Και σαν κερασάκι στην τούρτα από σκατά και λάσπη που σας σέρβιρα εδώ και μερικές μέρες θέλω να μοιραστώ μερικές μύχιες σκέψεις μου για το φεστιβάλ που ακούει στο όνομα wacken, με την λιγοστή μου εμπειρία από αυτό της πατρίδας μας και της Κοπενχάγης, χωρίς να έχω μείνει σε κανενός το κάμπινγκ.
Καταρχήν αυτό που εγκατάλειψαν πίσω τους οι λασπωμένοι εκδρομείς ήταν ένα τόνος από σκουπίδια και ότι μπορεί να εγκαταλείψει ανθρώπινο καταναλωτικό κατασκεύασμα. Απλά παράτησαν όλα τους τα σκουπίδια. Πράγμα πχ που στο metal days στην Σλοβενία δεν συμβαίνει. Υπέρτατο καφριλίκι, αλλά είχε φανεί το πράγμα απ την πρώτη μέρα που πατάγαμε σε λάσπες και νουντλς και κουτάκια μπύρας και ότι άλλο απλά πέταγαν στην άκρη. Δεύτερον, η λάσπη ήταν πολλή και δεν ξαναγοράζω εισιτήριο πριν να δω την πρόγνωση καιρού 3 μέρες πριν το φεστιβάλ. Εισιτήρια υπήρχαν και κάποια σκοτώνονταν και 40 ή 60 ευρώ έξω από το φεστιβάλ. Αυτό το πράγμα δεν σκοπεύω να το ξαναζήσω εκτός αν παίξουν ξέρω γω οι Savatage (μόνοι τους και δεν νομίζω ότι θα το κανα για καμία άλλη μπάντα). ‘Ασε που το εισιτήριο πάει 200 ευρώ για του χρόνου. Αν είναι να πάω ξανά σε τέτοιο φεστιβάλ με κάμπινγκ μάλλον με βλέπω στο metal days. Ποταμάκι, λιγότερος κόσμος, ζεστη, παγωμένες μπύρες, φθηνότερα και μέταλ (πλας γκομενες με μαγιώ)ή τέλος πάντων κάπου Νότια. Τα εισιτήρια βγήκαν για το wacken την προηγούμενη βδομάδα και φυσικά εξαντλήθηκαν, αλλά δεν βλέπω και καμιά μπάντα της προκοπής ακόμα. Πολύ κόσμος πηγαίνει για την φάση και το καταλαβαίνω αυτό. Αξίζει η φάση και είναι τίγκα μέταλ, με τα καλά της και με ορισμένα καγκουρικά της. Αλλά μουσικά το φεστιβάλ και τα συγκροτήματα που καλούν απευθύνονται κυρίως στον μέσο μεταλά – εώς τον μεινστριμ μεταλά. Και οκ αν το χεις κάνει 2-3 φορές θα χει κορεστεί το πράγμα και είτε θα πηγαίνεις για την φάση και την παρεα και μερικά συγκροτήματα ή θα ψάξεις να βρεις και κανα φεστιβάλ να παίζει και λίγο ντουμ πχ. Να δεις πολλά από τα συγκροτήματα άλλωστε δεν προλαβαίνεις και είναι εξοντωτικό. Θες να κάνεις και την βόλτα σου, να χαζέψεις και λίγο και αν είχε και καλό καιρό μπορεί να έπινα και περισσότερες μπύρες. Πράγμα που θα μου τίναζε το μπάτζετ στον αέρα, αλλά οκ θα το σκεφτόμουν μετά.
Μιλώντας για μπάτζετ ξόδεψα για το φεστιβάλ συνολικά γύρω στα 500 ευρώ. 170 το εισιτήριο, 100 πηγαινελα Κοπενχάγη Αμβούργο (συμπεριλαβάνω την μαλακία μου με το πρώτο λεωφορείο +22 λοιπόν). Είχα μαζί μου 235 ευρώ: 28(14*2) για Αμβούργο – Ιτσεχο(ε) το τραίνο, 10 το shuttle bus, 20 οι γαλότσες, 6 το ερμάριο, 10 για την συμμετοχή στις μπύρες της παρέας, 35 στο Αμβούργο την μέρα της επιστροφής (έφυγα από το κάμπινγκ με το 50ευρω). Άρα μπορούσα να την βγάλω με 170+75+185=430 άνετα, αλλά σχεδόν νηφάλιος όλες τις ημέρες. Τουλάχιστον γλίτωσα τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα ειδικά στις σκηνές, γιατί στον συναυλιακό χώρο έχει να κατουράμε και έξω στο όρθιο και όσο να ναι είναι πιο γρήγορα και ελαφρώς καλύτερα.
Εν κατακλείδι, μια εμπειρία που αξίζει να την ζήσεις και θεωρώ πως επιβίωσα σε ψιλο απαράδεκτες συνθήκες αλλά τι να γίνει, έτσι είμαστε εμείς οι άντρες, σκληροί. Προτιμότερο όμως να μην μπλέξεις με την μαύρη γη της Βόρειας Γερμανίας αν γίνεται. Την επόμενη φορά – αν υπάρξει – θα ξέρω τι να περιμένω και δεν θα την πατήσω στα λίγα σημεία που μου ξέφυγαν, γιατί γενικά θεωρώ ότι την έβγαλα πολύ οκ. Σφικτά αλλά οκ. Και αφού γεμίσαμε μπαταρίες και αποφορτίσαμε συναισθήματα που είχαν μαζευτεί καιρό και έπρεπε κάπου να ξεσπάσουν γυρίσαμε στα φιλόξενα… εδάφη της Δανιμαρκίας προκειμένου να συνεχίσουμε το σμίλευμα του αποτυπώματός μας στον χρόνο που μας έχει δοθεί σε αυτό τον πλανήτη.
And Still The Orchestra Plays…
Υ.Γ.: Wacken 2015 ticket number 00045