0-1 CLUELESS
Αν και φυσικά οτι και να απαντήσεις στο βγάζει λάθος.
0-1 CLUELESS
Αν και φυσικά οτι και να απαντήσεις στο βγάζει λάθος.
John Cleese: Political Correctness Can Lead to an Orwellian Nightmare
18-20 MASTER OF CHRISTIAN ORIGINS.
Life begins at 45°.
Γνώρισα τους άθεους κι αγάπησα το Χριστό.
Σοβαρά τώρα το ότι δεν υπάρχει θεός δεν βρίσκω ότι είναι κάτι για να χαίρεται κανείς και να καμαρώνει πιο πολύ τραγικό θα το έλεγα.
Το να βρείς νόημα είναι αρκετά πιο δύσκολο και απαιτητικό. Μιλάω για τον δυτικό πολιτισμό, εδώ, τον χριστιανικό κόσμο, αλλού δεν ξέρω.
Last edited by asimoulis; 02-09-2014 at 16:59.
Η σκέψη μου είναι πλήρως αλλοτριωμένη, ιδεαλιστική, αταξική, αντιπατριωτική και "ολίγον άρρωστη".
Man,δε βγάζει νόημα αυτό που λες απο πάνω.
Kill the wise one!
Χωρίς θεό δεν υπάρχει νόημα αυτό λέω, πρέπει να το φτιάξεις ή κάτι. Ας πούμε γιατί να ακολουθείς μια ηθική και όχι μια άλλη;
Π.χ. το να σκοτώνεις δεν είναι πια κάτι κακό, αλλά μια επιλογή απλά.
Last edited by asimoulis; 02-09-2014 at 18:04.
Η σκέψη μου είναι πλήρως αλλοτριωμένη, ιδεαλιστική, αταξική, αντιπατριωτική και "ολίγον άρρωστη".
Γιατί μπορεί να υπάρχει αντικειμενικότητα σε αυτά τα ζητήματα χωρίς να επικαλείσαι το θεό είναι η σύντομη απάντηση βρε ασημούλη. Μια άλλη είναι να πεις πως η ηθική είναι ένα πρακτικό πρόβλημα που η επίλυση του θα μας επιτρέψει να ζήσουμε μαζί χωρίς να σκοτωνόμαστε. Ένα σύστημα κανόνων συμπεριφοράς δηλαδή, που έχουν ως βάση το ατομικό συμφέρον του καθενός και όχι ένα υπερφυσικό ον που ορίζει τι πρέπει να κάνουμε.
Εξήγησε λιγο το νόημα με τον θεό πλιζ.
Kill the wise one!
Αυτό (λέω τώρα) δεν ισχύει και ένα επιχείρημα μου είναι ότι αν έχουμε έναν πληθυσμό 100 ατόμων με 2 ηθικές μία λάθος μία σωστή, και αυτοί που έχουν τη λάθος ηθική σκοτώσουν τους άλλους που έχουν τη σωστή ηθική δεν θα υφίσταται κάποιος να πει ότι η ηθική του είναι αντικειμενική ή κάποια τέτοια εξυπνάδα (επέτρεψε μου την έκφραση απευθύνεται στους τύπους που είχαν την αντικειμενικά σωστή ηθική).
EDIT: δεν χρειάζεται προφανώς να είναι 50-50
Μπορώ θεωρητικά να κάνω τα μαθηματικά και να βγάλω ότι αν κλέψω και σκοτώσω αξίζει το ρίσκο και βγαίνω πιο πάνω από το προηγούμενο ατομικό μου συμφέρον. Πολλοί το κάνουν.
animae αν μαντεύω καλά, για να το πω κι αλλιώς κάνει τα πράγματα πιο πολύπλοκα. η ανυπαρξία του.
Last edited by asimoulis; 02-09-2014 at 18:56.
ασημούλη μάλλον δεν έχεις ξεκαθαρισμένη στο νου σου την έννοια της ηθιικής και μας τα μπερδεύεις λίγο
Well, there's egg and bacon; egg sausage and bacon; egg and spam; egg bacon and spam; egg bacon sausage and spam; spam bacon sausage and spam; spam egg spam spam bacon and spam; spam sausage spam spam bacon spam tomato and spam;
Αν έχω γυράδικο πληρώνω 3,5 ευρώ την ώρα χωρίς ένσημα ενώ χτίζω ωραιότατο σπίτι στη χαλκιδική και το δικαιολογώ αυτό στον εαυτό μου ότι οι άλλοι είναι πρόβατα κι εγώ τσακάλι και το περνάω και στα παιδιά μου, αυτό είναι ηθική;
Χωρίς θεό τη βγάζεις καθαρή γενικά σε αυτήν την περίπτωση αυτό λέω. Μιλάω για τον χριστιανικό θεό που δεν του ξεφεύγει κανείς στο τέλος δεν ξέρω για τους άλλους θεούς.
