ, ο τέσλα, ο αινσταιν, ο χαιζενμπεργκ κλπ ήταν μεγαλύτεροι επιστήμονες από σένα;ήξεραν καλύτερα την θεωρία;όχι.είχαν περισσότερα εργαλεία στη διάθεση τους;όχι.θα μου πεις ήταν πιο έξυπνοι, ήταν ευφυείς.ε...η ευφυία έχει να κάνει με το τι μπορούμε να οραματιστούμε και να φανταστούμε κι όχι με το τι μπορούμε να εξηγήσουμε.η λογική είναι ίδιον των μετρίων.η ενόραση των ευφυών.βεντούζα μπακάληδες
αν εσένα ποτέ η τέχνη σου χαρίσει τη βεβαιότητα μιας μαθηματικής απόδειξης μα το χριστό και την παναγία θα κάψω το βιολί μου το πιάνο μου την κιθάρα μου και το μπαγλαμά μου.
ούτε η επιστήμη χαρίζει βεβαιότητες.αλληλοαναιρείται διαρκώς.το ωραιότερο πράγμα σ αυτή αυτό είναι.μεγάλος επιστήμονας είναι αυτός που με την εργασία του θα παρακινήσει άλλους 20 να ψαχτούν κι όχι αυτός που θα σου βεβαιώσει αυτό που υποψιαζόσουν.τέλος παντων.διαφωνούμε εντελώς.άντε καλό βράδυ
the obligatory xkcd
http://imgs.xkcd.com/comics/certainty.png