Λάθος. Αυτό που λες θα γινόταν αν δεν υπήρχαν τα κόμματά μας και οι ψήφοι που πήγαν σε αυτά είχαν πάει σε κάποιο εντός βουλής, εκτός πασόκ. Από μόνα τους τα κόμματά μας δεν επηρέασαν.
Printable View
Λάθος. Αυτό που λες θα γινόταν αν δεν υπήρχαν τα κόμματά μας και οι ψήφοι που πήγαν σε αυτά είχαν πάει σε κάποιο εντός βουλής, εκτός πασόκ. Από μόνα τους τα κόμματά μας δεν επηρέασαν.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτοδυναμίας είναι το 42,85% (αν θυμάμαι καλά) επί των ψήφων στα κόμματα που μπήκαν στο κοινοβούλιο. Άρα τα 3.000.000 ψήφοι στο σύνολο των ανθρώπων που ψήφισαν κοινοβουλευτικά κόμματα θα αντιστοιχούν πάντα στο ίδιο ποσοστό, ανεξάρτητα από το τι ποσοστό θα έχουν στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οπότε δεν επηρεάζει την αυτοδυναμία το αν θα πας ή όχι, αν θα ρίξεις λευκό, άκυρο ή εξωκοινοβουλευτικό. Την αυτοδυναμία την επηρεάζει μόνο το αν θα ψηφίσεις πασόκ ή κάποιο άλλο από τα εντός βουλής, καθώς ανάμεσα σε αυτά γίνεται η μοιρασιά. Όπως ξαναείπα, αν ψηφίσεις ανταρσύα ΑΝΤΙ για σύριζα, τότε ναι, βοηθάς την αυτοδυναμία. Αυτό όμως συμβαίνει επειδή ψηφίζοντας σύριζα δυσκολεύεις το πασόκ και όχι επειδή το βοηθάς ψηφίζοντας ανταρσύα. Δεν μπορώ να το κάνω πιο λιανά, ειλικρινά, είναι όσο πιο απλό γίνεται. Δεν ξέρω αν έχω εγώ πρόβλημα μεταδοτικότητας όπως μάλλον λες ή αν έχεις εσύ πρόβλημα κατανόησης, πάντως μόνο που δεν το έχω ζωγραφίσει, έφερα παραδειγματάκια, σε λίγο θα το κάνω αναπαράσταση με πλεημομπίλ για να το καταλάβεις.
Δε βρισκεί κανείς και κάτι επίσημο -και όχι άρθρα που μεταφράζουν τι λέει το επίσημο- για να σταματήσετε να τσακώνεστε; Ο Ντράγκονλορντ λέει ότι αφού το διάσημο αυτό ποσοστό μετριέται από τις ψήφους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και μόνο, δεν έχει καμία σημασία τι κάνουν τα εξωκοινοβουλευτικά. Αν ισχύει έχουν λογική αυτά που λέει. Αν δεν ισχύει, έχουν λογική αυτά που λέει αλλά δεν ισχύουν. Οπότε ας βρει κάποιος το νόμο να δούμε τι λέει.
Δε μετράνε ρε μάνα μου (σου) τα εξωκοινοβουλευτικά. De facto αυτό, αξίωμα. Και οι δύο δίκιο έχουν. Απλά όταν λέει ο άλλος βοηθάς το πασοκ εννοεί ότι ενώ ψηφίζεις κάτι αντιπασόκ δεν επηρεάζει αυτό καθόλου το πασοκ.
Είναι εξουθενωτικό, δεν διαβάζεις τα ποστ μου, μάλλον δεν ξέρεις τον νόμο και κάνεις δικές σου υποθέσεις. Αυτό που λες θα συνέβαινε στην απλή αναλογική. Σε κάθε πλειοψηφικό νόμο ή νόμο με πλειοψηφικά χαρακτηριστικά που δεν μετρά ψήφους κάτω απο ένα όριο (το 3% εν προκειμένω), συμβαίνει αυτό που λέω. Ο πήχυς αυτοδυναμίας δεν είναι πάντα ο ίδιος, είναι μεταβλητός και αφορά αποκλειστικά τα μπουρδέλα τα κόμματα εκτός βουλής. Εχω ποστάρει 7 φορές τον πίνακα. Δεν το ξανακάνω, βαρέθηκα, δες όσα άρθρα αγαπάς, δες τον εκλογικό νόμο, κάνε και πίστεψε ό,τι αγαπάς.
Quote:
Επειδή ως βάση για τον καθορισμό των εδρών του κάθε κόμματος σε όλη την επικράτεια λαμβάνονται μόνο οι ψήφοι των κομμάτων που ξεπέρασαν το όριο του 3%, όσο περισσότερα κόμματα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο μικρότερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα, για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.
