Καλημέρα! Που λέτε, υπάρχει κι άλλη σημαντική παράμετρος που μπαίνει στο ζήτημα "δε θα λερώσω τα χέρια μου με βρώμικο χρήμα". Το τι εννοούμε "βρώμικο χρήμα". Πχ, όταν αγοράζουμε κάτι από το ikea ή όταν βάζουμε βενζίνη, που είναι και τα δύο προϊόντα που φτιάχνονται σε άλλες χώρες με εκμετάλλευση των εκεί κατοίκων, τα χρήματα που εξοικονομούμε δεν είναι "βρώμικα"; Αλλά και στον τομέα του κράτους. Προφανώς ο τύπος της χάβοκ με τα 5000 ευρώ μίζα είναι ακραία περίπτωση και λίγοι δισταγμοί υπάρχουν για το αν είναι ηθικό ή όχι αυτό που κάνει, αλλά οι περισσότεροι δ/υ δεν είναι έτσι (η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει αυτή τη δυνατότητα άλλωστε). Πχ, το να αγοράσω κάτι χωρίς απόδειξη και να γλιτώσω το φπα, το οποίο ξέρω ότι δε θα μοιραστεί δίκαια, είναι κλεψιά ή όχι; Σαφώς είναι κλεψιά από το κράτος, με τους όρους όμως που θέτει το ίδιο το κράτος. Το οποίο (αυτοί που το διαχειρίζονται δηλαδή) δε λογοδοτεί σε μένα, ούτε μου επιστρέφει όσα μου αναλογούν από όλους αυτούς τους φόρους που πληρώνω. Δεν είναι κάποια κοινή συμφωνία στην οποία συμμετέχω ισότιμα ώστε να είναι "αντικειμενικά" ανήθικο να την παραβλέψω. Μπέρδεμα; Σίγουρα, αλλά κανείς δεν είπε ότι τα πάντα είναι άσπρο-μαύρο. Γι'αυτό χρειάζεται ανατροπή όλου του συστήματος και αντικατάστασή του με ένα δικαιότερο και συμμετοχικό. Μέχρι τότε και για να μη γίνουμε κκε που υπόσχεται δικαιοσύνη στο σοσιαλιστικό παράδεισο που θα έρθει όταν τα πάρει ο λαός επειδή ψοφολογάει της πείνας στους δρόμους, προσπαθούμε (μέσω διαδηλώσεων ή ακόμα και μέσω της δικαστικής οδού όπως η χάβοκ και γενικότερα με όποιο τρόπο έχει και προτιμά ο καθένας) για ένα δικαιότερο σήμερα. Αυτά για την αλλαγή που θα έρθει από μέσα μας, ότι θα λειτουργούμε εμείς "σωστά" απέναντι στο κράτος και θα περιμένουμε το κράτος να συγκινηθεί και να αρχίσει να λειτουργεί κι αυτό σωστά απέναντί μας είναι πολύ ωραία και new age και τέτοια αλλά δε νομίζω ότι φέρνουν από μόνα τους κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Άσε που, όπως εξήγησα και πιο πάνω, πραγματικά δυσκολεύομαι να πειστώ ότι ένας μισθωτός, ειδικά χαμηλόμισθος, όταν φοροδιαφεύγει λερώνει τα χέρια του με βρώμικα λεφτά, οπότε πού βάζεις την κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε εκμεταλλευτή και εκμεταλλευόμενο στα πλαίσια ενός εκ φύσεως εκμεταλλευτικού συστήματος;