Βρε FANTASMA, γράφεις για φόρουμ με εκατοντάδες ενεργά μέλη και χιλιάδες νέα ποστ καθημερινώς, σε ένα thread που τα λίγα ενεργά μέλη ενός φόρουμ συζητούν τι μπορεί να αλλάξει και να παραμείνει αυτό ζωντανό, αλλά σου είναι αδιανόητο να μην στάξεις χολή. Και μάλιστα χωρίς λόγο. Αυτό από μόνο του είναι αρκετή απόδειξη του τι έλεγα παραπάνω: η συμπεριφορά των μελών δεν είναι ζήτημα moderation, αλλά προσωπικής ευθύνης. Και ουδέποτε έβγαλα την ουρά μου απ' έξω. Αυτό προσπάθησε να καταλάβεις. Ξέρω πού φταίω και το αναγνωρίζω, τα πουστριλίκια αυτά αναμόχλευσης φαντασμάτων, δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Κι αν νομίζεις ότι με χολή και ψέματα θα καταφέρεις κάτι άλλο εκτός απ' το να μπουρδελιάσεις και αυτό το thread, καλύτερα να κάνεις αυτό που υπαινίσεσαι: να μείνεις μακρυά απ' το φόρουμ απ' το οποίο έδιωξε εσένα και τους περισσότερους ενεργούς χρήστες ο OniBocho Δεβετζής. Θα πρότεινα να μην απαντήσεις, τουλάχιστον όχι εδώ. Τράβα στην "γωνιά του Tamaru" και γράψε ό,τι θέλεις.
Στο διά ταύτα, ο Ghoul έχει απόλυτο δίκιο. Δεν θα έχει το κεφάλι του ήσυχο, αν το ER μεταφερθεί εκεί ως ενεργό forum. Καταλαβαίνω τον προβληματισμό του Dragonlord, αλλά δεν βλέπω να σκεφτόμαστε πρακτικά: νέα πλατφόρμα, νέος κόσμος, νέα διαχείριση πως ακριβώς λύνουν το οικονομικό ζήτημα; Γιατί, κακά τα ψέματα, ακόμα και με χιλιάδες χρήστες και δεκάδες χιλιάδες νέα ποστ την ημέρα, λεφτά δεν βγαίνουν. Κι άρα η πληρωμή του σέρβερ υπόκειται πάλι σε εθελοντισμό και σ' ότι μας περισσεύει. Σημειωτέον, έστω ότι παίρνουμε συλλογικά την απόφαση να αλλάξει χαρακτήρα το ER και να γίνει ένα forum νέας εποχής, με άλλη θεματολογία, moderation, χορηγίες κτλ. Με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε ότι θα χωρούν τα περισσότερα απ' τα threads που υπάρχουν μέχρι σήμερα στη βάση του ER σε κάτι τέτοιο; Η δική μου απάντηση είναι όχι, οπότε ανοίγουν δύο κατευθύνσεις, όπως το βλέπω:
Ξεσκαρτάρισμα των threads/posts (αδιανόητα τεράστιος κόπος) και μεταφορά των εναπομείνοντων στο νέο forum
Ολικό reboot (διαγραφή των πάντων, tabula rasa και πάμε πάλι).
Και στις δύο περιπτώσεις, τα όσα λέμε περί συναισθημάτων, ιστορικότητας, προσωπικής αξίας και σημασίας, θίγονται. Οπότε, πάλι στο 0 καταλήγουμε ή σε ένα ER που δεν θα είναι ER σε οτιδήποτε άλλο, πέρα απ' το όνομα.