Quote Originally Posted by sfinotouvlaki View Post
οσον αφορά στην έλλειψη λογικής δεν θεωρώ πως υφίσταται τέτοιο θέμα.
Αν μερικοί κύριοι ντυμένοι με κοστούμια κάνουν ένα κύκλο υψώνοντας τα χέρια γύρω απο ένα σφαγμένο πρόβατο, τοποθετημένο στις ράγες ενός οχήματος για την σχεδίαση και την κατασκευή του οποίου απαιτείται περίπου το μισό του συνόλου της τεχνικής και επιστημονικής γνώσης που έχει κατακτήσει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, και το κάνουν αυτό με σκοπό να ευνοηθεί η λειτουργία του, αυτό δεν είναι λογικό. Αν το κάνεις τάλαρα, για την ακρίβεια, είναι τελείως παρανοϊκό.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιαδήποτε διακύμανση στην ιστορία της θρησκείας και της ανθρώπινης τελετουργίας, δεν νομίζω ότι έχει κάποια σημασία αν κάποιος «πιστεύει στ΄αλήθεια» σε ένα φυσικό αποτέλεσμα του τελετουργικού του ή το κάνει απλώς και μόνο σαν κοινωνική σύμβαση. Νομίζω ότι η θρησκεία πάντα υπήρχε για να εμπεδώνει τις εκάστοτε δομές της ανθρώπινης εξουσίας και να κατασκευάζει ένα -αναγκαίο- λειτουργικό πλαίσιο της κοινωνικής οργάνωσης και σε πολύ διακριτό ρόλο από την πίστη που πληρώνει τα προσωπικά αδιέξοδα και την βλακεία των πιστών. Γι' αυτούς του λόγους δεν νομίζω ότι η θρησκεία είναι προσωπικό ζήτημα των πιστών, είναι κοινωνική λειτουργία και μόνο έτσι έχει νόημα να συζητιέται.

Ακόμα και να ισχύει το αντίθετο, κάποιος που πιστεύει στην μαγεία και κάνει τελετουργικά της μου φαίνεται λιγότερο επικίνδυνος από κάποιον που δεν πιστεύει αλλά τα κάνει γιατί αυτή είναι ηγεμονεύουσα κουλτούρα που του παραδόθηκε και δεν επιχείρησε -για οποιοδήποτε λόγο- να την αμφισβητήσει.

Βαριέμαι να διαβάσω τον Βιτγκενσταιν για να κάνω την κουβέντα, να με συμπαθάς. Αν θέλεις ανάφερε ενδεικτικά σημεία του.