Results 1 to 15 of 69

Thread: Αισθητικές αξίες και σχετικισμός

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Βρε Λεκέ, έχω αρχίσει να αμφισβητώ τελικά αν κατανοείς την έννοια της σχετικότητας με αυτά που διαβάζω. Δηλαδή δεν είναι τώρα δυνατόν να γράφεις παραδείγματα του τύπου άμα κόψουμε το χέρι, όλοι οι άνθρωποι θα πονέσουμε. Ναι, όλοι οι άνθρωποι έχουμε παρόμοιο DNA και παρόμοιους οργανισμούς και αντιδράμε παρόμοια στους ερεθισμούς. Αλλά ποτέ με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, επειδή είμαστε ελάχιστα διαφορετικοί και υπάρχουν ζητήματα στα οποία η διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων φαίνεται περισσότερο, αυτά τα οποία συζητάμε. Στηρίζεις δηλαδή όλη τη λογική περί κοινής αλήθειας στο ότι ο νους των ανθρώπων είναι κοινός? Μπορώ να έχω δεδομένα για αυτό, κάτι? Το ότι η λογική επιτρέπει τη θέαση μιας αλήθειας δια της ορισμένης, εμπειριστατωμένης και αναλυμένης σχέσης με τον εξωτερικό κόσμο δεν αναιρεί ότι η σχέση μεταξύ δύο μεγεθών που αλλάζουν (έστω και εάν αλλάζουν λίγο) θα είναι πάντα εναλασσόμενη. Συμφωνείς με αυτό ή όχι?

(έντιτ: και για να μη κάνουμε κύκλους, θυμίζω το επιχείρημά μου είναι ότι η αισθητική στηρίζεται από ένα σημείο και πέρα σε επιθυμίες οι οποίες δεν αναλύονται σε ιεραρχίσημες σχέσεις λογικής με βάση σωστό ή λάθος)
    Last edited by phthoggon; 08-03-2014 at 17:51.
    "we are not evacuating this house, we don't believe in you and your wrecking crew"

Tags for this Thread