ναι ρε παιδι μου, απλα αυτο ειναι προσωπικο θεμα του καθενος, δε νομιζω οτι υπαρχει αντικειμενικη ηθικη. Ο χορτοφαγος κοιμαται πιο ησυχος τα βραδια, αν οι παμφαγοι κοιμουνται επισης ησυχοι, ειναι ολοι ευχαριστημενοι.
Printable View
ναι ρε παιδι μου, απλα αυτο ειναι προσωπικο θεμα του καθενος, δε νομιζω οτι υπαρχει αντικειμενικη ηθικη. Ο χορτοφαγος κοιμαται πιο ησυχος τα βραδια, αν οι παμφαγοι κοιμουνται επισης ησυχοι, ειναι ολοι ευχαριστημενοι.
Εκτός από τις αγελάδες!
(σόρι, πλάκα κάνω, απλά δεν μπορούσα να αντισταθώ)
Κατά τα άλλα, αυτό με τις πρασινάδες ισχύει, εδώ στο σπίτι πλέον παίρνουμε μόνο βιολογικό μαρούλι γιατί το άλλο όσο κι αν το πλένουμε (και με ξύδι κλπ) έχει γεύση φυτοφάρμακο. Στο ruby tuesday στο mall έχω ακούσει από δύο άσχετα άτομα ότι τους έχει πέσει σαλάτα με χλωρίνη. Πάντως για όποιον θέλει υπάρχουν επιλογές χωρίς κρέας, πχ πίτσα, σάντουιτς, ακόμα και πίτα με τζατζίκι/πατάτες/ντομάτα/κρεμμύδι παίρνω όποτε μου λείπει, μια φορά είχα βάλει και μανιτάρια.
σε μερικά γυράδικα κάνουν αραβική πίτα με φαλάφελ ή μανιτάρια, ή χορτοκεφτέδες. Εγώ εννοείται πως αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στο φαγάδικο προτιμάω αυτήν και πάντα τρώω χορτοφαγική πίτσα
Πολεμάς τη δυσκοιλιότητα με παραδοσιακές μεθόδους ε;
Λοιπόν μανάρια έκλεισα χρόνο βετζετέριαν και είμαι όσο υγιής ήμουν πάντα, οι τελευταίες μου εξετάσεις αίματος ήταν άριστες. Απλώς φροντίζω να παίρνω αρκετές ζωικές πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά. Για πείτε, βγαίνει κανας άλλος user σε veggie edition;
Μια απορία που είχα πάντα. Παίρνεις πρωτεΐνες ορ σάμθινγκ ή τρως ότι έτρωγες και πριν εξαιρουμένου του κρέατος;
ναι αλλα είσαι και πιο αδύνατος;
Όχι, ίδια κιλά.
@funishment, μπα, παίρνω καμιά βιταμίνη c πού και πού αλλά αυτό το έκανα και παλιότερα, δεν έχει να κάνει. Γενικά τρώω αρκετό τυρί, γάλα και αυγά (κυρίως το ασπράδι) και κανα ξηρό καρπό για να αναπληρώσω για τα ψάρια (που δεν τα έτρωγα ούτως ή άλλως). Αλλά όχι ότι το τηρώ και ιδιαίτερα, αυτά είναι τα βασικά που θα έπρεπε να κάνω (πήγα σε διαιτολόγο), κυρίως στο γάλα και στο τυρί το έχω ρίξει. Πχ πρωί και βράδυ τρώω γάλα με δημητριακά και το μεσημέρι συνήθως τρώω μπόλικο κατίκι με το φαΐ.
έτσι κι αλλιώς τα λαχανικά χωρίς τυρί δεν τρώγονται ;)
άμα τρως γαλακτοκομικα και ψάρια, δεν κινδυνεύεις από τίποτε.
εγώ είχα κόψει το κρεας 14 μήνες, και τα γαλακτοκομικά για κανένα 5μηνο. Δεν παρατήρησα καμία αλλαγή
Με τόσο γάλα και τυρί από χοληστερίνη πας καλά? Εγω γενικά δεν ειμαι φαν του κρεατος, και ενα διαστημα ετρωγα μονο οσπρια και λαδερα με τυρι, τωρα ομως που ειμαι σε διαιτα μ εχει ταραξει στο κρεας :puke: και μου δίνει να πίνω και βιταμίνη C και μαγνήσιο.
