Quote Originally Posted by sfinotouvlaki View Post
Αυτά τα δυο φαίνεται να μη συμφωνούν μεταξύ τους πάντως και είχα την εντύπωση πως η θεμελιώδης διαφωνία σου δεν ήταν κάτι τόσο αφηρημένο όσο η θεϊκή ή μη προέλευση της θρησκείας, αλλά, όπως έγραψες, το τι σε επηρεάζει στην καθημερινότητά σου (για παράδειγμα, η διαφθορά).
η δικιά μου διαφωνία βρίσκεται σε όλο το φάσμα της ύπαρξης της θρησκείας. δεν έχω, όμως, δικαίωμα να επεμβαίνω στα προσωπικά του καθενός, αλλά δε θα το βουλώσω όταν κάτι αφορά κ εμένα.

η εξουσία από πάντα μπερδεύεται με τη θρησκεία. απλά τα τελευταία 2000 χρόνια το σύστημα έχει τελειοποιηθεί και σε αυτό τον τομέα. γι'αυτό και δεν μπορώ να κάνω μια συζήτηση για τη θρησκεία χωρίς να μπλέξω την εξουσία.
η εξουσία πάντα έψαχνε νομιμοποίηση μέσω του θείου. ακόμη και σήμερα που υποτίθεται η νομιμοποίηση έρχεται από το λαό, η παρουσία του θείου βρίσκεται παντού. ακόμη και το κόμμα της μερκελ λέγεται "χριστιανοδημοκρατικό" (η οποία σε ανύποπτο χρόνο πριν 1-2 μήνες έκανε κάποιες δηλωσούλες για τη σημασία του χριστιανισμού στην ευρώπη).
ο άνθρωπος μαθαίνει από μικρός να πιστεύει/εμπιστεύεται μια κεντρική εξουσία. ένας θεός. γι' αυτό φαίνεται αδιανόητο σήμερα να λειτουργήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από κάτι με ισχυρή κεντρική εξουσία.
ΠΡΟΣΟΧΗ, δε λέω ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόνο λόγω της θρησκείας, αλλά αν παρομοιάσω το σύστημα με ένα λίθινο μαντρότοιχο, σίγουρα μια από τις κοτρώνες που τον αποτελούν, είναι η σύγχρονη θρησκεία.
αυτά και συγγνώμη για την ανικανότητά μου να εκφράσω με μεγαλύτερη ακρίβεια τις απόψεις μου, αλλά δεν είμαι παρά ένας ταπεινός επιστήμων/τεχνοκράτης και όχι λογοτέχνης.