Results 1 to 15 of 69

Thread: Αισθητικές αξίες και σχετικισμός

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Φιλελεκές Λεκές's Avatar

Σ'ευχαριστώ για το ποστ. Εύχομαι να μην σε πειράζει η quote by quote συζήτηση αλλά δεν προσεγγίζεται αλλιώς το σεντόνι.

Το ότι δε σε προβληματίζει η έλλειψη κοινών ορισμών στις αξιολογικές κλίμακες μάλλον νομίζω σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον που λίγο-πολύ αυτές είναι προσυμφωνημένες. Είτε γιατί βρίσκεσαι σε μια παρέα με κοινές προσλαμβάνουσες ή γιατί με κάποιους τρόπους ενστερνίζεστε ομοειδή κουλτούρα.
    Αν κατάλαβα καλά, οι όροι της συζήτησης τίθενται μέσα στην αντίστοιχη μουσική κοινότητα. Το πρόβλημα προκύπτει στη συνειδητοποίηση αυτού ακριβώς. Αν αυτή η προσυμφώνηση ισχύει, πρώτον επιβεβαιώνεται ο σχετικισμός αναφορικά με τις αισθητικές αξίες και δεύτερον καταρρέει η αντικειμενικότητα ακόμη και στα όρια αυτής της κοινότητας. Διότι αν τελικά κάποιος πει στο ER πως ο Lightbridge γράφει φανταστική μουσική, δεν μπορεί να υπάρχει κάποια ουσιαστική ένσταση πέραν της απομάκρυνσης από τα προσυμφωνημένα πειστήρια ποιότητας. Τα οποία είναι στον αέρα.

Εκεί που αντιλαμβάνομαι ότι γίνεται δυσκολότερο είναι όταν επιχειρείς κρίσεις πάνω σε πιο αφηρημένες κλίμακες, όπως είναι το kitsch, ή όπως είναι η σάτιρα/ειλικρίνεια. O Alva Noto φερειπείν δεν κάνει σάτιρα και -μάλλον- δεν είναι κιτς. Ο Thanasis Lightbridge δεν κάνει σάτιρα αλλά είναι κιτς. Οι Residents κάνουν σάτιρα αλλά -μάλλον- δεν είναι κιτς. Και ο ZLAD κάνει και τα δύο. Με βάση τη στάση που έχει απέναντι σε αυτά τα δύο αντικειμενικά κριτήρια μια κάποια κοινότητα έχει ενδιαφέρον να δεις πώς προσεγγίζει τις κρίσεις της.
    Εδώ ισχύει περίπου αυτό που έγραψα και πιο πάνω. Αν οι αισθητικές αξίες διαμορφώνονται ανάλογα με την εκάστοτε μουσική κοινότητα, τότε ο Lightbridge είναι κιτς επειδή ξεφεύγει απ'τους κανόνες μας. Η ίδια η λέξη κιτς δλδ, μπορεί να αντικασταθεί με τη λέξη διαφορετικό και έτσι να χάσει τη σημασία που νομίζουμε πως έχει. Ο μόνος τρόπος για να επανακτηθεί η ουσία του κιτς, είναι να προσδιοριστεί σε αντικειμενικές βάσεις.

Ιn all για να απαντήσω κι εγώ, νομίζω ότι δεν υπάρχει δίπολο μεταξύ σχετικισμού και αντικειμενικότητας, γιατί πάντα υπάρχουν και τα δύο, ανάλογα μάλιστα και το βάθος της συζήτησης. Η αντικειμενικότητα (όπως τα περισσότερα πράγματα) είναι κατασκευή της ανθρώπινης επικοινωνίας και άρα εμπίπτει σε αμοιβαίες συμφωνίες, αποδοχή και κοινό γλωσσικό/πολιτισμικό κώδικα.
    Εδώ νομίζω περιγράφεις σχεδόν αψεγάδιαστα το σχετικισμό. Η αντικειμενικότητα, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι ορισμένες σταθερές (στη συγκεκριμένη κάποιες αισθητικές αξίες) που δεν εξαρτώνται από την δική μας άποψη και κοινωνία. Δηλαδή μια κοινωνία που εκτιμά τον lightbridge, αν τελικά ο lightbridge αποδειχθεί πως γράφει κακή μουσική, κάνει λάθος. Μπορεί να εξαρτώνται από τη βιολογία μας, τη λογική, το θεό, τη φύση κτλ, αλλά όχι από την άποψη μας ή το σύνολο των προσωπικών απόψεων μας.
    Last edited by Λεκές; 07-03-2014 at 21:28.

Tags for this Thread