Ναι, κομπλέ είμαι. Για τη χοληστερίνη αποφεύγω τους κρόκους των αυγών. Επειδή δεν τρώω κρέας εξισορροπείται μάλλον κάπως. Πάντως προσωπικά έχω και περισσότερη ανάγκη για πρωτεϊνη επειδή δεν απορροφάται όλη από τον οργανισμό μου λόγω ενός προβλήματος στα νεφρά. Πάντως γνωστός μου που ήταν vegan για δυο χρόνια μού είπε ότι είχε προβλήματα, δεν ξέρω τι και πώς. Vegeterian μπορείς να γίνεις χωρίς αρνητική επίπτωση στην υγεία αν προσέξεις γενικότερα διατροφή. Γενικά υπάρχουν άπειρα κείμενα στο internet για το τι πρέπει να προσέξει κανείς, ψάχτε το όσοι ενδιαφέρεστε.
απ'τη στιγμή που δεν τρως κρέας τρώγε όσπρια μαζί με υδατάνθρακες(ρύζι-πατάτα-μακαρόνι), γιατί ανεβαίνει η βιολογική αξία των πρωτεϊνων τους.
έτσι διάβασα τουλάχιστον, σε μια σελίδα χορτοφάγων ΜΠΟΝΤΥ ΜΠΙΛΝΤΕΡΣ.
γαμώ τα άβαταρ γαμώ γαμώ.
κύκλους.
Διάβασα λίγο το θρεντ. Εγώ δεν καταλαβαίνω αυτο το ηθικό κονσεπτ των vegans που είναι vegans γιατί δεν θέλουν σφαγή ζώων. Αρχικά δεν το καταλαβαίνω λόγω της χαζομάρας του ως προς το αποτέλεσμα, δηλάδη το να μην τρώς εσύ κρέας δεν οδηγεί με κάποιο τρόπο στο να σφαγιάζονται λιγότερα ζώα/με καλύτερους όρους - είναι σαν τις εκστρατείες για σβηστά φώτα για να σώσουμε το περιβάλλον. Έπειτα δεν καταλαβαίνω το ίδιο το ηθικό πλαίσιο. Σε ένα παραδοσιακό αγρόκτημα όπου μια οικογένεια ζει μαζί με τα γουρουνάκια, τις κοτούλες, τα αρνάκια, τα μοσχαράκια κλπ, πού εντοπίζεται το κάτι ηθικά επιλήψιμο στο να σφαζονται και να τρώγονται κάποια από αυτά κάποιες φορές μέσα στο χρόνο, όπως γίνεται άλλωστε κάποιες χιλιετίες τώρα;
Μετά υπάρχει και η προαιώνια απορία σχετικά με τους vegans που ποτέ δεν απαντήθηκε: Τι θεωρείται "κρέας"; Αν δεν τρώτε κατσίκια και τρώτε ντομάτες, τι μεσολαβεί ενδιάμεσα και που μπαίνει το όριο; Στα μπεκατσώνια, στην αθερίνα, στους χοχλιούς μπουμπουριστούς;
Δεν νομίζω οτι γίνεται για την πάταξη του φαινομένου. Απλά δεν αισθάνονται καλά με το να τρώνε κάτι που σφαγιάστηκε (!!!). Περισσότερο ατομικό μου φαίνεται το θέμα.
Την ίδια ερώτηση έκαμα και 'γω πρόσφατα σε κάποιον salad eatin homosexual (βασικά γκομενάκι ήταν). Plus άτι ρε φίλε ζώα θα σφαγιάζονται (!!!) και από άλλα ζώα. Και στην τελική βιολογία έχεις κάνει από το γυμνάσιο κιόλας και έχεις μάθει για την πυραμίδα της τροφικής αλυσίδας και οτι ο άνθρωπας είναι ψηλά σε αυτήν.
Η απάντηση είναι ότι ο άνθρωπος έχει διαμορφώσει νου ο οποίος του επιτρέπει να τραφεί χωρίς να σφαγιάζει (!!!) όντα. Επίσης μέσω της σόγιας, που στην συζήτηση που είχα αναφέρονταν συχνά και μου κανε εντύπωση που δεν είδα να αναφέρεται εδώ, μπορεί να επιτύχει αρκετά καλή προσομοίωση της σαρκικής απόλαυσης (στην τροφή ντε!!). Το ειρωνικό είναι ότι το γεγονός που συνέβαλλε στην διαμόρφωση του ανθρώπινου νου, ότι άρχισε να τρέφεται με κρέας!
Στην τελική, vegans explain these:
http://anoel.files.wordpress.com/2009/06/teeth.jpg
Αυτό εξαρτάται από το λέβελ πουστιάς του εκάστοτε vegan.