Ούτε τα λινκς που ποστάρει δε διαβάζει η ρουφιάνα, το άρθρο 5 που εξηγεί αυτό που συζητάμε δεν περιλαμβάνεται εκεί.
Λολ, είναι αστείο το πόσους θεωρείς πανηλίθιους εδώ μέσα (κι εμένα μαζί λίγες σελίδες πριν) και δεν μπορείς να καταλάβεις κάτι αρκετά απλό. Θες να πάμε πάλι; Ας πάμε. Λόλα να ένα μήλο. Ο πήχυς αυτοδυναμίας ΕΙΝΑΙ πάντα ο ίδιος, όσον αφορά τις ψήφους στα κόμματα εντός βουλής. Είναι το 42,85% επί αυτών των ψήφων (σε πεντακομματική βουλή). Αυτό δεν επηρεάζεται, είτε πάνε άλλοι τόσοι και ψηφίσουν εξωκοινοβουλευτικά είτε κάτσουν σπίτι τους. Αν δηλαδή το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων μοιραζόταν στα εξωκοινοβουλευτικά (από άτομα που δε γουστάρουν κάποιο εντός βουλής και θα το έριχναν άκυρο ή δε θα πήγαιναν), το ποσοστό αυτοδυναμίας (μετρώντας το με βάση το σύνολο των έγκυρων) θα έπεφτε στο μισό του 42,85% αλλά αυτό θα αντιπροσώπευε τον ίδιο πραγματικό αριθμό ψήφων - και το ίδιο ποσοστό στα εντός βουλής. Επειδή μάλλον δεν πρόκειται να το καταλάβεις ποτέ, απλώς κράτα αυτό: αν ψήφισες ανταρσύα αντί να ρίξεις άκυρο, λευκό ή να κάτσεις σπίτι σου ΔΕ βοήθησες το πασόκ να γίνει κυβέρνηση. Ψήφος στα εκτός βουλής ΔΕΝ είναι ψήφος στο πασόκ, παρά μόνο αν υποθέσουμε ότι θα το έριχνες σε νδ λαος κκε ή σύριζα. Μπορείς να βασιστείς στο λόγο μου αφού δεν τα πας καλά με τα μαθηματικά.
Α, αυτό ισχύει, αλλά δεν είναι το θέμα μας. Σύμφωνα με αυτή τη λογική άλλωστε ψήφισα οπ, επειδή έπαιζε να μπουν. Ρίχνοντας ανταρσύα ήξερες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπει ώστε να έχεις εξακομματική βουλή, όπου όντως θα χρειαζόταν περισσότερες ψήφους το πρώτο κόμμα.
χαχαχαχαχαχαχαχαχα είσαι ο ruthless. Eίπες το ίδιο πράγμα μαλάκα, ακριβώς. Γδύνομαι και χορεύω και μαστιγώνομαι!
ΠΟΛΛ ΤΩΡΑ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ. ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ. ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ. ΚΑΙ ΑΝ ΧΑΣΩ ΞΑΝΑΤΡΩΩ ΜΠΑΝ.
(αν κερδίσω απλα θα ΣΚΑΣΕΙΣ)
τι είπα το ίδιο πράγμα ρε καθυστέρα, που δεν έχεις καταλάβει καν τι λέμε, το μόνο που έχει μείνει είναι να μπει ο καντιρού να στα εξηγήσει.
Και για να εξηγήσω και το ενδεχόμενο εξακομματικής βουλής (για όποιον μπορεί να παρακολουθήσει έστω), το ποσοστό δεν αλλάζει, 42,69% είναι (το 42,85 που έγραφα πιο πάνω ήταν λάθος, τόσο θυμόμουν), απλώς παίζει το εξής. Έστω ότι οι οικολόγοι είναι στο μεταίχμιο. Αν δεν μπουν, έστω ότι το πασόκ εξασφαλίζει οριακά το 42,69% επί των ψήφων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αν τελικά ξεπεράσουν το 3%, οι ψήφοι τους προστίθενται στις ψήφους των κοινοβουλευτικών, οπότε ξαφνικά το ποσοστό του πασόκ επί αυτού του αριθμού μειώνεται. Μόνο με αυτή τη λογική δηλαδή δυσκολεύεται περισσότερο σε εξακομματική βουλή. Αν οι ψήφοι της νδ πχ μοιράζονταν σε δύο κόμματα, αυτό δε θα επηρέαζε.
run4rum, σοβαρά, δε θέλω να ρίχνω μπαν, ηρέμησε.