Καταρχήν, οι Primordial είναι το πιο δύσκολο θέμα σε μπάντα που υπάρχει. Δεν ξέρω αν έχεις ασχοληθεί με αυτούς, είναι, αν όχι η αγαπημένη μου μπάντα, ή ανάμεσα στις 3, και είναι μία από τις ελάχιστες μπάντες με καθολική αποδοχή στο heavy metal. Δες τις κριτικές στους δίσκους τους που τείνουν στο 100% και τα λοιπά. Γι' αυτό και τους ανέφερα, επειδή έχουν σημασία και για μένα και γενικώς. Πίστεψέ με στο ότι εγώ και συ είμαστε οι μόνοι που θυμάμαι από έλληνες αυτή τη στιγμή να κριτικάρουν τους Primordial για πολιτικά θέματα, μου έχουν πει ότι τους ακούνε αναρχικοί, ενώ στις συναυλίες τους έρχονταν πάντοτε νορμάλ άτομα. Στην προτελευταία θυμάμαι, μόλις τελείωσε ένας μεταλλάς πάνω στην πόρωση ουρλιάζει "ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΑΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ!" ένα σχόλιο με αρκετά διφορούμενη σημασία ε? Σαν καλλιτεχνική οντότητα καταρχήν οι Primordial έχουνε πολλά, στίχους από Σαρτρ, soul-searching, γένεση-της-δύναμης, αλλά έχουν και το ΕΜΕΙΣ, το καθήκον-θυσία απέναντι στο όλο οποίο μπορεί να συγκινήσει και κομμουνιστή και ναζιστή, ακόμα και κριτική απέναντι στον ιμπεριαλισμό (empire falls, κλπ) την τραγικότητα του πολέμου, ετς. Το θέμα είναι ότι όποτε καθορίζουν αυτό το όλο, είναι σαφές ότι πρόκειται για τον παγανισμό, δηλαδή το καθήκον απέναντι στη δικιά τους κουλτούρα. Επίσης, δεν είναι τυχαία η πολύ συχνή η αναφορά της Ευρώπης. Στο Heathen Tribes αναφέρει ο Νεμθεάγκας ότι σε όλη την Ευρώπη, από Σόφια μέχρι την την Αγγλία μέχρι την Αθήνα, "we are born from the same womb" αλλά τελικά, όταν επιστρέφει στην Ιρλανδία βρίσκει "το σπίτι του". Οπότε, υπάρχει στα συμφραζόμενα ακόμα και το "white". "We stand as one, we stand alone" λέει στο κομμάτι, η καθαρότερη έκφραση του εθνικισμού που έγω διαβάσει και πολύ καλύτερα από χρυσές αυγές. Και θυμάμαι ότι ακόμα και ένα τέτοιο κομμάτι, πόσταρα τους στίχους του κάποτε και ο Βικότνικ μου είπε μετά ότι δε το αντιλαμβάνεται έτσι. Επειδή οι Primordial έχουν δυνατά μηνύματα στους δίσκους τους, ο καθένας παίρνει από κάτι που του αρέσει και δυστυχώς αγνοεί το "controversial". Βέβαια, μπορεί να του έχει χωθεί κάτω από τη μασχάλη του: ποιος δε γουστάρει τους στίχους "This is my church, It has no walls, Yet its vast halls, Reach from shore to shore" όσον αφορά τον τόπο που έχει μεγαλώσει?
Με λίγα λόγια, αυτό που θέλω να πω ότι η κριτική σε μπάντες όπως οι Primordial πρέπει να είναι ανάλογη, ούτε κάψιμο των δίσκων ούτε δεν ακούμε ποτέ ξανά. Αντιθέτως, να κράξει όλα αυτά τα στοιχεία δημοσίως, ώστε ο καθένας να μπαίνει στους Primordial προετοιμασμένος, ή να μη μπαίνει και καθόλου άμα δε γουστάρει. Αυτό περίπου είναι και η απάντηση στις επιλογές του λεκέ (όπως λέει ο Ντώκινς στο βίντεο που σου έλεγα, παρεπιπτόντως, υπάρχει "continuum" επιλογών, συμφωνώ στην αρχή να μην υποστηρίζουμε γενικά οικονομικά ναζί ή εθνικιστικές μπάντες, αλλά τα Primordial έκανα μία εξαίρεση και τα αγόρασα, γιατί όσον αφορά ένα μεγάλο ποσοστό τους αξίζουν πολύ για εμένα. Και γενικώς. Δε θέλω να σταματήσουν οι Primordial να κάνουν μουσική, αλλά να κόψουν τις εθνικιστικές παπαριές)
Α, παρεπιπτόντως ο Γιοβανίτης είναι πολύ περισσότερο φιλο-ναζί και αντικομμουνιστής από τους Primordial πχ! Ειπώθηκε και μία φήμη ότι τον διώξαν από Χάμερ λόγω αυτού, δε ξέρω αν ισχύει.