Πάντως όσο καθυστερημένο και να θεωρώ το όλο vegan σκηνικό, δεν έχω πρόβλημα με άτομα τα οποία είναι επίλογή τους είτε γιατί δεν τους αρέσει σαν γεύση ή έχουν ηθικές αναστολές που κρατάν για τον εαυτό τους. Το πρόβλημα είναι οι εκάστοτε τύποι με τα πανώ και τα bulletins που ζαλίζουν αρχίδια με το θέμα.
Στην τελική είναι επιλογή του καθενός να θέλει να γίνει έτσι:
Ikonoklast, εγώ μπορεί να βάζω το όριο στις ντομάτες και όχι στα κατσίκια, εσύ που δεν καταλαβαίνεις από αυτά τα αυθαίρετα επιλεγμένα όρια γιατί βάζεις το όριο στα κατσίκια και δεν τρως και ανθρώπους;
...για λόγους αυτοσυντήρησης.......... όπως σκοτώνεις το μυρμήγκι που περπατάει πάνω σου και όχι τον άνθρωπο που σου σπάει τ' αρχίδια... όπως ο γύπας θα γαμήσει τον ποντικό αλλά όχι τον άλλον γύπα........
Αυτοσυντήρηση από ποια άποψη; Για τη διαιώνιση του είδους ή για να μη σε πάνε μέσα;
δε νομίζω ότι θα σκότωνα σε τέτοιες περιπτώσεις που σκοτώνω ζουζούνια ή ακόμα και ένα σκύλο ξέρω γω, ακόμα κι αν δεν μπορούσαν να με πάνε μέσα.
Στα λόγια μου έρχεσαι. Πιο δύσκολα σκοτώνω άνθρωπο από ζώο, πιο δύσκολα σκοτώνω ζώο από φυτό. Άρα αφού μπορώ να ζήσω καλά κάνοντας αυτό με το οποίο αισθάνομαι λιγότερο άσχημα, χρησιμοποιώ φυτά (και γαλακτοκομικά, αυγά κλπ) για την τροφή μου και όχι ζώα.
δεν έρχομαι στα λόγια σου, σφάζω οποιοδήποτε κοτόπουλο/γουρούνι/γελάδι θες με λιγότερες τύψεις απ' όσες όταν κόψω μια ωραία ντομάτα.
Good for you!!!
Δραγον, θα έτρωγα άνθρωπο αν ήταν νεκρός απο φυσικά αίτια και στην παρέα μου δεν υπήρχε πρόβλημα να τον μαγειρέψουμε. Έχω διαβάσει ότι το ανθρώπινο συκώτι είναι εξαιρετικά νόστιμο, ίσως το δοκίμαζα με λίγο δροσερό κιάντι!
Δεν θα τον δολοφονούσα για να τον φάω και αυτό συμβαίνει κυρίως για το προφανές, οι ηθικές αναστολές μου (όπως φαντάζομαι και του καθενός που δεν είναι γεννημένος δολοφόνος και έχει μεγαλώσει σε μια δυτική κοινωνία μη-καννιβάλων) είναι τέτοιες που δεν το επιτρέπουν. Ίσως να είχα και μια δυσκολία να έσφαζα με τα χέρια μου ένα αρνί ή μια κότα, δεν το έχω κάνει ποτέ, παρότι έχω φάει μερικά. Ίσως επίσης αν ήμουν ινδουϊστής ή μουσουλμάνος να είχα θέμα και με τα μοσχάρια smth και τα γουρούνια, ενώ τώρα έχω φάει και απο τα δύο. Όμως εγώ δεν επιχειρώ να φτιάξω έναν γενικό κανόνα "ενάντια στο κρέας", δεν διαχωρίζω το τι θα φάω με κριτήριο του τι συνείδηση έχει, κυρίως με ενδιαφέρει το τι σημασία έχει για μένα το ζωντανό που σφαγιάζεται. Θα έτρωγα λοιπόν μια άγνωστη (!!) γάτα στην κίνα ή όπου αλλού αλλά δεν θα έτρωγα τη γάτα μου που την αγαπάω, θα έτρωγα επίσης άλογα, πιθήκους, τίγρεις και λίγρεις αρκεί να μην έχω μια κάποια συναισθηματική (!!) σχέση μαζί τους. Ίσως έκλεβα τα σαλιγκάρια του neverdie για να μπουν στο τηγάνι με λίγο λαδάκι και δεντρολίβανο αλλά θα τον ρωτούσα πρώτα γιατί μπορεί να τον ενοχλήσει!