Δεν θέλω να αναλωθούμε στο παράδειγμα, το είπα γιατί δεν νομίζω ότι μιλάμε για κάτι άλλο αλλά για ηθική.
Last edited by asimoulis; 02-09-2014 at 18:53.
δηλαδή αν ο Δημιουργός είναι ένα καθυστερημένο πεντάχρονο που μας έφτιαξε για να βλέπει πυρηνικούς χειμώνες, οι "κακοί" έχουν το δίκιο;
Έδωσα δύο εναλλακτικές και καλά κάνεις και τις αντιμετωπίζεις ξεχωριστά.
Το επιχείρημα σου στέκει μόνο αν έχεις μια σχετικιστική αντιμετώπιση για την αλήθεια γενικότερα, κ όχι μόνο για το τι είναι ηθικό. Για παράδειγμα, αν οι creationists σκοτώσουν όσους πιστεύουν πως η γή υπάρχει 4.6 δισ. χρόνια, τότε δεν θα υφίσταται κανείς για να πει ότι η γη είναι όντως τόσο. Αλλά αυτό τι σημαίνει ακριβώς, πως η γη ξαφνικά γίνεται 6000 χρόνων επειδή η αντίθετη άποψη έπαψε να υπάρχει; Ξανασκέψου το επιχείρημα.
Είναι ένα πρόβλημα για το social contract theory αυτό που λες κ έχει ταλαιπωρήσει διάφορους. Ας πούμε πως μία λύση στο πρόβλημα είναι να υιοθετηθεί ένα enlightened ατομικό συμφέρον, που λαμβάνει υπόψη τη σημασία της κοινότητας καθώς και μια εξειδανικευμένη εικόνα για το τι συνιστά αυτό που λέμε 'καλή ζωή'. Ολ' αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς θεούς και να στηθούν πάνω σε σχετικιστική βάση.
Αλλά ας μείνουμε λίγο και σ' αυτό που λες περί θεού και ηθικής. Γιατί δέχεσαι απροβλημάτιστα πως ο θεός είναι μια καλή λύση στο πρόβλημα της ηθικής; Κατα τη γνώμη μου, έχει δοθεί πολύ πειστική απάντηση γιατί ΔΕΝ είναι, εδώ και περίπου 2500 χρόνια.
Last edited by Λεκές; 02-09-2014 at 19:15.
Αυτό ακούγεται οκ, αλλά η φάση creationism συνιστά ηθική;
Δεν έχει να κάνει με καλή λύση γιατί εγώ σαν άθεος δεν αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα.
Αλλά νομίζω ότι νοηματοδοτεί την ύπαρξη πιο αποτελεσματικά για περισσότερους ανθρώπους.
Και ο προβληματισμός ξεκινάει από το γεγονός ότι κάτι που με ενοχλεί σε κάποιους άθεους είναι ότι το χαίρονται υπερβολικά και αυτό φαίνεται ακόμα και με τον τρόπο τους προς τους πιστούς. Δεν μου άρεσε που με ενοχλούσε και έψαχνα να βρω γιατί. Κατέληξα ότι ίσως δεν είναι κάτι για να χαίρεσαι αλλά κάτι που φέρνει μεγαλύτερες προκλήσεις ειδικά στο θέμα του "βρίσκω νόημα". Και μπορεί σε έναν κόσμο όπως η δύση με τις χοντρές της ανισότητες που γίνεται όλο και πιο άθεη να απογοητεύονται πολύ παραπάνω. Και ήρθα να πω τον προβληματισμό μου εδώ. Εσείς καμαρώνετε που είστε άθεοι ή θεωρείτε ότι είναι μια αρχή μιας ανηφόρας ή ενός πιο σύνθετου πράγματος τελοσπάντων;
Τι μου τα λες εμένα, εγώ κάθομαι και διαβάζω metaethics στις εξεταστικές.
δε χαίρομαι που είμαι άθεος. χαίρομαι που έχω μια στοιχειώδη λογική σε σχέση με τους μη άθεους
Rock or Nothing