Results 1 to 15 of 8081

Thread: Μια ακόμα πιο εξαιρετική εποχή.

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Φιλελεκές Λεκές's Avatar

Quote Originally Posted by regularpaul View Post
    Λεκέ, εν μέσω απεργιών πείνας των παιδιών τους, οι γονείς το μόνο όπλο που έχουν είναι να γνωστοποιήσουν το θέμα.
    Το σωφρονιστικό δεν θα λυθεί σε μια συνέντευξη κι ενώ ο Ρωμανός έχει ξεπεράσει 20 μέρες απεργίας.

κι αυτό το "κάθε πικραμένο" δεν μοιάζει πολύ ευγενικό
    Το θέμα ήδη παίζει αρκετά ενώ έχει δοθεί δημόσιος λόγος στους γονείς. Λίγοι δε γνωρίζουν αυτό που συμβαίνει. Οι περισσότεροι που είναι εχθρικοί απέναντι στο δράμα των γονέων, δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση μετά απ' αυτή τη συνέντευξη τύπου. Ενα καλό παράδειγμα -αλλά όχι το μόνο- είναι σίγουρα ο Θάνος Τζήμερος. Για τον συγκεκριμενο βεβαια δε διατηρώ ελπίδες ακόμη και αν η συνέντευξη τύπου γινόταν όπως θα την επιθυμούσα εγώ αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

Δεν έγραψα πως θα λυθεί το σωφρονιστικό σε μια συζήτηση (δεν ξέρω από που προκύπτει αυτό) απλά δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά μετά από τη συγκεκριμένη συζήτηση στην οποία αναφέρονται έννοιες που δεν εξηγούνται και είμαι σίγουρος πως δεν κατανοούνται. Όχι μόνο από εμάς (κ από εμένα) αλλά και από αυτούς που τις χρησιμοποιούν. Έτσι θεωρώ πως όχι μόνο δεν θα λύσουμε το πρόβλημα αλλά ούτε καν θα κατανοήσουμε ποιο είναι.

Ειλικρινά λοιπόν, τι σας έμεινε; Εγώ έχω μερικά ερωτήματα. Τι λέει ο νόμος; Αν τα νομικά δικαιώματα των φυλακισθέντων προσπερνιούνται, μήπως υπάρχει κάποια παράγραφος που επιτρέπει κάτι τέτοιο; Αν ναι, μήπως πρέπει αυτή η παράγραφος να αλλάξει; Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ποια η σημασία τους σε αυτήν την υπόθεση; Ποια είναι η σχέση τους με τα νομικά δικαιώματα; Ποια είναι τα διαχρονικά προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος; Τι σημαίνει αναρχικός; Τι σημαίνει σύστημα; Καθόλου αμελητέα ερωτήματα στα οποία δεν μάθαμε μέρος των απαντήσεων ούτε στο σχολείο, ούτε στο σπίτι, ούτε στις παρατάξεις, και πολλοί απ' ότι φαίνεται ούτε στο πανεπιστήμιο. Και οι απαντήσεις - ή ένα πολύ μικρό μέρος αυτών - είναι που γεννούν καλύτερους πολίτες, νομίζω. Ακόμη και αν δεν είναι ξεκάθαρες.

Το "κάθε πικραμένο" μπορεί να ακούγεται αγενές αλλά αυτό συμβαίνει επειδή το απομόνωσες. Νομίζω αποτελεί μικροπρέπεια αφού θέλω να πιστεύω πως φαίνεται να συμπονώ και να κατανοώ το προσωπικό δράμα των γονιών. Αν δε φαίνεται ακόμη και σε μια πιο επιεικής ανάγνωση, τότε ζητάω συγγνώμη. Το 'πολιτικαντης' ήταν ξεκάθαρος αφορισμός, αυτό θα το δεχτώ. Σε κάθε περίπτωση, το απότομο ύφος υιοθετήθηκε επειδή το ποστ είναι μια έκκληση να αποφευχθεί ο συναισθηματισμός απ' τη μία πλευρά για έστω μία φορά και να μάθουμε και κάτι χρήσιμο. Δηλαδή αυτή η υπόθεση να δείξει το δρόμο για μερικές αλλαγές. Απ' όσο φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

Ικόνοκλαστ, προσπερνώντας το ειρωνικό σου ύφος, λυπάμαι αλλά δεν θεωρώ πως έχουν γίνει αυτές οι κουβέντες. Όχι σοβαρά τουλάχιστον. Όσα ξέρω εγώ για το ζήτημα (όχι πολλά είναι η αλήθεια) τόσα ξέρουν και οι περισσότεροι.Και ο λόγος είναι πως δεν είναι έυκολες τέτοιου είδους συζητήσεις. Προαπαιτούν συστηματική σκέψη και ζύμωση. Και η ιδεολογική και η κομματική συσπείρωση μόνο να βλάψουν μπορούν. Και μόνο που πιστεύεις πως τα προβλήματα τα οποία πηγάζουν απ' τις έννοιες με τις οποίες καταπιάστηκαν οι συγκεκριμένοι γονείς "λύνονται σε αίθουσες", δείχνει να σου διαφεύγει η σοβαρότητα της κατάστασης. Απ' τη μεριά μου πάλι δεν υπονόησα κάτι τέτοιο. Απλά πιστεύω πως είμαστε σε κρίσιμο σημείο που απαιτεί πολύ πιο ώριμο λόγο απ' τη δική μας πλευρά. Και ο συναισθηματισμός χρήσιμος σαν εργαλείο, δεν αντιλέγω. Αλλά όχι μόνο συναισθηματισμός γιατί αύριο μεθαύριο πάλι εδώ θα είμαστε.
    Last edited by Λεκές; 03-12-2014 at 21:57.