Εν ολίγοις ενώ αγαπώ αρκετά τα ζώα και δεν μου αρέσει η ιδέα της εκτροφής και σφαγής τύπου kfc ή δεν μου πολυαρέσει να "φτιάχνουν" πάπιες για ένα καλό φουα-γκρα, θα τα έτρωγα όλα αν υπήρχαν οι κατάλληλες προυποθέσεις. Oι οποίες όμως για μένα διαφέρουν απο περίπτωση σε περίπτωση και σίγουρα δεν μπορούν να μπούν σε έναν γενικό ηθικό κανόνα που λέει τι είναι "σωστό" και τι όχι να τρώγεται. Αν υπήρχε τέτοιος κανόνας δεδομένου ότι σας νοιάζει τόσο πολύ εσάς τους vegans θα περίμενα να μην είναι αφηρημένος όπως λες, γι΄αυτό και ρωτάω. Ειδικά στην περίπτωση που κάποιος είναι χορτοφάγος για ιδεολογικούς λόγους και όχι πχ για θρησκευτικούς κλπ (για τους οποίους είναι κάπως πιο λογικό για μένα). Τρώς πχ αυγά και δεν τρως κότες, θα έτρωγες όμως νεογέννητα αρνάκια; Θα έτρωγες ένα κατσικάκι που έπεσε απο μια πλαγιά και πέθανε; Αν ο κανόνας είναι ασαφής είναι γιατί νομίζω ότι όλο αυτό το πλαίσιο "είμαι vegan ένα χρόνο και είμαι καλά, οι εξετάσεις μου γαμάνε, τρώω αυτα κι αυτά και παίρνω πρωτείνες" είναι πιο πολύ σαν μια προσωπική ασκητική στάση (που γούστο και καπέλο του καθενός) παρά σαν μια ιδεολογική-πολιτική πράξη. Γιατί αν είναι ιδεολογική-πολιτική πράξη και είναι σωστή δεν θα έπρεπε να καλείς και μας να την ακολουθήσουμε;
Πολύ το ψάχνεις ενώ είναι απλούστατο το θέμα:
Ε, με κάλυψες, οι δικές μου ηθικές αναστολές είναι τέτοιες που με αποτρέπουν από το να τρώω ζώα. Κυρίως επειδή δε μου αρέσει να σφαγιάζονται. Όσο για το κατσικάκι που πέθανε και ρώτησες αν θα το έτρωγα, μπα, με απωθεί πλέον το κρέας. Πώς με απωθούσαν τα σαλιγκάρια, τα μύδια και τα σκατά πριν γίνω χορτοφάγος; Έτσι.
Ιδεολογική πράξη είναι. Τα καλέσματα δεν τα συνηθίζω, αλλά και μόνο το ότι γράφω γι'αυτό μπορείς να το πεις κάλεσμα για να ακολουθήσετε κι εσείς (αν συμφωνείτε και έχετε τις ίδιες ηθικές αναστολές με μένα!). Και για πολιτικά θέματα γράφω, όπως δε γράφω "γίνετε αριστεροί! γίνετε ελευθεριακοί!" έτσι δε σκοπεύω να γράψω "γίνετε χορτοφάγοι", έχει κάποιο νόημα; Μοιράζομαι απόψεις και αν θέλει κάποιος τις ασπάζεται, δεν καταπιέζουμε κανέναν!
Get a room επιτέλους.
Αυτός το άρχισε!
εχει πλακα αλλα οσο πιο συνειδητοποιημενος πολιτης προσπαθει να γινει ο ντραγκονλορντ τοσο πιο πολυ αποτυγχανει.
ουτε για το ντραγκον με νοιαζει ουτε τη χορτοφαγία του, αλλα απο κοινωνικης αποψεως, πως ακριβως εχει αποτυχει τωρα;
Ναι, έκανα bump να σας πω για την χοληστερίνη μου.
Κατατάλλα σόρρυ που σε πήρα στα σοβαρά, δε θα ξαναγίνει.
http://store.theworstpageintheuniver...ml#EVERYANIMAL
Δε μου απαντάς σοβαρά, με γράφεις. Κάποιος που νοιάζεται πρώτιστα για τα ζώα γράφει για τα ζώα, βάζει άρθρα, γράφει για δράσεις, καλεί κόσμο να κάνει πράματα, ψαχουλεύει το ζήτημα σε βάθος, θέλει να πείσει (και αλήθεια με νοιάζει να πειστώ αλλιώς δε θα γραφα), νοιάζεται. Αυτό είναι politics, οι χοληστερίνες είναι fitness.
Για το "δε μπορώ να συνεννοηθώ", θυμίσου, ναι, είναι πάγια τακτική μου να μην εμπλέκομαι σε κουβέντες όπου πρέπει να εξηγήσω γιατί τα lexus της παπαρήγα δεν είναι πολιτικό επιχείρημα ή σοβαρή κριτική στο ΚΚ. Να μου το πει ο λοκη, ο αγοραφοβικ ή άλλο συμπαθέστατο πιτσιρίκι να σκιστώ να του εξηγήσω τι εννοώ, να μου το πεις εσύ, o βικ κλπ, σταρχίδια μου θα σας γράψω και χωρίς ενοχές.
πάρε ένα πολιτικο ποστ:
Κόψτε το κρέας και σώστε τη Γη
Η εκτροφή ζώων σημαίνει σπατάλη νερού και μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου
ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Του Robin Ρagnamenta
Οι άνθρωποι πρέπει να γίνουμε χορτοφάγοι για να κερδίσει ο κόσμος τη μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με τον Βρετανό οικονομολόγο Νίκολας Στερν, αυθεντία στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
«Το κρέας σημαίνει σπατάλη στη χρήση του νερού και δημιουργεί μεγάλες ποσότητες αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ασκεί τεράστια πίεση στους φυσικούς πόρους του κόσμου. Μια δίαιτα χορτοφαγίας είναι καλύτερη», δήλωσε σε συνέντευξή του στους «Τάιμς» ο λόρδος Στερν του Μπρέντφορντ. Οι άμεσες εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες και τους χοίρους αποτελούν σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο έχει σχεδόν 25 φορές ισχυρότερη δράση από το διοξείδιο του άνθρακα όσον αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Ο λόρδος Στερν, ο οποίος είναι ο συγγραφέας της περίφημης Έκθεσης Στερν του 2006 σχετικά με το κόστος αντιμετώπισης της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, δήλωσε ότι μια αποτελεσματική συμφωνία στη Διάσκεψη για την Αλλαγή του Κλίματος, τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση του κόστους του κρέατος και άλλων τροφίμων που δημιουργούν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου. Προέβλεψε ότι οι συμπεριφορές των ανθρώπων θα εξελιχθούν μέχρι που θα καταστεί απαράδεκτο να τρώμε κρέας: «Είμαι τώρα 61 χρονών και η στάση απέναντι στο να πίνεις και να οδηγείς έχει αλλάξει ριζικά από τον καιρό που ήμουν φοιτητής. Οι άνθρωποι άλλαξαν την αντίληψή τους για το τι είναι υπεύθυνη στάση. Και θα ρωτούν όλο και περισσότερο για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από την παραγωγή της τροφής τους».
Πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας και τώρα καθηγητής Οικονομικών στο London School of Εconomics, ο λόρδος Στερν απηύθυνε επίσης σαφές μήνυμα προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα ότι πρέπει να συμμετάσχει προσωπικά στη συνάντηση που θα διεξαχθεί από τις 7 ως τις 18 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη ώστε να επιτευχθεί μια αποτελεσματική συμφωνία. Η ηγεσία των ΗΠΑ «χρειάζεται απαραιτήτως» για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία, τόνισε.
Τα στοιχεία του ΟΗΕ
Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν πως η παραγωγή κρέατος ευθύνεται αυτήν τη στιγμή για το 18% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, περιλαμβανομένης της καταστροφής δασικών εκτάσεων για τη δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων και για την παραγωγή ζωοτροφών, όπως η σόγια. Όμως οι δηλώσεις του λόρδου Στερν προκάλεσαν οργή στη βιομηχανία κρέατος. Ο δρ Τζόναθαν Σκάρλοκ της Βρετανικής Εθνικής Ένωσης Αγροτών απέρριψε τα σχόλια του καθηγητή Στερν. «Το να γίνουμε φυτοφάγοι δεν συνιστά μια παγκόσμια λύση», δήλωσε. «Οι αγρότες σ΄ αυτήν τη χώρα ενδιαφέρονται για πολιτικές βασισμένες σε στοιχεία. Δεν έχουμε διαθέσιμες αγελάδες ή χοίρους που να μην παράγουν μεθάνιο».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=...d=4543407&ct=2
Δεν είμαι σίγουρος αν αστειεύεσαι!
γτπ
ικονοκλαστ, τρωγε και ενα βοδι καθε μερα, ποσως με νοιαζει
καλκι εισαι βλάκας. τοσο βλακας που κανεις χαζα αστειακια για πνευμα! θα θελα να το συζητησω σοβαρα, αλλα δεν ειμαι σιγουρη αν θες